Les Passejades per Collserola, del Club Muntanyenc, celebren el seu 25è aniversari

El Club Muntanyenc commemora les activitats i iniciatives per conservar el Parc Natural de Collserola

Des de la primavera de 1998 s'han portat a terme les passejades per Collserola en mans del Club Muntanyenc. Per commemorar els 25 anys d'aquestes sortides, s'ha celebrat un acte en el qual han participat el president del Club Muntanyenc de Sant Cugat, Joan Bel, el coordinador de les passejades, Eduard Soler, l'historiador i guia, Domènec Miquel, el gerent Consorci del Parc de Collserola, Raimon Roda i l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, el dijous 23 de març.

A la tardor de 1997 una colla d'excursionistes van proposar fer sortides organitzades pel Collserola. La primavera següent, del 1998 es van sistematitzar i consolidar. Aquestes passejades han tingut continuïtat durant 25 anys veient-se interrompudes només en una ocasió; per la pandèmia de la COVID-19. El president del Club Muntanyenc, Joan Bel, ha celebrat orgullós que les passejades i totes les activitats emblemàtiques del club "no són només patrimoni del club, sinó també patrimoni de Sant Cugat"

Les excursions són completes i transversals, van més enllà de sortir a donar una volta pel Collserola. Compten amb guies especialitzats que nodreixen de coneixement a tots els excursionistes, com és el cas del Domènec Miquel, historiador, guia i tota una institució al club. Els seus companys han agraït la seva feina i totes les seves aportacions, que en paraules del president, "en tots aquests anys mai ha repetit el mateix, sempre tenia alguna cosa nova a aportar".

Des del primer moment, aquestes sortides han tingut molt èxit, arribant a moltíssima gent, que és el principal objectiu de l'entitat. Les xifres calculades parlen per si soles, entre 30.000 i 35.000 persones han pogut conèixer l'entorn de Collserola gràcies a les passejades. Amb aquestes dades es converteix en l'entitat de Catalunya que ha portat més gent a visitar entorns naturals. El coordinador de les passejades, Eduard Soler, ha celebrat l'èxit de l'objectiu: "Les passejades van néixer amb l'esperit d'obrir una panoràmica fantàstica com la serra de Collserola a tothom i crec que les estadístiques demostren que s'ha aconseguit." També ha apuntat que la reincorporació de les sortides després de la pandèmia està sent difícil: "Ara s'ha de fer una preinscripció per apuntar-se i hem de treballar perquè ningú es quedi fora i aconseguir tornar a fer les sortides prepandèmiques".

L'organització també compta amb una agenda molt completa, a més de sortir cada dissabte, també ha celebrat sopars de Nadal, revetlles i ha compost l'himne a Collserola entre altres activitats. Fins i tot, ha dut a terme la publicació del llibre 31 caminades per Collserola, perquè tothom pugui ser el seu propi guia.

L'Historiador i guia, Domènec Miquel, ha fet un repàs dels moments històrics més destacables de la serra de Collserola, com la construcció de les primeres esglésies romàniques del territori. Ha recalcat la importància de conservar el patrimoni immoble que hi ha dintre de Collserola i ha valorat que les passejades "han contribuït al respecte i protecció del patrimoni i així continuarà sent".

La protecció del patrimoni cultural i natural del Parc de Collserola ha sigut un dels principals temes rellevants de l'acte. El gerent de Consorci, Raimon Roda ha reclamat que s'ha de vetllar "per conservar els valors de respecte al patrimoni". En aquest sentit, l'entitat ha portat nombroses iniciatives per protegir el teixit ambiental del parc i educar amb valors de respecte cap al medi ambient, com la Marxa Infantil, una altra de les activitats emblemàtiques de la institució.

Per acabar, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, ha agraït tota la labor del Club Muntanyenc: "El Club Munyanyenc serveix per conscienciar que el Collserola és únic i dona l'oportunitat de gaudir-ho a tothom." Finalment, l'entitat ha felicitat a tots els involucrats en la realització de les passejades i ha anunciat que a més d'aquesta trobada es farà un segon acte commemoratiu el diumenge 2 d'abril. Serà una sortida extraordinària en homenatge al mossèn Cinto Verdaguer, col·laborador de les sortides, amb el punt de partida a les 9 del matí davant l'Ajuntament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem