Anna Ferrer acosta l'Índia i la Fundació Vicente Ferrer a Sant Cugat

La presidenta de la Fundació ha vingut a Sant Cugat per reconèixer la tasca del municipi en favor de l'entitat que va crear Vicente Ferrer

La Casa de Cultura s'ha omplert amb un centenar de santcugatencs que no es volien perdre les paraules d'Anna Ferrer. La Casa de Cultura s'ha omplert amb un centenar de santcugatencs que no es volien perdre les paraules d'Anna Ferrer.
Més d'un centenar de persones han omplert la sala d'actes de la Casa de Cultura per escoltar les paraules d'Anna Ferrer, presidenta de la Fundació Vicente Ferrer i vídua de qui va fundar aquesta entitat que actualment ajuda milions de persones a la regió índia d'Anantapur.

L'acte, presentat pel periodista Joan Ramon Armadàs, ha servit per agrair la tasca de Sant Cugat en favor de la Fundació. Des de l'any 2007, l'Ajuntament hi ha destinat 115.000 euros a través de diferents projectes de cooperació. "Sant Cugat és una ciutat solidària", ha destacat la tinent d'alcalde de Serveis a la Ciutadania, Susanna Pellicer, que ha afegit: "La Fundació té més padrins de nens a Sant Cugat que a Barcelona".

Recordant a Vicente
Anna Ferrer ha començat la seva intervenció posant èmfasi en la figura de qui va iniciar la tasca de la Fundació fa gairebé 50 anys. "Fa cinc anys que Vicente no està físicament però tothom sent la seva presència a Anantapur. L'estimen", ha apuntat Ferrer, que ha explicat que a la regió hi ha més de 200 estàtues dedicades a la seva figura, tot i que ell fugia dels protagonismes.

"Vicente va ser una
persona excepcional,
de les poques que hi ha al món"


"Vicente i jo formàvem un gran equip. Ell volia fer molt i jo volia fer el treball molt bé", ha relatat l'actual presidenta de la Fundació, que ha recordat els inicis: "Quan vam arribar la gent vivia en una pobresa extrema, sense esperança en poder canviar la seva vida. Molt aviat es van adonar que Vicente era una persona diferent, que era allà pels pobres. Ara tenen molta confiança en la Fundació".

Donant vida a la societat
Anna Ferrer ha comentat que la feina de la Fundació continua endavant i que el treball va com li agradaria a Vicente. Els principals d'eixos de la Fundació es basen avui dia en la sanitat, l'educació, habitatge, els drets de les dones i la vida dels discapacitats, ha apuntat la seva presidenta.

Per exemple ha relatat com els hi va costar 25 anys aconseguir que les dones d'Anantapur tinguessin un part segur, i avui dia a través dels quatre hospitals de la Fundació cada any pareixen 12.000 dones de manera segura. "L'estat i el funcionament dels hospitals del govern està molt malament. Els quatre de la Fundació, ens ha costat, però ara van molt bé".

Pel que fa a les dones, ha recordat com era la situació quan van arribar: "Fa 40 anys no podia parlar amb les dones si no era a través dels seus marits. Tenien 15 embarassos, en morien la meitat, vivien sota control... Ara tenen dos o tres fills, treballen, poden sortir de casa...".

"Als discapacitats les famílies els cridaven per la seva discapacitat i els aïllaven en un racó. Ara, els criden pel nom, van a l'escola...", ha afegit.

Vinculació santcugatenca
L'acte ha servit també com a reconeixement per la tasca de Sant Cugat vers la Fundació. Des del 2007, l'Ajuntament ha destinat 115.000 euros a l'entitat fundada per Vicente Ferrer en projectes com la millora d'un institut, la reconstrucció d'embassaments, la fomentació de petits negocis...

Qui era alcalde llavors, Lluís Recoder, ha volgut ser present a l'acte per explicar la seva experiència del seu viatge a l'Índia. "Vaig quedar atrapat. És molt difícil descriure que fa la Fundació sense veure-ho". "Ha creat un estat dins d'un estat. Un estat del benestar".

Recoder ha volgut animar tothom a col·laborar amb la Fundació, destacant que qualsevol diner que s'hi enviï és altament aprofitat: "És molt important tenir la garantia que els diners que envies són útils. No és que siguin útils, és que és el miracle de la multiplicació dels pans i peixos".

L'esport de Sant Cugat
Més enllà de la participació de l'Ajuntament, un club esportiu de la ciutat també té un lligam estret amb l'Índia i la Fundació.

El Sant Cugat FC fa dos anys que envia entrenadors a l'estiu per formar els nens i tècnics de la zona. Tot i que el vicepresident de l'entitat, Xavier Ros, ho veu diferent: "No anàvem a ensenyar, sinó a rebre un aprenentatge. Per nosaltres és una lliçó de vida". "El primer any ens queien les llàgrimes de veure la devoció amb la qual venien a entrenar els nens", ha apuntat.

Una tasca titànica
La Fundació Vicente Ferrer fa 50 anys que actua a l'Índia per transformar la societat, principalment de la regió d'Anantapur. Ajuden més de 2,5 milions de persones d'uns 2.000 pobles. Han tirat endavant hospitals, infraestructures, escoles, conreus... Han construït uns 60.000 habitatges, dels quals els propietaris són les dones, tradicionalment discriminades al país. L'escolarització dels nens ha passat del 3 al 100%. Aquestes són només algunes de les xifres de la Fundació Vicente Ferrer, que ha donat una vida digne als intocables, aquells a qui ningú s'atrevia a donar-li la mà per ajudar.

 
Comentaris

Destaquem