Conesa: "S'ha de prioritzar l'Ajuntament com a eina de proximitat"

L'alcaldessa de Sant Cugat ha comparegut al Parlament de Catalunya per debatre el projecte de Llei de Governs Locals de Catalunya on ha expressat que "cal resoldre l'encaix de l'administració local amb les comarques i vagueries"

Imatge de la compareixença d'alcaldes i alcaldesses a la Comissió d'Afers Internacionals. FOTO: Cedida Imatge de la compareixença d'alcaldes i alcaldesses a la Comissió d'Afers Internacionals. FOTO: Cedida
Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat. FOTO: Artur Ribera
L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha comparegut aquest dimecres 21 de maig al la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament de Catalunya per debatre el projecte de Llei de Governs Locals de Catalunya. Conesa ha defensat que "cal desenvolupar una normativa local amb poc més de 100 articles però que no produeixin dubtes a l'hora d'interpretar la legislació".

Encaix local
En la seva exposició, Conesa ha manifestat que "cal resoldre l'encaix entre l'administració local, les comarques i les vagueries" però ha expressat que "s'ha de prioritzar l'Ajuntament com a eina de proximitat" amb els ciutadans. Conesa ha defensat que l'administració és el punt fort i ha de ser "la peça clau que hem de seguir defensant".

Ha considerat que el repte és el d'una "correcta articulació entre comarques i vagueries" i l'alcaldessa ha defensat que hi hauria d'haver una definició de les competències locals però també de les administracions comarcals i de vagueries per evitar la superposició de competències. Pel què fa a l'objectiu de dèficit, ha denunciat que el què marca l'Estat "és absolutament deslleial".

Avaluació dels serveis
En la defensa dels ajuntaments, Conesa ha defensat que calen mecanismes d'avaluació dels serveis que es presten a cada municipi. Per ella aquesta seria la solució per evitar que algunes competències municipals es traslladin a altres administracions ja que "la resignació competencial ha de ser la solució d'últim recurs", ha expressat la santcugatenca.

Aquesta proposta passa perquè cada municipi tingui una política de costos dels serveis públics i no un estàndard perquè cada municipi és diferent. Amb aquestes variables cada Ajuntament podria demostrar el cost dels serveis i justificar-lo. L'avaluació també s'hauria de fer a la resta d'administracions, ha apuntat Conesa. En aquest sentit, l'alcadessa ha alertat del perill que suposaria que el govern de l'Estat rebaixés l'IBI ja que aquest impost "és la font principal dels Ajuntaments per prestar els serveis".

Transparència administrativa i bon govern
Per l'alcaldessa santcugatenca aquestes dues premisses són indispensables per l'administració local i ha explicat que "són preceptes a considerar i que poden aportar punts de millora que són fonamental pel rendiment de comptes de la ciutadana".

Valoració positiva del projecte de Llei
Conesa ha manifestat que "estem en un moment en què s'ha de definir un nou model de governs locals d'acord amb la tradició municipalista però també amb el desenvolupant del marc competencial previst a l'Estatut". Ha fet una valoració positiva de la regulació catalana "per integrar municipis, comarques i vagueries" però ha advertit que cal "ordenar, simplificar l'actual sistema de governs locals".

Conesa ha defensat el projecte de Llei de Governs Locals de Catalunya en detriment a la Llei de Racionalització de l'Administració Local (LRSAL), que va aprovar el govern de Madrid, el passat mes de desembre. També compareixen l'alcalde de Manlleu, Pere Prat i Boix (ERC); l'alcalde de Granollers, Josep Mayoral i Antigas (PSC); l'alcalde de Badalona, Xavier García i Albiol (PP); l'alcalde de la Llagosta Alberto López (ICV); l'alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Anna Gabaldà i Felipe (UM9-CUP); i del president del Consell de Governs Locals, Miquel Buch i Moya.

 
Comentaris

Destaquem