Barbany: "Valors, consciència i pensament crític davant aquesta revolució digital"

Joana Barbany ha presentat el seu llibre 'Rehumanizando la tecnología: claves para sobrevivir como especie en la era digital'

Joana Barbany i Freixa, exregidora de Sant Cugat, ha presentat el seu primer llibre Rehumanizando la tecnología: claves para sobrevivir como especie en la era digital, el dijous 18 de gener a la Sala El Siglo del Mercantic. Barbany i Francesc Fajula, CEO de Mobile World Capital, han aprofitat l'ocasió per parlar sobre l'impacte de la tecnologia en les persones i les empreses, en un acte que ha estat presentat per Lluís Soldevila, conferenciant i CEO d'Aktitude, i organitzat per Profit Editorial, amb la col·laboració del TOT Sant Cugat.

Arran de la preocupació que hi ha a la societat entorn el paradigma digital, Barbany presenta aquest llibre com una eina transversal per reaprendre a fer un bon ús de les tecnologies d'una manera més sana i equilibrada. La manera de comunicar-se, l'addicció a les pantalles, la bretxa digital i la intel·ligència artificial són alguns dels temes que es tracten a l'obra divulgativa de Joana Barbany i que s'han pogut debatre durant l'acte.

Conviure amb la tecnologia en el dia a dia

Tant Joana Barbany com Francesc Fajula han coincidit en l'addicció a les pantalles que hi ha, i no només en infants i joves, en adults també. La tecnòloga ha parlat de la preocupació que hi ha entre les famílies i del rol que s'espera per part de les escoles: "L'educació és clau, es tendeix a posar la responsabilitat a les escoles i no pot ser, hem d'educar des de casa i ser tots corresponsables". En la mateixa línia, el CEO de MWC també ha destacat el paper de les famílies: "No podem delegar a la tecnologia allò que hem de fer com a pares, hem de seguir educant i educar vol dir posar límits".

Tanmateix, Joana Barbany és partidària de la tecnologia, però ha assegurat que és important saber discernir el món físic del digital: "Crec que la tecnologia ens pot donar molts beneficis com a persones i com a societat, però hem de saber quan hi som i quan no. Hi ha gent que confon amistat digital amb amistat real i després quan es troben no saben dir-se res, això passa".

La bretxa digital

En el paradigma digital actual existeix una bretxa de la qual l'autora n'ha volgut distingir tres nivells. En primer lloc, la bretxa territorial, així, Barbany ha volgut parlar dels territoris connectats i no connectats: "Hem de donar a tothom l'opció de viure connectats i això passa molt per fer polítiques públiques". D'altra banda, s'ha parlat de la bretxa en l'àmbit dels equipaments: "Hi ha molta gent que no pot accedir a ordinadors i telèfons per dificultats econòmiques", però per Joana Barbany la més important és la bretxa de coneixement: "Ja podem tenir tot el món ple de satèl·lits, regalar ordinadors, iPads i mòbils a tothom i no saber fer un bon ús, hem de formar a tothom".

Per la seva banda, Francesc Fajula, ha apuntat que la connectivitat és la nova electricitat: "Crec que hem de fer un pacte social entre tots, perquè igual que quan vam inventar l'electricitat vam acordar que arribaria a tot arreu, per tant, hem d'aconseguir que la connectivitat arribi a tothom perquè qui no tingui accés estarà fora de la societat".

La Intel·ligència Artificial Humanitzada

Davant la incertesa que hi ha amb la Intel·ligència Artificial, Joana Barbany, en el seu llibre parla d'un concepte nou, la Intel·ligència Artificial Humanitzada: "Aquest concepte intenta explicar que hem de fer servir la IA per benefici nostre i no per les empreses que hi ha al darrere i agafen les dades. És un concepte que intenta fer veure que el client som nosaltres".

Així, Barbany com a tecnòloga i Fajula com a enginyer de telecomunicacions, no són partidaris que la IA reemplaci les persones d'una empresa. Segons l'autora: "L'empleat seguirà sent aquell que fa que l'empresa funcioni, les persones són la matèria primera més important". Així, Barbany ha expressat que tot i que les màquines probablement ho acabin programant quasi tot, les capacitats de les persones "són molt importants": "Gent curiosa, empàtica, responsable i que sàpiga comunicar-se es valorarà molt, perquè això no ho substituirà la tecnologia i és imprescindible".

Mirada al futur

Amb tot, Joana Barbany mira el futur de la tecnologia amb optimisme, però posa èmfasi en la necessitat de valors, consciència i pensament crític en les persones, "si no, ens passarà per sobre la tecnologia", ha assegurat.

De la mateixa manera, Francesc Fajula s'ha considerat "tecnoptimista": "És molt difícil predir el futur en aquests moments, el que hem de fer és ser curiosos i estar al dia. Probablement sí que destruirà alguns llocs de treball la IA, però no sabem com anirà. Estem davant de la tercera revolució digital, no necessàriament anirem a pitjor, serà diferent i com en qualsevol transició patirem. Quan van sortir els ordinadors també va ser catastròfic i ens hem adaptat, crec que som davant d’aquesta situació".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem