Pros, 40 anys servint gelats i torrons artesans a Sant Cugat

Gelats i Torrons Joan Pros va tenir uns inicis difícils, com molts negocis al principi, però, amb l’empenta de Joan Pros i Montse Farran s’ha consolidat com un emblema del comerç local

Cal remuntar-se als inicis del segle XX per trobar els orígens de la família Pros a Sant Cugat. L’any 1910 els avis de Joan Pros, l’impulsor de la cèlebre geladeria de la ciutat, van aterrar al municipi per fer de masovers, conrear terres i cuidar animals a Can Villà. La infància de Pros va començar en aquesta casa i va continuar, a partir dels 8 anys, al carrer Girona, davant de l’ajuntament antic. Després de fer d’aprenent de pastisser, el 6 de maig de 1983 en un petit poble que en aquell moment tenia poc més de 30.000 habitants, Joan Pros i la Montse Farran van obrir la botiga al número 25 del carrer de Santa Maria. Aquest establiment, que havia estat una sastreria en el passat, es va convertir en un petit comerç que es dedicava a l’elaboració artesanal de gelats i torrons. Joan, que abans va treballar a diferents pastisseries com la Sàbat a Sant Cugat o la Carque a Barcelona, va tenir la visió de futur d’impulsar una geladeria.

 Carrer Santa Maria a l’any 1950. FOTO: Fons Cabanas. Arxiu Municipal

 Carrer Santa Maria a l’any 1950. FOTO: Fons Cabanas. Arxiu Municipal

En aquell moment, va detectar que el sector de la pastisseria cada vegada anava decaient més i va veure que havia de promoure un comerç que hi estigués relacionat, però que fos més rendible. Així doncs, el matrimoni va obrir la botiga i mentre ell es dedicava a l’elaboració del producte, ella, la Montse, se centrava en la venda. Aleshores aquella botiga disposava d’un obrador a la part posterior i d’un espai per a la venda en la part davantera tal com s’ha mantingut fins al dia d’avui. Joan Pros recorda que els primers anys van ser difícils, però que amb el pas del temps van anar remuntant fins a convertir-se en una marca de gelats i torrons de referència al municipi. Una de les satisfaccions més grans del Joan és que encara segueixen servint el seu producte als clients. Un producte servit en un envàs amb un disseny amb ratlles reconeixible per molts i una botiga que gairebé tothom identifica quan veu el cucurutxo de la porta.

aparador torrons antic gelateria Joan Pros

Aparador de la botiga de Santa Maria a finals dels 80. FOTO: Cedida

Expansió del negoci

Amb el temps, Gelats i Torrons Joan Pros va créixer i es van obrir noves botigues. El 1984 es va inaugurar un segon establiment a Rubí i, posteriorment, el 1993 es va obrir un tercer local a Sant Cugat, al costat del cinema. El 2013, després de diverses remodelacions als comerços, es va inaugurar un quart establiment a Sant Cugat, al carrer de la Torre. Aquesta nova botiga va ser un èxit i es va consolidar la presència de Gelats i Torrons Joan Pros a Sant Cugat. També han tingut l’oportunitat d’obrir una geladeria a altres enclavaments com Mira-Sol Centre, però s’ha vist com una activitat arriscada tenint en compte l’edat actual de Joan Pros.

Façana de la botiga de Santa Maria a principis dels 90. FOTO: Cedida

Façana de la botiga de Santa Maria a principis dels 90. FOTO: Cedida

Publicitat a doble plana al TOT Sant Cugat. Anys 80. FOTO: Cedida

Publicitat a doble plana al TOT Sant Cugat. Anys 80. FOTO: Cedida

 

Punt d’inflexió

Malauradament, el 2016 es van produir alguns canvis. Després de 30 anys, l’establiment de Rubí es va traspassar. Al mateix temps, la botiga de Sant Cugat situada al costat dels cinemes, va tancar definitivament. Malgrat això, Gelats i Torrons Joan Pros va continuar amb les dues botigues que hi ha al centre de Sant Cugat.

Façana de la botiga de Santa Maria als anys 2000.  FOTO: Cedida

Façana de la botiga de Santa Maria als anys 2000.  FOTO: Cedida

Gelats i torrons artesans

Durant 40 anys, les botigues han fet gaudir als santcugatencs de gelats 100% artesanals cada estiu.  Gelats de llimona, xocolata, vainilla, nata, maduixa, mango, àvia, crema catalana, Sacher i molts altres. A banda dels gelats, també se serveixen begudes (orxata, granissat de llimona o llet merengada) i postres, com ara pastissos i bombons gelats.  Però, a l’hivern, es venen torrons de tota mena, com de crema cremada, de coco tendre, de licor, de nata-nous, de Xixona, d’Alacant. Cada any es presenten novetats i algunes creacions s’han arribat a consolidar com les Teules del Monestir o les barres, un producte que s’ha consolidat com un dels més singulars de la botiga.

Montse Farran, dona de Joan Pros, a la botiga. FOTO: Cedida

Montse Farran, dona de Joan Pros, a la botiga. FOTO: Cedida

Joan Pros fent pastissos gelats. Anys 2000. FOTO: Cedida

Joan Pros fent pastissos gelats. Anys 2000. FOTO: Cedida

Un comerç arrelat al poble

El comerç sempre ha estat present a la vida social de Sant Cugat. Fa 25 anys de forma més intensa i directa a la fira Sant Cugat Actiu i la Mostra Sant Cugat Actiu. Joan Pros lamenta que s’hagin perdut moltes de les iniciatives de promoció del comerç local que es feien abans. Tot i això, Pros assegura que, actualment, intenta col·laborar en tot el que pot en la vida del poble i en les diferents entitats, però de manera puntual quan ho considera oportú.   També veu amb nostàlgia com el comerç local de tota la vida s’està apagant. “Has de tenir en compte que al carrer de Santa Maria jo era el 20è o el 25è comerç més antic, en canvi, ara soc el segon”, recorda Pros.

 Joan Pros a la desapareguda pastisseria Carque de Barcelona. Anys 60-70.  FOTO: Cedida

 Joan Pros a la desapareguda pastisseria Carque de Barcelona. Anys 60-70.  FOTO: Cedida

 Joan Pros a l’obrador. Anys 2000. FOTO: Cedida

 Joan Pros a l’obrador. Anys 2000. FOTO: Cedida

El futur de la gelateria

Joan Pros veu el passat amb satisfacció, però afronta el futur amb la incertesa del canvi generacional. Actualment, el fill del Joan i la Montse, el Marçal, ajuda a la gestió de les botigues. Per a Joan Pros, la clau per sobreviure en un mercat tan exigent com l’actual és saber-se adaptar a la demanda amb flexibilitat d’horaris. “Quan hi ha una festa a la plaça U d’Octubre allarguem l’horari fins a les 22:00 o les 23:00“, subratlla Pros. Però, n’és conscient que arribarà un moment que potser no podrà aixecar la persiana i s’hauran acabat Gelats i Torrons Joan Pros. Ara mateix el negoci està immers en el canvi generacional.

Joan Pros a la fira Sant Cugat Actiu. Anys 90. FOTO: Cedida

Joan Pros a la fira Sant Cugat Actiu. Anys 90. FOTO: Cedida

Joan Pros a la pastisseria Sàbat. Finals anys 60. FOTO: Cedida

Joan Pros a la pastisseria Sàbat. Finals anys 60. FOTO: Cedida

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem