Xavi Ortega: "La marxa nòrdica és un dels esports que més addicció genera"

Ortega desengrana la marxa nòrdica, una nova modalitat esportiva que ha aterrat al Club Muntanyenc Sant Cugat i està experimentat un fort creixement

Xavier Ortega és tècnic esportiu i director tècnic de la secció de marxa nòrdica del Club Muntanyenc Sant Cugat i ja fa 7 anys que practica aquesta modalitat esportiva. A més, és un apassionat dels esports de muntanya. És per això, que Ortega explica al TOT Sant Cugat els beneficis que pot generar practicar aquesta modalitat esportiva i el funcionament de la secció del Club Muntanyenc Sant Cugat. El 16 d'abril comença el pròxim curs i qui vulgui es pot inscriure al club

Què és la marxa nòrdica?

És un esport molt transversal, que a diferència del senderisme, que s'utilitzen els bastons de manera vertical per recolzar-te, els bastons s'utilitzen per impulsar-te, fent que el tronc superior ajudi al tronc inferior a fer el moviment.

Quina és la tècnica correcta?

El colze passa a l'altura del pit, i la mà, a l'altura del gluti i el maluc. D'altra banda, un bastó i una cama sempre han d'estar tocant a terra. És un balanceig perfecte i no és complicat, perquè simplement se segueix el patró normal de la marxa humana. Hi ha molta diferència en fer-ho bé o malament per gaudir dels beneficis.

Quins són aquests beneficis?

A diferència del senderisme, es camina més de pressa, es cremen més calories i s'evita un major impacte a les articulacions. A més, és un esport que ajuda a reaprendre a caminar i hi ha una millora de la postura. És un esport molt complet que força la coordinació i ajuda a la circulació perifèrica addicional del sistema limfàtic amb el moviment dels bastons. Finalment, és un bon complement cardiovascular per gent que fa esports com el ioga. Crec que és un dels esports que més addicció genera i rendeixes molt amb poc esforç.

Com arriba la marxa nòrdica al Club Muntanyenc?

Jo feia marxa nòrdica amb un amic del Club Muntanyenc i fa 5 anys, em va comentar de venir aquí a fer marxa nòrdica. A partir d'aquí vam començar. Jo era un apassionat de la muntanya i ara ho soc de la marxa nòrdica. Al principi, vam fer algun curs i una mica de difusió i avui en dia, som 13 grups diferents i més de 100 persones inscrites.

Cada grup té un nivell?

Sí, cada grup s'adapta al nivell de la gent, però tampoc és molt important, perquè les diferencies d'un grup i un altre no són tan grans. A més, dins dels grups hi ha molt bon ambient, et relaciones amb la gent, xerres i fas amics i això és de les coses maques que té la marxa nòrdica.

A qui recomanaria fer marxa nòrdica?

Qualsevol persona que camina pot fer marxa nòrdica i és un esport ideal per practicar en aquesta crisi sanitària. Per una banda, el fet d'utilitzar bastons t'obliga a mantenir una distància d'1,5 metres o 2. A més, es practica a l'aire lliure, i tenint aquí el Parc de Collserola és magnífic.

Per què practicar marxa nòrdica?

És un esport agradable de fer i et sents bé. És un esport molt complet i amb molts beneficis. No conec a ningú, de les 2.000 persones que he format, que em digui que no és el que esperava d'aquest esport. En línies generals, gaudeix, socialitzat i trobat bé, fent un esport pràcticament gratuït i a la natura.

Quines fites ha assolit la secció de marxa nòrdica?

Vam començar amb la Marxa de la Salut, específicament per marxa nòrdica (1 any després que comencéssim amb la secció), i ja van participar unes 500 persones, sent fins ara la marxa nòrdica més nombrosa de Catalunya. També comptem amb la Marxa del Corredor Verd, que des de fa 3 anys es pot realitzar fent marxa nòrdica. És una època difícil, però abans també organitzàvem activitats els caps de setmana. També estem fent diferents xerrades formatives de diferents temes (com la tècnica, el mindfulness o la nutrició). Som conscients que la pandèmia ens ho ha aturat tot una mica, però ha generat més demanda perquè molta gent ha buscat activitats com aquestes.

Quines aspiracions té el club?

Volem fer formacions a les escoles de Sant Cugat, per acostar la marxa nòrdica als més joves. També volem arribar a les empreses, que sàpiguen que existim i que podem fer family days. Una altra de les iniciatives que estem treballant són els videoanàlisis: que la gent ens pugui enviar un vídeo i respondrem coses a millorar, amb línies i gràfiques i la progressió que s'hauria de fer. I com totes les entitats, volem ampliar el nombre de socis.

Dins de la secció es vol apostar per la marxa competitiva?

S'està apostant, però ara mateix està aturat perquè la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya també ho té aturat. Però si, nosaltres apostarem, per exemple en la Marxa de la Salut, i si hi ha alguna competició, allà estarà el Club Muntanyenc.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem