contingut promocionat
Tot Teràpia

Opinió: La importància del sistema tàctil

El tacte té una funció protectora cap al nostre cos

El sentit del tacte és un dels sentits més importants. Comença a desenvolupar-se durant l'embaràs i s'activa abans que el nadó neixi. Durant els primers mesos de vida el tacte és la primera forma de comunicació entre la mare i el nen, a més de ser una forma d'exploració i aprenentatge. Un altre aspecte important d'aquest sentit és la seva funció protectora, ens avisa si alguna cosa està calenta, freda, punxa o si pot ser un altre tipus de perill per a nosaltres.

Quan aquesta funció no està regulada, la persona reacciona de manera exagerada davant sensacions quotidianes, resultant molt molestes i fins i tot doloroses. Des de la teoria de la integració sensorial es denomina aquest concepte com Defensivitat Tàctil.

El nostre sentit del tacte està íntimament lligat a les nostres emocions, per això, una sensació de malestar freqüent percebuda pel sentit del tacte, pot fer que una persona presenti fortes reaccions emocionals.

Els nens que tenen aquesta hipersensibilitat sovint són descrits com irritables, introvertits, ploramiques, enfadats, ... També està relacionat amb processos com l'atenció i la concentració escolar, resulta difícil escoltar a la professora si el nen està pensant en com sent el contacte de tota la roba amb la seva pell.

Característiques dels nens amb Defensivitat tàctil:

  • Evita que li toquin la cara i el cos, encara que sigui com una mostra d'afecte o amistat (prefereix tocar a ser tocat).
  • Li molesta rentar-se les dents.
  • Li molesta molt que li rentin i tallin els cabells.
  • Li irriten les etiquetes i algunes textures de roba, sempre vol anar vestit igual.
  • No li agrada jugar amb plastilina, massa o pintura de dits.
  • L'irrita que li tallin les ungles.
  • Evita trepitjar l'herba, la sorra de la platja o catifes rugoses.
  • No li agraden alguns aliments per la seva textura.
  • Va tenir dificultat quan era nadó en el pas de l’alimentació líquida a sòlida.
  • Resistència a menjar amb les mans o tacar-se la pell durant l'alimentació.

Si presenta dues o més característiques esmentades seria recomanable passar realitzar una exploració de com el nen està percebent els estímuls tàctils.

Des de la teràpia d'Integració Sensorial es pot reduir la Defensivitat tàctil, normalitzar la manera en què el sistema nerviós registra i interpreta la informació tàctil i desenvolupar estratègies eficaces per entendre, fer front i viure amb una sensibilitat més adaptada.

Contingut patrocinat per:

Més informació
 
Comentaris

Destaquem