Rodrigo Marcos (Rugby Sant Cugat): el jugador que combat la seva espina bífida fent esport

Dins del marc de la 32a La Marató de TV3, que enguany tracta sobre la salut sexual i reproductiva, coneixem la història d'aquest santcugatenc que ha decidit trencar barreres i jugar a rugbi

La història del santcugatenc Rodrigo Marcos (8 anys) és de superació. Abans de néixer, els doctors van detectar que Marcos tenia una lesió medul·lar, però aquesta anomalia no li ha impedit fer allò que més li agrada: fer esport. Des de fa 5 temporades, el santcugatenc defensa els colors del Club de Rugby Sant Cugat i enguany, ha començat a fer de porter a l'FS Sant Cugat. És per això, que dins del marc de la 32a La Marató de TV3, que enguany tracta sobre la salut sexual i reproductiva, coneixem la història d'aquest santcugatenc que, tot i patir espina bífida, ha decidit trencar barreres i ser un jugador més del seu equip.

Laura Sánchez i Borja Marcos, pares de l'infant, es van assabentar a la setmana 20 de l'embaràs que el fill que esperaven tenia espina bífida, un defecte del tub neuronal que provoca que la columna vertebral que protegeix la medul·la espinal no es formi. "Després de l'ecografia vaig veure que alguna cosa no anava bé. Quan els doctors m'ho van començar a explicar, vaig deixar d'escoltar. No entenia que estava passant" explica Sánchez. En aquell moment, els metges els van dir que tenien 3 opcions: esperar que l'infant naixés i després operar-lo; avortar o fer una operació intrauterina. "Ho vam tenir clar, si hi havia alguna cosa que poguéssim fer, l'havíem de fer. Així que vam decidir fer l'operació intrauterina, sent la 23a operació d'aquesta tipologia en tot el món" afegeix la mare.

L'operació va ser tot un èxit, i tot i ser prematur (32 setmanes), Marcos va evitar passar per la incubadora. L'infant, però, ha hagut de conviure amb una vàlvula de derivació per drenar el líquid del seu cervell provocat per l'hidrocefàlia i va aprendre a caminar a partir dels 19 mesos amb uns aparells motors. Aquestes dificultats, no obstant això, no han estat mai un impediment per Rodrigo Marcos per seguir els passos del seu pare i el seu germà i convertir-se en un jugador de rugbi. "Nosaltres sempre hem fet el possible perquè pugui tenir una vida com qualsevol altre infant i ell va tenir clar que volia fer rugbi" explica Laura Sánchez.

El jugador té limitacions, i és que té una paràlisi en les cames, el nervi no dona la informació necessària als bessons i als peus i té una petjada diferent, impossibilitant-lo fer exercicis de saltar o córrer. "Ell és conscient de les seves limitacions, però l'important és que ningú el fa sentir diferent. Té una actitud molt bona i això és crucial" comenta la seva mare. La seva passió per l'esport no té límits, i aquesta temporada ha començat a jugar de porter a l'FS Sant Cugat. "Estem molt agraïts als 2 clubs, perquè tot i els dubtes i la preocupació, tothom ha posat de la seva part perquè sigui un jugador més" sentencia Laura Sánchez. Amb tot, Rodrigo Marcos ha demostrat no tenir barreres i actualment és l'únic jugador de rugbi federat que té espina bífida.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem