Cal Gerrer, un museu singular al cor de Sant Cugat

La Casa Museu-Cal Gerrer és una aposta cultural que contribueix a enriquir el patrimoni artístic i històric de Sant Cugat

Cal Gerrer, un edifici de l’any 1853 ubicat al centre de Sant Cugat, el passat 21 d’abril obria les portes com a espai museístic. L’antiga fàbrica de ceràmica Arpí acull peces de terrisseria de la família, l’exposició bibliogràfica, fotogràfica i d’objectes de l’actriu Marilyn Monroe i l’obra fotogràfica i pictòrica de la família Cabanas-Alibau.

Durant els anys vint, el sector productiu santcugatenc més important, després de l’agricultura, fou el relacionat amb el món de la construcció. De bòbiles, de ceràmiques i de rajolers n’hi havia un munt degut a l’auge constructiu imperant i a la facilitat de trobar els materials bàsics com ara l’argila i altres terres necessàries ben a prop.

La Fàbrica de Ceràmica Arpí, més coneguda com Cal Gerrer, construïda l’any 1853, fou la més popular i coneguda per estar situada al vell mig del poble, a l’ombra del Monestir. Donava feina a vint-i-cinc treballadors i el seu forn tenia una capacitat de deu metres cúbics. L’edifici, des de sempre, ha estat l’admiració dels santcugatencs i dels visitants atrets per l’estètica de la seva façana decorada amb peces elaborades a la mateixa terrisseria.

Si passegeu pel casc antic de la vila i us fixeu en les façanes de les cases i la del mateix mercat municipal, descobrireu alguns elements ceràmics sorgits de Cal Gerrer.  
 

Cal Gerrer

Les obres de restauració de l’edifici que s’iniciaren l’any 2006, han permès recuperar els seus elements decoratius i estructurals originals que han convertit Cal Gerrer en un espai museístic que inclou, a banda de diversos espais destinats a exposicions temporals i permanents, tres plantes destinades, l’una, a la mostra de peces ceràmiques realitzades per la família Arpí, l’altra, a l’exposició d’objectes, fotografies i un extens recull bibliogràfic de la captivadora Marilyn Monroe i la tercera dedicada a l’obra fotogràfica i pictòrica de la família Cabanas-Alibau.


A partir d’ara tenim l’oportunitat de conèixer de prop Cal Gerrer i constatar la simbiosi entre tradició, història i esperit creatiu concentrats en un mateix edifici. Les seves peces ornamentals, la decoració ceràmica, la selecció de balustres, les mènsules, els capitells i el recull de peces de ceràmica decorativa, són un regal per als nostres sentits.

Espai Biogràfic de Marilyn Monroe

Frederic Cabanas, l’ànima mater del projecte museístic de la Fundació Cabanas. Casa Museu-Cal Gerrer va néixer a cinquanta metres del Monestir de Sant Cugat el mateix dia que un respirador de Nova York aixecà les faldilles de l’actriu Marilyn Monroe. Aquest fet devia marcar en Frederic perquè hagi dedicat trenta-cinc anys de la seva vida a recopilar tota mena d’objectes, documents, fotografies i llibres relacionats amb l’actriu nord-americana. Si voleu conèixer i saber més sobre l’univers d’aquesta artista o remenar alguns dels quasi dos mil volums dedicats a ella, ara podeu fer-ho al fons literari més gran del món.

Antologia dels germans Cabanas

Conec bé l’obra artística dels germans Cabanas i puc assegurar-vos que les fotografies d’en Joan, el més gran dels germans i primer fotògraf de Sant Cugat, són imprescindibles per entendre o estudiar el passat de les nostres festes tradicionals, de la nostra cultura i de la quotidianitat del nostre poble a partir dels anys vint.


Les pintures coloristes i paisatgistes del Francesc transmeten la bellesa que ens envolta alhhora que ens comuniquen els sentiments i la sensibilitat de l’artista.


En Miquel, el més petit dels germans, fou poeta i pintor i exercí com a professor de l’Escola d’Art de Sant Cugat i mestre de procediments pictòrics de l’Escola Internacional de Pintura Mural Miquel Farré. Dugué a terme nombroses exposicions individuals i col·lectives. Com a poeta  destaquem el Llibre Blau, Passaport a l’Eternitat, un compendi de tota la seva obra poètica.


La Casa Museu-Cal Gerrer és una aposta cultural que fomenta la nostra identitat i que contribueix a enriquir el patrimoni artístic i històric de Sant Cugat i també de Catalunya que, des de l’antigor, aposta per esdevenir una societat cada cop més culta, reflexiva i formada. Catalunya ha de continuar essent un país que construïm des de la cultura.

 
Comentaris

Destaquem