Ona Carbonell: 'M'he passat el 90% de la meva vida dins de la piscina'

La medallista olímpica va participar en un cicle de xerrades sobre dones que compaginen l'esport amb la maternitat

Ona Carbonell és una esportista especialitzada en natació artística i que compta amb un ampli palmarès internacional, destacant diferents medalles en Europeus i Mundials i amb una plata i un bronze en els Jocs Olímpics de Londres 2012. Carbonell va participar en l'SC Trade Center Talks, un cicle de xerrades que té per objectiu donar veu a les dones esportistes perquè exposin les seves experiències i vivències en l'esport d'elit en una primera conferència vinculada a la maternitat.

Per què va decidir participar en aquestes jornades sobre maternitat?

Tot el que sigui donar suport a la dona en la igualtat de gènere, a les dones dins del món de l'esport i a la maternitat és per mi molt important. Estic vivint, entenent i mirant la maternitat i intento ajudar en aquestes iniciatives que tenen relació amb la maternitat.

Quin és el missatge que vol fer arribar a les dones?

Conciliar ha de ser possible. No s'ha de renunciar a ser esportista d'elit per ser mare, ni a ser mare per ser esportista d'elit. Malauradament, moltes companyes meves ho van haver de fer. S'ha de reivindicar que la conciliació continua sent molt difícil i que han de canviar moltes coses per dur-la a terme de la millor forma possible.

De tot el seu palmarès, de què està més orgullosa?

La família, ser filla, ser germana, ser mare, ser parella. La meva família és el meu millor palmarès, el més bonic que tinc i el que més intento cuidar.

Com a dona com afronta la seva carrera esportiva?

Amb ganes, il·lusió i feina. Intentar ser el millor del món el que sigui, cuiner, professor, científic o esportista significa renunciar pràcticament a tot per intentar aprendre el màxim en el teu àmbit. En el meu cas m'he passat el 90% de la meva vida dins la piscina. Com tothom qui es dedica tant a alguna cosa no és fàcil, però em considero afortunada per poder viure de la meva passió, haver pogut viure la maternitat i combinar-la amb la meva passió.

És difícil conciliar maternitat i esport d'elit?

Sí, encara que em considero una privilegiada i fins que no he viscut la maternitat no m'he adonat que la conciliació és difícil a l'esport. Però és més difícil en moltes altres professions, especialment entre aquelles dones que no han tingut les ajudes, el suport familiar i la part econòmica que jo he tingut. Falta canviar moltes coses perquè totes les dones puguin conciliar i puguin gaudir de la seva maternitat.

Totes les esportistes que ho vulguin han de ser mares?

Si els fa il·lusió ser mares que ho siguin perquè és meravellós, però no tothom ha de ser mare, no tothom ha de casar-se o tenir parella, perquè hi ha una pressió amb tot això que em sembla correcte. Jo ara estic lluitant amb el Comitè Olímpic Espanyol per crear un departament de maternitat i esport. La idea és que totes les esportistes que vulguin tenir fills ho puguin dur a terme amb més informació i més visibilitat. Estem canviant coses i de cara als Jocs de París i Los Angeles volem que les coses millorin, intentarem tenir escoles bressol i sales de lactància.

Quin és el pròxim objectiu d'Ona Carbonell?

Gaudir dels meus fills.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem