El nom dels carrers: descoberta d'una història

A través dels noms dels carrers es pot descobrir la història amagada d'una població

Temps enrere el barri de Bellaterra no existia. L’empresa encarregada de la seva construcció era Fomento de la Vivienda Popular, posteriorment anomenada Fomento Barcelonés de Inversiones. El seu president era Joan Bautista Viza Caball, advocat tradicionalista de pertinença a la comunitat carlina. És per aquest motiu que alguns carrers es van batejar amb noms de personatges afins a la seva ideologia. En són dos exemples els carrers Vázquez de Mella, polític espanyol nascut a Oviedo i fundador del Partido Tradicionalista, i Cisneros, eclesiàstic vinculat al moviment.

En els noms dels carrers de Bellaterra figuren pintors, literats catalans i castellans, escultors, músics i sants. També abunden carrers amb noms d’antics masos i masies. Can Domènech, Can Jeroni Martí, Can Llobet, Can Margenat o Can Miró.

Gairebé tots els carrers de la zona de Terranova, per sobre el camí antic de Sant Cugat, comencen amb te, com la inicial del seu barri. Carrer del Talent, carrer de Talió, carrer del Talismà, carrer de Tamboril, carrer del Til·ler, carrer de Tosca, carrer de Topazi, carrer del Tatuatge i carrer de Tulipà.

En menor mesura també se citen prohoms de la Bellaterra antiga, molts d’ells oblidats actualment. Avinguda de Bartomeu, per exemple, fa referència al farmacèutic cerdanyolenc i primer propietari de l’Hostal Sant Pancràs. Enric Losantos era gerent del Fomento de Inversiones i Josep Sentís, periodista i escriptor barceloní, va passar llargues temporades a Bellaterra.

Finalment en trobem d’altres que han deixat una extensa i coneguda nissaga. Casimir Cots, considerat un autèntic “alcalde del barri”; Josep M. Marcet, alcalde de Sabadell amb tot tipus de relacions amb Bellaterra; Joan Fàbregas, industrial i empresari del tèxtil barceloní; Frederic Roda Ventura, barceloní i degà del Col·legi d’Advocats i, per acabar, Joan Vila-Puig, pintor i artista de gran sensibilitat. Entre nosaltres resten encara un gran nombre dels seus descendents.

 
Comentaris

Destaquem