Arribada dels periodistes Ricard Garcia-Vilanova i Javier Espinosa, segrestats a Síria

El director del diari 'El Mundo', Casimiro García-Abadillo, ho va anunciar aquest diumenge a la matinada a través d'una piulada a Twitter

Garcia i Espinosa a la seva arribada a Madrid. FOTO: El Mundo Garcia i Espinosa a la seva arribada a Madrid. FOTO: El Mundo
Garcia i Espinosa a la seva arribada a Madrid. FOTO: El Mundo Garcia i Espinosa a la seva arribada a Madrid. FOTO: El Mundo
El fotoperiodista santcugatenc Ricard Garcia-Vilanova ha estat alliberat després d'haver estat segrestat durant 6 mesos i mig, a Síria, juntament amb el periodista del diari El Mundo Javier Espinonsa. Ambdós van ser segrestats, el passat 16 de setembre, en un punt de control de Tal Abyad, a la província siriana de Raqqa, a pocs quilòmetres de la frontera turca, quan volien deixar Síria després de cobrir durant dues setmanes el conflicte armat. El director del diari 'El Mundo', Casimiro García-Abadillo, va anunciar l'alliberament aquest diumenge a la nit a través d'una piulada a Twitter. 

El portaveu de la família, Gervasio Sánchez, ha fet una piulada explicant que els dos periodistes estan bé, molt contents, però cansats. En la mateixa xarxa social, el portaveu també ha dit que les famílies dels segrestats volen donar les gràcies als mitjans de comunicació "pel seu comportament modèlic".

Segons publica el El Mundo, a dos quarts de deu de la nit d'aquest dissabte, 29 de març, el mateix Javier Espinosa va trucar a la redacció del seu diari per informar del seu alliberament, s'ha identificat, ha dit "soy Javier Espinosa" i va donar un número de telèfon on poder trucar-lo. La publicació també apunta que els dos periodistes han estat entregats a militars turcs. Al voltant de dos quarts de cinc de la tarda, han aterrat a la Base Aérea de Torrejón de Ardoz (Madrid) on els esperaven els seus familiars i diverses autoritats. 

Els segrestadors
Els segrestadors són membres de l'Estat Islàmic de l'Iraq i Síria (ISIS), un grup proper a Al-Qaeda. Garcia Vilanova és un fotoperiodista freelance que ha cobert guerres com les d'Afganistan i Síria. Actualment a Síria hi ha més de 30 reporters estrangers i més d'un centenar de locals segrestats. Aquest país de l'Orient Mitjà s'ha consagrat com un dels més perillosos del món per exercir com a periodista.

El fotoperiodista
Amb anterioritat, Garcia-Vilanova va estar retingut durant deu dies a Síria, ja que el van confondre amb un espia. El fotògraf ha cobert diferents conflictes des de fa 15 anys. En una entrevista al TOT, va explicar que "el conflicte més salvatge que he vist és Síria. Perquè a diferència d’altres conflictes on més o menys es respectava la població civil, aquí no; bàsicament el que estan fent és exterminar la població".

 
Comentaris

Destaquem