Can Borrull s'urbanitzarà al 2015

L'inici de les obres variarà en funció del moment quan els veïns cedeixin els terrenys afectats a l'Ajutnament. Els veïns demanen saber quines quotes exactes hauran de pagar per la urbanització d'aquesta zona de les Planes

Can Borrull a Les Planes. FOTO: Artur Ribera Can Borrull a Les Planes. FOTO: Artur Ribera
El barri de Can Borrull és l’únic de les Planes que encara no està legalitzat. FOTO: Artur Ribera El barri de Can Borrull és l’únic de les Planes que encara no està legalitzat. FOTO: Artur Ribera
L'inici de les obres per la urbanització de Can Borrull a les Planes ja té data estimada. Està previst que comencin al primer trimestre del 2015. Així ho ha explicat el regidor d'Urbanisme i Obres, Pere Casajoana, a la sessió extraordinària del consell de barri de les Planes que s'ha celebrat aquest dijous 27 de febrer.

Segons s'ha fet saber als veïns, les obres contemplen millores d’urbanització, l’adequació de la riera de can Borrull i la instal·lació d’una estació de bombeig per fer arribar les aigües residuals a la depuradora de Vallvidrera.

El ple de febrer va donar suport per unanimitat la proposta d'aprovació del Pla de Millora Urbana del sector de Can Borrull, per fer efectiva la seva urbanització. El document formalitza el canvi de sòl urbà no consolidat a sòl urbà consolidat. Això vol dir que finalment es fa la legalització efectiva de Can Borrull, ha explicat que aquesta aprovació és "la clau de volta que ha de permetre realitzar les obres d'urbanització".

El procediment
Casajoana ha explicat que per començar les obres és necessari disposar de les sessions dels terrenys afectats. Segons s'ha fet saber als veïns això es pot fer de dues maneres. D'una banda, si els veïns fan la sessió voluntària d'aquests terrenys, que poden ser d'un metre o menys, en funció de cada finca, l'adjudicació de les obres es faria a la tardor i l'inici de les obres es faria al novembre.

D'altra banda, si els veïns prefereixen esperar-se fins que la reparcel·lació sigui ferma, aleshores els veïns hauran de fer la sessió de manera obligada, l'adjudicació de les obres es faria el mes de març del 2015 i l'inici de les obres al mes d'abril. No obstant això, en ambdós casos la durada estimada de les obres és de sis mesos.

Les actuacions que contempla el Pla de Millora Urbana: 
  • Projecte d’urbanització: Consisteix en la construcció de voreres, la renovació d’instal·lacions de clavegueram i aigua, i col·locació de tanques a totes les parcel·les.
  • Endegament de la riera de can Borrull: es farà, seguint les indicacions de l’Agència Catalana de l'Aigua (ACA), a través de la construcció d’un mur verd.
  • Instal·lar una estació de bombeig per fer arribar les aigües residuals a la depuradora de Vallvidrera.
  • Fixar les compensacions urbanístiques, és a dir les zones verdes que generi la legalització del barri.
Segons s'ha fet saber, les obres es licitaran en dues parts. D'una banda, el projecte d’urbanització i l’endegament de la riera es licitarà conjuntament amb unes obres de millora que la Diputació vol executar a la calçada de la carretera de Vallvidrera al seu pas per can Borrull. Aquesta única licitació l’efectuarà la Diputació i es farà conjuntament per rebaixar el cost de totes aquestes obres. D'altra banda, l'Ajuntament farà una licitació de les obres per instal·lar l’estació de bombeig.

Les quotes dels veïns

Els 71 veïns de can Borrull aportaran part del cost del conjunt d’actuacions que preveu el Pla de Millora Urbana per legalitzar el seu barri. S'ha explicat que l'aportació econòmica que cada veí haurà de fer serà entre els 520.000 i els 660.000 euros. Això significa que s'hauran d'aportar prop de 10.000 euros per parcel·la, en funció de la baixa de les obres, que l'Ajuntament calcula que seran d'entre el 25% i el 35%. La Diputació aportarà 1,5 milions d'euros i l’Ajuntament 1,35 milions d'euros, unes quantitats que també podran variar d'acord amb la licitació.

Per fer-ho, l'Ajuntament ha posat a disposició dels veïns dos tècnics de l'administració per atendre als veïns que ho vulguin per tractar cada cas de manera individual, ja que cada parcel·la té característiques que s'han de tractar de manera diferenciada. També s'ha tornat a dir que es flexibilitzaran les quotes en funció de cada cas de manera. En aquest sentit, el tinent d'alcalde d'Economia, Carles Brugarolas, ha explicat que es "cada cas és diferent i es tractarà amb la màxima sensibilitat". Ha manifestat la voluntat de l'administració per "buscar la solució més adequada per a cada família".

El començament de les obres es farà efectiu quan els veïns facin les sessions dels terrenys que els pertoca però els veïns consideren que s'hauria de prioritzar seguretat a les vies on hi ha les cases perquè asseguren que els vehicles hi passen a velocitats massa altes.

Millores a la carretera de Vallvidrera
De manera paral·lela a les obres d'urbanització, està previst que la Diputació de Barcelona faci millores a la carretera de Vallvidrera (BV-1462) al seu pas per can Borrull on hi construirà una rotonda per pacificar el trànsit. 

Casajoana ha manifestat que "l'interès general del projecte fa que es tirarà endavant". Per fer-ho efectiu el projecte s'haurà d'aprovar oficialment i serà després quan els veïns tindran la oportunitat de fer les al·legacions que consideren corresponents. L'Ajuntament s'ha compromès ha recollir totes les peticions dels veïns per estudiar-los i a convocar un nou consell extraordinari quan sigui necessari per explicar les novetats d'aquest projecte.

 
Comentaris

Destaquem