El Centre d'Art Maristany tancarà portes per les retallades

El cost anual per mantenir el Centre d'Art Maristany, situat en un local de lloguer, és d'uns 100.000 euros per l'Ajuntament de Sant Cugat

El Centre d'Art Maristany tancarà portes a conseqüència del complicat moment econòmic que pateix l'Ajuntament de Sant Cugat i les retallades que s'han dut a terme per capgirar la situació de dèficit. Es tracta d'un espai dedicat a l’exposició, divulgació i formació en art contemporani que s'ubica en un local de lloguer de 900 metres quadrats a tocar de la plaça de Lluís Millet i que suposa un cost d'uns 100.000 euros anuals pel Consistori. L'espai baixarà la persiana en sis mesos, quan s'acabi el contracte de lloguer.

Més info: Sant Cugat combat el dèficit amb una retallada milionària pel 2024

Tot i això, l'Ajuntament de Sant Cugat ha anunciat que vol traslladar l'activitat en altres ubicacions. Per això, portarà a finals del mes de juny la part de cursos i tallers artístics a la Casa Aymat. Pel que fa a la part expositiva, buscarà un espai municipal alternatiu per poder acollir-la. A llarg termini i un cop es faci la nova Biblioteca Central, una possibilitat és que l'actual Biblioteca Gabriel Ferrater esdevingui un espai d'art. "L’Ajuntament manté l’aposta per aquest centre d’art contemporani, però la situació de dèficit en el pressupost municipal ens obliga a reubicar-lo", explica la regidora de Cultura, Núria Escamilla, en un comunicat. 

65.800 euros de lloguer

L'Ajuntament paga al voltant d'uns 100.000 euros anuals per disposar d'aquest local. El 2022 van ser un total de 102.000: 65.800 euros de lloguer i 36.200 en subministraments, manteniment i neteja. El 2023, el Centre d’Art Maristany va rebre 3.248 visites generals, 1.132 visites escolars i 347 assistents a activitats vinculades a la part expositiva. També va acollir 329 participants en els cursos i tallers artístics.

Ara caldrà veure quina activitat hi haurà en aquest espai de 900 metres quadrats i tres plantes i que és un dels locals més grans que hi ha a l'eix comercial. Anteriorment hi havia hagut una botiga d'Adolfo Domínguez.

Els lloguers de l'Ajuntament

El tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, ha explicat que estan estudiant tots els lloguers que paga l'Ajuntament de Sant Cugat per mirar quins es poden finalitzar per estalviar diners. Actualment, el Consistori lloga desenes d'espais per acollir serveis municipals o activitats esportives, culturals o socials. En aquest sentit, Brugarolas ha recordat que, a banda del lloguer, l'Ajuntament ha d'assumir el cost del manteniment, subministraments, assegurances, alarmes, personal o neteja per cada local. 

Un cas són les diverses naus industrials que té llogades per guardar material cultural, de la brigada municipal o del servei de parcs i jardins. L'Ajuntament està explorant la possibilitat de comprar una nau en propietat per poder encabir tot això i reduir així els costos. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem