Cinema, xerrades i teatre per treballar la salut mental a Sant Cugat

L'Ateneu treballa amb l'Espai de Lleure i la Comissió de Salut Mental per trencar l'estigma a la ciutat, coincidint amb La Marató

L'Ateneu Santcugatenc ha presentat les activitats del Cicle de Salut Mental que farà coincidir amb la celebració de La Marató d'enguany. L'entitat gestiona des de fa anys l'Espai de Lleure per a persones amb malalties mentals greus. Aquest espai fa la funció de Grup Social tot i que encara no està reconegut com a tal.

La roda de premsa de presentació ha estat duta a terme amb el Marcel Cuesta i el Toni Ramon, representants de l'Espai de Lleure i organitzadors de les activitats, i Gemma Aristoy, regidora de Salut. Des de l'organització han explicat les activitats que han dut a terme anteriorment en el camp de la salut mental, com xarrades científiques amb metges del Clínic per donar a conèixer el vessant científic, o el grup de Testimonis Sense Tabús. Ara s'ha creat la Comissió de Salut Mental on treballen també el Marcel i el Toni i han posat en marxa aquest cicle. "Hem considerat convenient recuperar la difusió, la sensibilització i la lluita contra l'estigma. També perquè en crear un espai d'informació es crea un espai de trobada de persones afectades i familiars", han explicat els membres de la Comissió.

Durant el novembre hi haurà dues xerrades i dos cinefòrums, i el dia de La Marató es presentaran les Píndoles de Teatre amb Tallers de Teatre Sílvia Servan. Cinc activitats per posar sobre la taula la problemàtica de la salut mental des de diversos vessants.

Representants de l'Ateneu i l'Ajuntament a la presentació del cicle. FOTO: Cristina Cabasés

Representants de l'Ateneu i l'Ajuntament a la presentació del cicle. FOTO: Cristina Cabasés

Gemma Aristoy ha agraït a l'Ateneu la seva tasca per garantir l'accés a la cultura i el coneixement de tothom i concretament per aquest cicle "per poder parlar del que ens passa i del que ens passava, perquè això ja ens passava abans. No només les persones malaltes sinó a l'entorn que pateix per no tenir eines per ajudar".

L'Espai de Lleure fa un acompanyament a les persones amb malalties mentals, els facilita el seu dia a dia i potència la seva autoestima i autonomia. Es preparen tallers i activitats d'intercanvi, com els horts urbans o el teatre amb Tallers de Teatre Sílvia Servan. El 2022 també es recuperaran els grups de Testimonis Sense Tabú.

Cicle de Salut Mental a l'Ateneu

XERRADA: Què sabem dels trastorns de conducta? Cervell i comportament, a càrrec de la doctora Roser Nadal, INc. Una xerrada més tècnica sobre el desenvolupament de les malalties mentals.

Dijous 4 de novembre a les 19 h a l'Ateneu

Gratuïta

XERRADA: Per què parlem de Salut Mental?, a càrrec d'Anna Carrió, de la Fundació Vidal i Barraquer. Una xerrada que posa el focus en la pujada de casos durant la pandèmia de la Covid-19.

Divendres 12 de novembre a les 19 h a l'Ateneu

Gratuïta

CINEFÒRUM: Zauria(k), un documental de 2019 sobre salut mental des d'una perspectiva feminista. Amb Ràdio Nikosia com a convidada al posterior debat.

Dimarts 16 de novembre a les 19 h a l'Ateneu

Gratuïta

CINEFÒRUM: Peixos d'aigua dolça (en aigua salada), una pel·lícula sobre el trastorn d'espectre autista amb posterior parlament.

Dimecres 24 de novembre a les 19.30 h als Cinemes de Sant Cugat

Entrada de 5 € amb recaptació per a La Marató 2021

TEATRE: Píndoles de teatre, amb alumnes del taller d'intercanvi social entre l'Espai de Lleure i Tallers de Teatre Sílvia Servan

Diumenge 19 de desembre, dia de La Marató, a les 18 h al teatre La Unió

Totes les activitats necessiten inscripció prèvia a la secretaria de l'Ateneu, al seu web o trucant el 93 674 51 95.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem