Anglès: "Hem tingut sort amb la cançó de Coti x coti perquè ha posat en relleu la sardana"

L'entitat Sardanista de Sant Cugat ha sigut proclamada banderera de Sant Antoni dins en el marc de Sant Cugat capital de la Sardana

Acabant l'any de Sant Cugat capital de la sardana, l'Entitat Sardanista ha sigut proclamada banderera de Sant Antoni 2024, que se celebrarà del dimecres 17 de gener, al diumenge 21. El mateix any que Sant Cugat s'ha bolcat en promoure la sardana, The Tyets van treure la cançó Coti x coti. L'èxit del duo mataroní, que representa la renovació de la sardana, va ser el videoclip en català més vist de l'any 2023, amb 5 milions i mig de visualitzacions. A més d'aconseguir la certificació del disc d'or i de platí, als The Tyets se'ls va guardonar amb el premi a les iniciatives innovadores dels premis Capital de la Sardana que es van entregar el passat dissabte 16 de desembre al Teatre Auditori de Sant Cugat. Fins al 10 de març els actes de l'entitat entren en el programa de Sant Cugat capital de la sardana 2023.

Més info: Sant Cugat acull els Premis Capital de la Sardana amb els The Tyets com a protagonistes

Quin és el balanç de Sant Cugat capital de la sardana?
Positiu. Sempre hi ha coses que si les haguéssim fet abans potser hauríem trobat un encaix millor. Però tenint en compte que ha sigut una novetat ha estat molt bé.

Hi ha hagut més ressò de les sardanes?
Hem tingut molta sort amb la cançó de Coti x coti de The Tyets, perquè han posat en relleu la sardana. La meva família era d'un poble petit, Vallespinosa, dins del terme municipal de Pontils, on només hi ha 3 famílies que viuen allà tot l'any. Resulta que a la festa major del poble, els joves que s'ajunten a l'estiu, quan sempre ve més gent, van organitzar-se i es van posar a cantar aquesta cançó i ballar sardanes. Això ens ha ajudat molt. Al començament de la capital de la sardana deia: Hem d'aconseguir que la Rosalia faci una cançó en català! Jo ja pensava que calia una cosa així i The Tyets ho han sabut fer.

Ha augmentat la participació en el curs de sardanes de l'Entitat?
Normalment, venien unes 30 i aquest últim que hem fet n'han vingut unes 50, quasi hem doblat la participació. Ara demanem que les persones que assagen es facin socis, que són 3 € al mes, és molt assequible.

“Ser banderers de Sant Antoni ens fa molta il·lusió, tot el que sigui fer ressò de les sardanes ens agrada molt”

S'ha de renovar la sardana?
És com la música clàssica, potser t'agrada una peça però no tota la música clàssica. Per les sardanes igual. Hi haurà gent que les ballaran d'una manera molt ortodoxa, com si fessin competició, una altra gent les ballaran a la plaça i també hi haurà els joves, que les ballaran d'una altra manera. És com ballar rock, no tothom el balla igual. Com tot, a les sardanes ha d'haver-hi varietat.

Et va sorprendre l'èxit de Coti x coti?
Sí. A més jo no entenia que deia la lletra, després m'ho van explicar.

Falten iniciatives per impulsar les sardanes?
Penso que sí. Cantar sardanes ja no s'estila, però hi ha molta varietat. Hi ha per concert, per ballar, hi ha amb lletra... Les sardanes són tot un món, hi ha 30.000 sardanes registrades aproximadament. És un gènere un mica oblidat perquè s'ha deixat al marge, però és ben actual. Stravinski va anar una vegada a l'ateneu barcelonès i en un concert li van tocar unes sardanes i quan es va acabar va dir: Més sardanes!

L'entitat Sardanista sou els banderers de Sant Antoni aquest 2024.
Sí, ens fa molta il·lusió. Tot el que sigui fer ressò de les sardanes ens agrada molt.

Més info: L'Entitat Sardanista, banderers de Sant Antoni 2024 a Sant Cugat

Està preparada per portar la bandera?
Faré una prova de muntar a cavall per veure com la portaré. M'he estat mirant tutorials a YouTube per saber com fer-ho. De petita vaig muntar a una mula, però em preocupa no saber com pujar al cavall.

"Normalment, venien unes 30 i aquest últim que hem fet n'han vingut unes 50, quasi hem doblat la participació"

Quins actes teniu per davant com a capital de la sardana?
De moment fem la ballada per Sant Antoni. Posteriorment, el dia 25 de febrer tenim la festa anual de les colles sardanistes que ho farem en un teatre i el 3 de març farem la ballada de Sant Medir. Per altra banda, el dia 24 febrer, la directora de l'escola Fusió, Gemma Navarro, ha organitzat una activitat per la capital de la sardana. Els alumnes de l'escola Fusió s'ajuntaran amb els dels alumnes d'una escola de música de Palafrugell, tot són joves de 17 anys cap avall. Hi haurà 100 músics i tocaran sardanes amb cobla, amb big band i amb orquestra simfònica. Això també és el que pretén la capital de la sardana, que altres entitats donin a conèixer la sardana en el seu àmbit. Esperem que quan acabi l'any no es freni l'activitat.

El moviment sardanista està molt arrelat a Sant Cugat?
Ni molt ni poc. El primer registre de sardanes a Sant Cugat és del 1907. Van fer uns jocs florals a Sant Cugat l'agost de 1907 i a un anunci al diari d'aquella època es pot llegir: "en acabar l'acte es ballaran sardanes". Però representa que ja es ballaven abans perquè si no no les haurien organitzat per aquells jocs florals. Després es veu que va haver-hi una etapa més fluixa i el primer aplec de sardanes va ser el 1967 (aquest any serà el 48è aplec). Això sí, en comparació amb altres poblacions, Sant Cugat té bona salut. Aquí les sardanes es ballen bé, ara el que ens falta és atraure més joves.

“Ballar sardanes és com ballar rock: no tothom el balla igual. Com tot, a les sardanes ha d’haver-hi varietat”

Creu que ara s'associen les sardanes a la gent gran?
Ara hi ha massa cosa per distreure's. Quan jo era jove vivia a Gràcia i quan anava a la plaça de Sant Jaume estava plena de gent ballant sardanes perquè no hi havia gaire cosa més a fer. Ara els joves tenen multitud d'activitats per escollir. Tot i això, les sardanes no deixaran d'existir mai perquè té molts components; balles, et mous, parles amb la gent, socialitzes i passes una bona estona.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem