5 cases de Sant Cugat amb història

Una selecció de cases destacades que es poden trobar passejant per Sant Cugat

Sant Cugat compta amb un gran nombre de cases que destaquen per la seva història, estil arquitectònic o pel que van significar per la ciutat en el passat i actualment en el present. A continuació, fem un recull de cinc de les cases més interessants i atractives que podeu trobar passejant per Sant Cugat.

Can Quitèria

Can Quitèria va ser construïda entre els anys 1879 i 1884 i és una casa urbana de tipus pairal de planta quadrangular que consta de planta baixa i de dos pisos. El 6 d'octubre del 1934 els revoltats del Bloc Obrer i Camperol van assaltar l'ajuntament. La Generalitat va enviar un escamot de Guàrdies d'assalt amb l'objectiu de disparar contra el consistori, però el van confondre per Can Quitèria. Les restes dels trets encara són visibles avui dia a la seva façana. Actualment, can Quitèria és la seu del Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani. 

Exterior de Can Quitèria. FOTO: Bernat Millet

Exterior de Can Quitèria. FOTO: Bernat Millet

Cal Perla

L'estanc de cal Perla va ser fundat l'any 1930 i també acollia una impremta. Està situat a un dels llocs emblemàtics i històrics de Sant Cugat, la plaça Barcelona, i actualment el negoci continua, ara a càrrec de la tercera generació de la família Sagalés, tant com a estanc com a impremta. El mític establiment rep aquest nom perquè l'avi de Carme Sagalés, una de les membres de la família que avui dia el regenta, era un gran aficionat a la caça i a totes les gosses que va tenir les va anomenar Perla.

 
Estanc Sagalés

Estanc Sagalés

Cal Gerrer

Cal Gerrer va ser la seu de la Fàbrica de Productes Ceràmics d'Arpí fins a l'any 1945, que fou la fàbrica de ceràmica més important del Vallès i dels voltants. Actualment, la casa ha estat rehabilitada i acull el museu dedicat a la figura de l'actriu i icona del cinema Marilyn Monroe, així com una exposició permanent sobre la nissaga dels terrissers de la família Arpí i la seu de la Fundació Cabanas.

La Casa Museu-Cal Gerrer està situada al centre del poble. FOTO: Artur Ribera

La Casa Museu-Cal Gerrer està situada al centre del poble. FOTO: Artur Ribera

Casa de les Petxines

La casa de les Petxines és de les més antigues del carrer de Sant Antoni, malgrat que les petxines es van instal·lar el 1971. AIxí, destaca per tenir un munt de petxines gairebé simètriques incrustades a la seva façana. Es troba al carrer de Sant Antoni número 21 i a la part dreta de la seva façana frontal crida l'atenció una espècie de rosetó fet amb petxines i amb closques d'altres crustacis. En definitiva, aquest edifici és tota una obra d'art molt original i creativa.

20190729 122359

Casa de les Petxines. FOTO: Bernat Jordà

Masia de Torreblanca

La Masia de Torreblanca, una construcció del segle XVII, va ser una de les més importants de Sant Cugat per l'extensió de les seves terres. Era molt gran, amb estables per a deu o dotze cavalls i amb la casa dels masovers adossada a la casa pairal. També tenia una petita ermita que no s'ha pogut conservar. Va estar en funcionament fins a mitjans del segle XX i l'Ajuntament la va rehabilitar com a equipament públic. Actualment, és la seu del Casal Jove de Torreblanca, un espai on s'organitzen diversos cursos i tallers, entre altres activitats.

El bar MUT està a la Masia Torreblanca  FOTO: Arxiu

Masia de Torreblanca FOTO: Arxiu

 
Comentaris

Destaquem