Ballester (Geganters): "És moment que les entitats de cultura popular ens reinventem"

Ferran Ballester, nou president del Geganters de Sant Cugat, analitza la situació per la qual passen les entitats de cultura popular en el marc de Sant Medir

Els Geganters de Sant Cugat han canviat recentment de junta directiva, que ara estarà presidida per Ferran Ballester. En el marc de Sant Medir, i en un any marcat per la pandèmia, el TOT entrevista a Ballester i Anna Fabre, nova secretària de la junta.

Més info: Els Geganters de Sant Cugat escullen nova junta, presidida per Ferran Ballester

Una de les activitats estrella del calendari dels Geganters de Sant Cugat és Sant Medir. Enguany serà diferent.

Anna Fabre: Molt diferent

Ferran Ballester: Òbviament, les circumstàncies actuals no permeten que sigui un aplec, perquè l'aplec és sinònim de multitud i d'aglomeració. Sabem que això era impossible i havíem pensat en altres opcions. Volíem anar a la missa i estar plantats com sempre, però ens van dir que no hi havia missa i vam proposar a l'Ajuntament que 8 de les 10 entitats de cultura popular que participen a Sant Medir fessin una actuació amb totes les mesures de seguretat o al Camp del Miracle o al Claustre del Monestir, però no va ser ben rebut. Ens sap greu, perquè vam dir a l'Ajuntament que una part de l'activitat la creem per la il·lusió pròpia de la colla. Les persones que hi ha a les entitats, tot i que estem generant una cultura segura i no remunerada, estem patint una manca d'il·lusió. Ens fa por perdre aquesta il·lusió i que la gent s'acabi desvinculant.

Que representa Sant Medir pels Geganters?

A.F: Segurament era l'activitat en la qual més gent movíem.

F.B: Per a nosaltres era l'obertura de la temporada, tot i que la començàvem abans amb trobades fora de la ciutat, o a Sant Antoni a Sant Cugat. Però sí que era com l'inici de la temporada i, per això, era una trobada tant multitudinària en la qual participaven tants membres de la colla. Érem 80 persones, quan normalment som màxim 30. Aquest any, les Puntaires del Vallès ens han fet un mocador nou per a la Marieta, i intentarem fer una trobada amb elles per fer el canvi de mocador, en el marc de Sant Medir.

La del Joan i la Marieta pujant fins a l'ermita és una de les imatges icòniques de Sant Medir.

F.B: És espectacular. La combinació dels gegants amb la natura és visualment molt bonica. A nosaltres ens encantava. 

És la sortida més esperada de l'any per l'entitat?

F.B: Si i no, perquè segurament deu ser Festa Major, que és un moment idoni de l'any. Hi ha vacances per molta gent, sempre és un dia festiu...

A.F: A més, per Festa Major acumules tres coses a la vegada: els seguicis més la trobada gegantera. Són dies molt intensos.

Fa unes setmanes han renovat la junta directiva.

F.B: Sí, la nova junta està formada, sobretot, per gent que ja fa anys que formem part de l'entitat. Hem entrat perquè la junta anterior ha treballat durant molts anys seguits i tenien ganes de fer un canvi, i nosaltres ens hem ofert per continuar la seva feina i per engegar projectes nous.

Quins objectius es marquen des de la nova junta?

F.B: Reforçar l'entitat des de dins. Sobretot intentarem fer totes aquelles activitats que sovint es queden al tinter quan fem l'activitat habitual. Anem mensualment mínim una vegada en alguna trobada gegantera, aleshores això fa enrederir qualsevol projecte. En aquest sentit, a partir de la situació que ens provoca la Covid-19, intentarem impulsar alguns projectes. Podem aprofitar-ho en positiu per fer coses que fins ara ens costaven més.

A.F: No ens volem trobar amb el fet que quan tornem a fer sortides ja no tenim gent. Hem d'anar fent coses.

Podrien explicar alguns d'aquests projectes que volen impulsar?

F.B: Una de les coses que volem fer és impulsar dues figures infantils, ja hi ha una comissió que hi està treballant. Aquestes dues figures infantils estaran inspirades en els capitells del Monestir, en dos capitells concrets. El Pere Rovira, un dels artistes de la colla, ha fet uns esbossos, que ara enviarem a un mestre constructor de figures festives i ens intentarem posar d'acord. Aquestes figures estaran pensades per ser portades per nens i nenes a partir dels 6 anys, perquè és la franja d'edat que, sovint, es queden més al marge. Aquest seria un dels projectes que tenim, perquè la nostra entitat és bàsicament familiar. És important que totes les franges d'edat puguin tenir una part activa dins de la colla. Això no vol dir que la resta no sigui important. Nosaltres diem que tots aquells que porten la camisa són part dels Geganters de Sant Cugat. Hi ha unes 10 comissions dins de l'entitat. Portis o no un gegant, ets geganter.

Fa un any que no es poden fer sortides, trobades geganteres i activitats. Els fa patir que la inactivitat provoqui baixes?

A.F: És qüestió d'anar activant les comissions, ara ens hi posarem de ple. N'hi ha algunes que estan aturades, i les volem tornar a fer funcionar, com per exemple la de medi ambient i sostenibilitat, o la de vestuari. Volem crear la samarreta amb el logo nou de la colla. Sembla una ximpleria, però crear una samarreta per tothom requereix cert treball, i són coses que normalment no tenim temps de fer.

F.B: Una altra de les coses que volem activar és la comissió de balls de gegants. L'altre dia vam fer una reunió amb l'Ajuntament i els vam proposar que a mitjà o llarg termini intentaríem assolir un nivell de balls prou bo per a proposar fer unes mostres de balls de gegants. Ara aprofitarem l'aturada per tornar a fer assajos de balls. Hem demanat dos espais, el Museu del Monestir o el Celler Modernista. És una de les propostes que es farien en format de públic assegut, i seria un format assequible en les circumstàncies actuals.

A.F: De cara a Festa Major, per exemple, cercaviles segurament encara no es poden fer. Per què no una mostra de balls?

La raó de ser de les colles geganteres és fer sortides, trobades i activitats. Com han viscut el fet de no poder-ho fer durant tot aquest any?

A.F: Els primers mesos va ser una aturada total. L'última sortida la vam fer el dia 7 de març a Berga, on vam fer una trobada de gegantes. A partir d'aquell dia ja ens vam confinar i els primers mesos no fèiem res. Intentàvem tibar quelcom des de comunicació, fer algun joc, algun vídeo, etc.

F.B: Vam estar molt actius a les xarxes socials. No érem gens originals, però sí que teníem la possibilitat de mantenir-nos actius per allà. A l'estiu ja sí que vam poder fer quelcom en el marc de la Festa Major, van sortir els gegants per la Diada. Sí que hem fet molt poques activitats, però hem anat avançant.

Més enllà de la pandèmia, com s'imaginen el futur dels Geganters de Sant Cugat en els pròxims anys?

A.F: Depèn. Jo crec que a la que es puguin fer sortides, tothom tindrà tanta il·lusió per fer-les que es tornarà a enganxar. Buscarem mil i una sortides i s'apuntarà molta gent. També és veritat que no sabem en quin format seran, perquè aglomeracions no poden haver-n'hi. Suposo que les sortides seran en format mostra... Tot plegat és molt incert.

F.B: La cultura popular a Catalunya és sinònim de carrer, de places i de gent. Aquests esdeveniments ara és difícil veure'ls. A mi em fa molta pena, però també és veritat que els catalans ens sabem reinventar. Potser és el moment de reinventar-nos. Haurem de tirar del que ens deixi fer l'administració. Per part nostra hi ha moltes idees i moltes ganes, tot i que sovint és difícil casar les nostres voluntats amb les seves necessitats. El futur serà això. Nosaltres proposarem i ells decidiran què es fa i què no. El que sabem és que, com a mínim fins d'aquí a molt temps, no podrem fer grans trobades. 

El Ple Municipal va aprovar fa unes setmanes el protocol dels Geganters de Sant Cugat.

F.B: Arran d'això també volem impulsar un reglament intern de la colla, ja que dins del protocol hi havia certes coses que no hi cabien. El reglament intern també és important, ja que hi ha uns drets, uns deures, unes obligacions que està bé que es reflecteixin en aquest document. Un altre projecte que volem engegar és demanar un carrer pel Joan i la Marieta a Sant Cugat. Hem de fer una instància, presentar un projecte, etc. Intentarem demanar una ubicació bona, algun lloc que sigui el més cèntric possible, que hi passi força gent. També reformularem la cercavila d'escoles, que evidentment enguany serà sense sortir al carrer. Però ja podem dir que segur que es farà una cercavila d'escoles, format pandèmic. Podem dir que som l'entitat de cultura popular que té un projecte escolar més sòlid. Ens interessa que els nens i nenes de Sant Cugat puguin conèixer la història de la colla i dels gegants.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem