Diferents tipus de coberts

La coberteria, sigui del material que sigui, és una part essencial del parament de taula i el complement perfecte de la vaixella.

Cada peça que forma el joc de coberts té una funció determinada i, encara que tots coneixem la forquilla, la cullera i el ganivet, hi ha bastants més tipus de coberts.

Culleres: les culleres de sopa i les culleres de servei serveixen per servir les guarnicions; la cullera d’amanida s’utilitza per remoure i servir amanides; també hi ha la cullera salsera, la cullereta per al cafè i la cullereta de postres.

Forquilles: hi ha la forquilla d’entrada, per al plat principal; la forquilla de taula, que és més gran que l’anterior; la de peix, més ampla que la de taula; la forquilla de trinxar, que té dues dents molt separades; la forquilla de servei, que té de 4 a 5 dents, és auxiliar de la cullera de servei; la forquilla d’amanida, amb dents molt petites, complementa a la cullera d’amanida; la forquilla de postres és petita i té de 3 a 4 dents; la forquilla de cargols, que té 2 dents; i la forquilla espremedora.

Ganivets: hi ha el ganivet d’entrada; el ganivet de plat principal o de taula; el ganivet de carn; el ganivet afilador; el ganivet de trinxar; el ganivet de formatge; el ganivet de pastís; el ganivet de mantega, que no té fil, només s’utilitza per untar; i el ganivet de fruita.

Altres coberts: la pala de peix és un cobert pla, ample i sense fil; la pala de formatge serveix per al servei de formatges de tipus suau; les pinces de marisc són útils per trencar la closcla dels mariscos.

Pel que fa a la ubicació dels coberts, heu de tenir en compte que el ganivet es col·loca a la dreta del plat amb el fil cap a dins, la cullera va a la seva dreta, la forquilla a l’esquerra del plat, i els coberts de postres a la part superior del plat: la forquilla de postres va més a prop del plat, apuntant cap a la dreta i la cullereta va a dalt d’aquest, apuntant cap a l’esquerra. Utilitzeu els coberts de fora cap endins per cada plat que us vagin presentant i, al finalitzar l’àpat, col·loqueu-los en sentit vertical sobre el plat.

 
Comentaris

Destaquem