Tanca el Caballu petit, el bar més antic de Sant Cugat

Aquest octubre s’enderrocarà l’emblemàtic edifici del número 19 del carrer de Rius i Taulet i s’hi construiran més de 10 habitatges nous

El Caballu petit, el bar més antic de la Sant Cugat, servirà els últims cafès i les últimes cerveses el dissabte vinent, 24 de setembre. La persiana d’aquest emblemàtic local del número 19 del carrer de Rius i Taulet s’abaixarà per sempre després de 68 anys de servei a tres generacions de santcugatencs. Malgrat que el negoci va obrir el 1952 amb una llicència de bodegó, no va ser fins el 1954 que es va convertir un local dedicat a la restauració amb permís de cerveseria.

L’emblemàtic establiment haurà tingut l’honor de ser el bar més longeu de Sant Cugat durant un any i mig. Va passar a ser-ho quan va tancar el Bar Catalunya, que va donar servei a la plaça de Lluís Millet des del 1936 fins el març del 2021. El dia 24 es vendran les últimes consumicions en una festa de tancament amb la clientela més fidel.

WhatsApp Image 2022 09 18 at 09.04.10 còpia

Imatge històrica del Caballu petit FOTO: Cedida

El tancament vindrà acompanyat d’un canvi de fesomia en aquesta artèria del municipi ja que l’edifici s’enderrocarà sencer i s’hi construiran més de 10 pisos nous. Aquest mateix octubre, un cop hagi cessat l’activitat, s’iniciaran les obres. Una herència familiar i el desacord entre els germans dels inicials propietaris és el motiu principal de la situació. Actualment, a la finca només hi ha el bar i la que va ser la residència de la família Castañé, fundadors del local.

Castañé: "Deixar-ho em suposa una tristesa increïble. Sap molt greu que un establiment tant emblemàtic que ha estat tota la vida aquí hagi de tancar”

Tot plegat suposa un gran trasbals per l’actual responsable del Caballu petit, Gabriel Castañé, que no només deixarà de treballar a la que ha estat la seva feina des de 1990, sinó que també haurà de canviar el seu lloc de residència ja que continuava vivint a la que va ser la casa dels seus pares. “Quan va morir el meu pare el 1981 la meva mare es va fer càrrec del bar i jo vaig entrar a treballar-hi l’any 1990. La mare va morir fa cinc anys i jo he continuat el negoci fins ara. Deixar-ho em suposa una tristesa increïble. Sap molt greu que un establiment tant emblemàtic que ha estat tota la vida aquí hagi de tancar”.

 

Una nova esperança

El Caballu petit del carrer de Rius i Taulet no tornarà mai més però Gabriel Castañé té la intenció de continuar el llegat familiar amb el mateix nom en un altre racó al mateix barri. “La meva intenció és fer un nou Caballu. Buscaré un local al mateix barri i intentaré fer-ho amb una estètica semblant i una mateixa línia”. Castañé encara té energia i ganes i els seus actuals clients l’esperonen a seguir. “Són els més habituals del local els que m’animen a fer un nou Caballu i a mantenir-ne l’essència”.

WhatsApp Image 2022 09 18 at 09.04.59

El Caballu petit va ser un dels primers establiments a tenir cervesa de barril

El restaurador assegura que el perfil de consumidor ha canviat molt al llarg dels anys i que avui en dia és una barreja entre els de tota la vida i persones que hi venen de pas atretes sobre tot per les diverses entitats financeres que hi ha al mateix carrer. Castañé també recorda que el seu establiment va ser un dels pioners a la ciutat i al país en tenir cervesa de barril o com quan van adquirir una televisió en blanc i negre venia molta clientela a veure els partits de futbol. També va ser durant molts anys el lloc de reunió social per excel·lència després dels balls i les funcions al Teatre de la Unió. Darrere la barra ha vist com el tipus d’esmorzars ha canviat força durant el darrers 30 anys. “Abans hi havia molta tapa i molt més alcohol; els darrers anys s’ha tendit molt més a l’entrepà i s’ha substituït el cigaló pel cafè amb llet o el tallat”.     

El “Caballu”, un sobrenom amb molta història i que continua viu

El Caballu petit no és l’únic Caballu que hi ha a Sant Cugat. Al carrer de la Plana de l’Hospital, 3-5 encara s’hi venen licors, vins i begudes a l’establiment Cal Caballu, un dels negocis més antics de la ciutat que va obrir les portes l’any 1920. Tot i que llavors s’hi venia gra per alimentar el bestiar, la família sempre havia fet vi ja que eren propietaris de vinyes a Sant Cugat. L’any 1968 el negoci va canviar i es va convertir en un local de venda de beguda a granel i al detall com ara. El nom de Caballu prové de les antigues fires que es celebraven a la plaça d’Octavià fa dècades.

WhatsApp Image 2022 09 18 at 09.04.09

Un bar amb molta història

Com que l’establiment del carrer de la Plana de l’Hospital tenia unes grans quadres molts viatges deixaven allà els seus cavalls. Aquest fet els va convertir en Cal Caballu, nom que encara conserven i que va passar per via familiar al Caballu Petit. I és que Gabriel Castañé (pare) era el petit de la família, és a dir, el Caballu petit. Avui en dia Toni Castañé, cosí de Gabriel Castañer (fill) regenta encara el negoci del celler. O sigui, la família continua mantenint viu el comerç local més de 100 anys des de la seva inauguració.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem