Sesé: 'Em vaig sentir culpable després de ser víctima d'un comentari masclista'

Entrevistem a Laura Sesé, jugadora del Sant Cugat FC, per parlar sobre les actituds masclistes que hi ha en el món del futbol

Laura Sesé, davantera del Sant Cugat FC, va ser víctima la darrera temporada d'una agressió verbal en un duel davant el CF Igualada. La vermell-i-negra assegura haver escoltat "si no sap jugar a futbol, que la posin a escombrar" per part d'una persona del cos tècnic rival i no va dubtar a denunciar-ho. Entrevistem a la futbolista un any després, en el marc del 25N, dia que es commemora el Dia Internacional contra la Violència Masclista.

Com va viure aquella situació?

Va ser un moment molt desagradable. Estaven enfadats perquè anaven perdent i van pagar la frustració amb mi i això no pot ser. Dia a dia veiem notícies similars i si posem l'incís en el futbol femení, encara més greu, perquè hi ha molta violència verbal i moltes vegades hem de fer veure que no passa res. El primer pas és identificar-ho, no passar-ho per dalt, independentment si el comentari va cap a tu o cap a una altra persona, per després denunciar-ho. Aquella vegada, fins i tot, després d'unes setmanes, em vaig preguntar si havia fet el correcte i no pot ser que ens culpabilitzem quan hem sigut víctimes de violència masclista.

És un cas aïllat o és una situació que viviu habitualment?

És veritat que jo no m'havia trobat mai en una situació similar i fa molta ràbia. Jo fa 3 anys que jugo a futbol, ja que abans practicava voleibol, i en aquell ambient és impensable, perquè hi ha una rivalitat molt més sana. En el món del futbol, però, és diferent i no em sorprendria que les meves companyes tinguin històries com aquestes a explicar, i això ho hem de condemnar.

Per què creu que en ple 2022 passen aquestes coses?

El futbol sempre ha estat vinculat als homes i hi ha gent que no entén que cada cop més noies juguen a futbol. De petita, quan jugava al patí de l'escola, havia d'escoltar comentaris com 'marimaxo' i suposo que fins ara no li donàvem la importància que té, perquè si creixes amb aquests comentaris ho normalitzes. És un tema educatiu i social i per sort, ara hi ha més gent que està aixecant la veu i això és positiu. Crec que hi ha hagut un canvi respecte a quan jo era petita i avui en dia les escoles i les famílies intenten fer més conscienciació. Aquest és el camí a seguir, però encara falta molt per recórrer.

Així creu que hi ha hagut un avanç?

Sí, evidentment. A casa meva sempre ens ha agradat molt el futbol, però jo he crescut sense cap referent i en els darrers anys ja hi ha jugadores que són un referent per les més petites. És important perquè se'ls hi està donant veu i importància i això permet tractar temes que abans no es tractaven, però que eren necessaris. S'ha de començar des de baix, ja que els canvis no venen de la nit al dia, així que és molt important treballar amb la base perquè els més petits erradiquin aquests fets o tinguin eines per fer-ho.

Quins protocols establiria per acabar amb aquests comentaris?

Desconec si ja hi ha algun protocol per part de la Federació Catalana de Futbol. En el meu cas, m'hauria agradat haver pogut aixecar la mà i explicar-ho a l'àrbitre. Crec que és una manera entre tots de fer pressió per evitar que això passi en els camps de futbol. D'altra banda, crec que és molt important la sensibilització, i s'haurien d'impartir formacions al cos tècnic i jugadors per visibilitzar que és un problema que encara existeix.

Creu que els clubs podrien fer alguna cosa més?

En el cas que passi amb jugadors menors, s'ha de fer una intervenció amb l'infant, perquè el nen no té la culpa, ja que com comentava, és un problema educatiu i social. En cas que això passi amb un jugador o aficionat adult, crec que se li ha de vetar l'entrada en el camp i explicar els motius.

El Sant Cugat FC compta amb el Partit Mixt per la Igualtat. Ajuda la iniciativa a posar fi a aquestes actituds?

És un dia molt maco i un orgull com a club poder tenir aquest partit. La gent del planter ve a veure el partit i és una manera de donar visibilitat que el futbol és un esport per a tots, així que hem d'estar contents de celebrar un partit com aquest.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem