Bondia inaugura l'Enraonar: 'Sense drets humans no hi haurà una reconstrucció social'

La primera sessió del Cicle Enraonar ha aprofundit en els drets humans i l'alteració d'aquests a causa de la pandèmia de la COVID-19

El Cicle Enraonar ha engegat una nova edició, centrada en els Drets Humans, amb la conferència inaugural 2021: sense drets humans no hi haurà reconstrucció social. La Covid-19 pot ser una oportunitat per seguir avançant en Drets Humans?, celebrada el dimarts 23 de febrer a través del canal de YouTube de l'Ajuntament de Sant Cugat. En ella, David Bondia, president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya i professor de Dret internacional públic de la Universitat de Barcelona, ha analitzat el naixement dels drets humans, com s'han consolidat i com s'han vist afectats per la pandèmia.

En la sessió del Cicle Enraonar, Bondia ha explicat com la pandèmia ha alterat els drets: "Sense drets humans no hi haurà una reconstrucció social. Els drets humans poden cobrir aspiracions inherents que han de ser cobertes i, amb la pandèmia, ens hem trobat davant 3 relats: un de catastrofista, un de seguretat per sobre de tot (renunciant als drets bàsics) i, un que vull afegir jo, la imaginació de l'aventura humana. Hem de ser capaços de crear nous drets per sortir d'aquesta situació per trobar l'humanisme global".

D'altra banda, David Bondia ha assenyalat com la societat hauria de construir drets: "Els drets humans han de ser de baix cap a dalt, ha de ser la societat qui els construeixi. Necessitem una interacció, hem de veure com tocant petits drets, ens està afectant a nosaltres".

A més, Bondia ha comentat que les societats tenen una responsabilitat per la defensa dels drets humans: "Les discriminacions són múltiples en matèria dels drets humans. No hi ha un dret si no hi ha un deure i és que tenim drets, però també tenim responsabilitats. I hem de treballar en aquestes titularitats de les responsabilitats per buscar societats més justes".

Finalment, David Bondia ha volgut aprofundir en el vincle entre democràcia i drets humans: "La democràcia ha d'anar de la mà dels drets humans, ja que és un sistema de valors. No obstant això, una democràcia mai pot ser plena. Actualment hi ha mancances i hi ha drets humans que ens poden ajudar a reconstruir aquesta democràcia. Així doncs, en aquesta configuració de valors, han de participar totes les persones que habiten en un territori".

Cicle dedicat a Arcadi Oliveras

En la conferència, han estat presents Arcadi Oliveras, activista santcugatenc i defensor de la pau, i l'alcaldessa Mireia Ingla, qui ha volgut dedicar aquesta primera sessió a Oliveras: "Quan parlem de drets humans, Arcadi Oliveras és la primera persona que ens ve al cap: per tota la vida de compromís i lluites i per haver despertat en tanta gent d'aquest país aquest compromís amb els drets humans".

A més, Ingla ha volgut ressaltar la importància que tenen els drets humans pel municipi: "Ens agrada parlar dels drets humans a Sant Cugat perquè som una ciutat molt diversa i plural, plena de persones molt diferents i amb reptes diferents. Per tant, és una oportunitat per posar les administracions davant mirall per si serem capaces de fer aquesta reconstrucció social, ja que les desigualtats i falta d'equitat són incompatibles amb la defensa dels drets humans".

Per la seva banda, Arcadi Oliveras ha volgut posar l'accent en preservar els drets humans en l'actual context que vivim: "Aquests cicles són molt convenients amb els moments tan delicats que estem vivint, però no només per la pandèmia, sinó per estructura social que ha despertat el modus vivendi dels ciutadans. I si fem feina, Sant Cugat podrà ser un referent en la defensa dels drets humans".

Les altres conferències

Dilluns, 1 de març

Com exigir els nostres drets a les Administracions Públiques? A càrrec de Jaume Saura, adjunt al Síndic de Greuges de Catalunya

Dijous, 4 de març

Defensa en proximitat dels drets de les persones. A càrrec de Ramon Palacio, Síndic Local de Sant Cugat i d'Eva Abellan, Síndica de Sabadell i presidenta del Fòrum SD (Fòrum de síndics, síndiques, defensors, defensores de Catalunya)

Dilluns, 8 de març

Els Drets Humans des de la perspectiva feminista. A càrrec de Laia Serra, advocada penalista, experta en Drets Humans, igualtat de gènere i discriminacions

Dijous, 11 de març

Cultura d'acollida: refugi i protecció de defensores de drets humans. Debat amb testimonis orientats a explicar la ciutat com una oportunitat d'acollida de les persones refugiades i un espai d'altaveu i protecció en el cas de les persones defensores de Drets Humans. Modera Arantza Diez, periodista local experta en la temàtica de persones refugiades

Presentació d'experiències: Refugees Welcome, a càrrec de Brisa Luque. Projectes de Ciutats Defensores de Drets Humans i Programa de protecció de persones defensores de Drets Humans, a càrrec de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat (CCAR).

Dilluns, 15 de març

Migracions i Drets Humans. A càrrec d'Estel·la Pareja, directora de la Comissió Catalana d'Ajuda als Refugiats

Dijous, 18 de març

Dret a la diversitat religiosa i conviccional i cohesió social. La garantia del dret a la llibertat de pensament, consciència i religió en el marc de la ciutat. A càrrec de Francesc Torradeflot, president d'AUDIR, i Clara Fons, coordinadora de projectes

Dilluns, 22 de març

Són responsables els mitjans de comunicació de la protecció dels Drets Humans? A càrrec d'Isabel Galí, periodista, secció d'internacional de TV3

Dilluns, 29 de març

Drets Humans i els procediments judicials. Perversions del sistema. A càrrec de Joan Queralt, catedràtic de Dret penal de la UB i director-coordinador del llibre conjunt de 14 especialistes "La sentencia del procés. Una aproximación acadèmica".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem