L'Ajuntament restaura el mosaic del "Paga-li, Joan" per ubicar-lo a l'abast de la població

El tradicional mosaic que va inspirar els Gegants de Sant Cugat, Joan i Marieta, torna a veure la llum i l'Ajuntament està treballant per buscar una bona ubicació on la ciutadania pugui gaudir-lo

El tradicional mosaic del "Paga-li, Joan", obra de l'artista Lluís Pallarès, ha estat recuperat per l'Ajuntament de Sant Cugat amb la intenció de restaurar-lo i posar-lo a l'abast de tota la ciutadania. La tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha expressat que "som molts els santcugatencs que entenem aquest mosaic com a símbol de Sant Cugat" i que "ara ha arribat el moment de restaurar-lo i buscar-li la millor ubicació perquè més gent se'l pugui fer seu".

La tinent d'alcaldia de Cultura Esther Madrona a la RDP del mosaic. FOTO: Ajuntament.

La tinent d'alcaldia de Cultura Esther Madrona a la RDP del mosaic. FOTO: Ajuntament.

La restauració del mosaic s'està realitzant al taller del Teatre-Auditori Sant Cugat i té un cost de 18.017 €. La restauradora a càrrec és Gisela Bosom (empresa de restauració i conservació ProArtis) i la seva feina consisteix a separar el mosaic del seu suport de ciment portland, consolidar-lo i fer-ne la reintegració matèria i cromàtica necessària. Posteriorment es fixarà sobre un nou suport lleuger i més idoni per a la seva conservació. El mosaic és una obra de gran format, amb 1,71 metres d’alçada i 3 d’amplada.

Restaurant el mosaic. FOTO: Ajuntament.

Restaurant el mosaic. FOTO: Ajuntament.

La història del mosaic

L'artista Lluís Pallarès va realitzar el mosaic entre els anys 1936 i 1937 i en ell podem veure-hi representats una parella de balladors del "Paga-li, Joan", una de les mostres de cultura popular més arrelades a Sant Cugat. L'obra es va instal·lar per primera vegada l'any 1937 a la plaça dels Quatre Cantons; l'any 1976 es va traslladar al pavelló municipal i més tard a l'antiga seu de l'Esbart. L'any 2010 va ser enretirat definitivament a l'espera de ser restaurat i reinstal·lat.

La parella de balladors reflectida en el mosaic va inspirar el recentment desaparegut Joan Tortosa, fill predilecte de Sant Cugat, en el disseny dels Gegants de Sant Cugat Joan i Marieta. El "Paga-li, Joan" (ball del vano i el ram) és la dansa més popular de Sant Cugat, i es balla el dia de Sant Pere (29 de juny).

Avui dia, l’Ajuntament està treballant per trobar una nova localització per reinstal·lar-lo a l’espai públic i facilitar que la ciutadania el pugui contemplar de nou.

Mosaic del "Paga-li, Joan". FOTO: Ajuntament.

Mosaic del "Paga-li, Joan". FOTO: Ajuntament.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem