Torradas: "Volar és una de les meravelles més interessants que hi ha"

El president del Club Aeromodelisme ARC Sant Cugat desengrana tots els detalls de l'aeromodelisme

Xavier Torradas, de 61 anys, és l'actual president del Club Aeromodelisme ARC Sant Cugat. Estudiant de Magisteri en la Blanquerna, Torradas era propietari d'una distribuïdora a Barcelona. Per celebrar els seus 40 anys, va fer un bateig de vol en l'Aeroport de Sabadell i es va enamorar. D'ençà d'aquell moment, es va enganxar a l'aeromodelisme i actualment és pilot d'avioneta i d'helicòpter. A més, un cop va tancar la seva empresa, va assumir la presidència del club santcugatenc amb l'objectiu de remodelar l'escola de vol i dedicar-se a la formació, la seva vocació.

Que és l'aeromodelisme?

L'aeromodelisme és una activitat esportiva on hi ha una interacció entre una persona amb un control remot i una aeronau (avió, helicòpter o dron) que el fa volar. Hi ha una sèrie de factors aerodinàmics en les aeronaus grans que també s'apliquen aquestes aeronaus, i les quals requereixen una mica de tècnica de vol per fer un ús adequat, ja que t'has d'avançar al seu moviment, percebre l'espai 3D, la influència aèria, els corrents tèrmics, els moviments i rotacions de l'aire... A més, és una activitat molt creativa, ja que molts dels pilots són maquetistes i ells es fan els seus avions.

Quines modalitats hi ha?

Dins de cada especialitat, hi ha diferents modalitats. En el cas dels avions, tenim categories de vol de precisió (F3A), vol de planejadores de gran tamany (F5J), acrobàcia aèria, de carreres, entre altres. En el cas dels helicòpters, hi ha vol de maqueta, vol acrobàtic senzill (amb loopings), vol 3D Xtrem (amb maniobres inimaginables). I en el cas dels drons, hi ha 2 modalitats especialment: la del dron normal i la del dron de carreres, una modalitat que arriba amb molta força.

Xavi Torradas Club Aeromodelisme ARC Sant Cugat 2

El  Club Aeromodelisme ARC Sant Cugat fa batejos de vol. FOTO: Bernat Millet



Tot i això, hi ha altres aplicacions més enllà de l'esport?

L'esport és la base de l'aeromodelisme, ja que és una activitat esportiva. Tot i això, hi ha moltes altres aplicacions com en el cas dels drons, que serveixen per fer fotografia aèria, fer vídeos o per treballar fent fumigacions en camps cultiu, ja que es pot anar directament on està la infecció, fumigar aquella zona i evitar anar a peu o amb tractor, amb el risc d'arrossegar el fong. Per exemple, nosaltres tenim un soci que és freelance i viatja per tot Europa fent projectes de filmació. També s'utilitza molt en els rescats o cerca de persones. Ara nosaltres tenim un acord amb el Servei d'Emergència Mèdica i amb la Policia Local de Sabadell, als quals els cedim les instal·lacions perquè puguin venir a fer pràctiques.

Veiem que els drons estan en auge. Heu notat alguna repercussió en el club?

En els darrers anys la seva legislació és més estricta i no es pot volar a qualsevol lloc. Qualsevol policia, si veu una persona fent volar un dron li farà baixar i li demanaran la documentació, a més de comprovar si està en una zona de vol. És per això, que hem notat un creixement de socis, perquè hi ha gent que s'ha apuntat perquè nosaltres verifiquem que sap volar i que són coneixedors de la reglamentació. Així doncs, a més de venir a volar aquí en el club, els donem informació d'on poden volar.

Com va néixer el Club Aeromodelisme ARC Sant Cugat?

El 1982, 3 joves aerotrastornats (Francesc Mora, Miquel Baldi i Lluís Balde) el van crear perquè era un interès que tenien de molt petits, sent un dels clubs pioners de Catalunya. Al principi, el club es trobava on l'estació de RENFE, no obstant això, amb el creixement, l'Ajuntament ens va oferir aquest espai (Camí de Ramade). Amb la incorporació d'altres socis, el club es va assentar a les instal·lacions i actualment som un dels millors de tot Catalunya, amb aproximadament 130 socis.

Xavi Torradas Club Aeromodelisme ARC Sant Cugat 18

Xavi Torradas va assumir fa 2 anys la presidència del club santcugatenc. FOTO: Bernat Millet



Ens explicava diferents convenis amb la Policia i el SEM. Heu pensat arribar a altres col·lectius?

A través de la regidoria d'Educació, hem presentat un projecte per ensenyar als joves a fabricar i fer volar els avions i drons i associar la tecnologia amb aquest tipus d'aparells. Així doncs, l'any vinent, ens centrarem en l'Institut Leonardo Da Vinci i oferirem una activitat trimestral als alumnes de 4t d'ESO, relacionada amb els àmbits científic tecnològic i matemàtic. L'objectiu d'aquesta activitat serà fabricar circuits Arduino, amb sensors baromètrics i GPS, per poder incorporar aquests aparells en els drons i avions i després recopilar dades com la temperatura, la pressió ambiental, la velocitat de caiguda, el desplaçament... Serà un treball científic interessant d'un món que cada vegada requereix més tecnologia. Un dels objectius més importants per nosaltres, d'ençà que vam agafar la direcció del club, era fer arribar l'aeromodelisme a tota la gent jove perquè puguin trobar fins i tot una sortida professional posterior en el món de l'aviació.

Quins fites hi ha assolides?

A part del ja esmentat, volem fer club, és a dir, que el soci que vingui aquí se senti còmode i que tinguin ganes de venir i compartir entre ells, un objectiu que hem assolit en els darrers últims 2 anys, i és que faltava aquest caliu i companyonia que genera l'activitat esportiva. D'altra banda, hem aconseguit regularitza la situació de l'aeromodelisme amb AENA i l'Aeroport de Sabadell.

L'any vinent el club celebra 40 anys. Quines aspiracions teniu?

Si la pandèmia ens ho permet, la nostra intenció és recuperar la Festa del Cel, una festa en la qual venia molta gent a gaudir dels avions, els helicòpters i els drons i la qual estava emmarcada en la Festa Major. A més, ens agradaria poder fer batejos de vol continuats de forma gratuïta. D'altra banda, durant uns anys, vam fer els Furtivos, una activitat en la qual venien pilots de tot el món, els quals feien unes maniobres increïbles.

Xavi Torradas Club Aeromodelisme ARC Sant Cugat 17

El Club Aeromodelisme ARC Sant Cugat va ser fundat en 1982. FOTO: Bernat Millet


A part de l'afició, el club ha tingut èxits en competicions...

Sí. Per una banda comptem amb Juan Rombaut, actualment en el TOP10 mundial. A més, ell i el seu pare, Cristóbal Rombaut, han estat campions d'Espanya. Ambdós són grans professionals, amb un nivell d'exigència altíssim. D'altra banda, Francesc Mora ha estat també campió en la modalitat de planejadores (F5J).

Què li diria a una persona perquè s'animés amb l'aeromodelisme?

Que vingui, provi i ja no ho deixarà. Volar és una de les meravelles més interessants que hi ha i els que som aerotrastornats això ho vivim d'una manera molt intensa. Hi ha una noia que va començar a volar aeromodels aquí, li va encantar i es va fer enginyera aerodinàmica. Actualment està treballant a la NASA. Hi ha projeccions interessants que et poden marcar una trajectòria professional i per això nosaltres tenim una escola de vol, on ensenyem a la gent a volar amb equips del club.

Xavi Torradas Club Aeromodelisme ARC Sant Cugat 35

L'aeromodelisme fa volar helicòpters, drons i avions. FOTO: Bernat Millet

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem