Crònica del Dia Mundial del Teatre: 'Guanyar-se la vida'

El crític d'art Eduard Jener parla sobre la nova obra les 'Píndoles Teatrals' que es van celebrar a Sant Cugat pel Dia Mundial del Teatre

El Dia Mundial del Teatre, que se celebra el dia 27 de març, va ser creat per l'Institut Internacional del Teatre l'any 1961 i el primer missatge va ser escrit i llegit per Jean Cocteau a la seva seu de París dins de la Unesco. A Sant Cugat es va organitzar per primera vegada l'any 2014 en diferents espais de la ciutat per diferents companyies i grups amateurs, a partir de la convocatòria sorgida des de la Taula d'Arts Escèniques que forma part del Consell de Cultura, i aquesta activitat ha continuat des de llavors amb diferents resultats, però sempre comprovant la potència i força d'unes entitats que persisteixen amb la seva presència, per seguir mostrant la força i projecció cultural i de cohesió social que suposa la seva existència.

Aquest any han estat 11 grups que han omplert de públic la Sala Clavé de La Unió Santcugatenca en les dues convocatòries: de matí, de 12 a 14, i de tarda, de 18 a 20 hores. La diversitat és una de les característiques demostrada amb els Tallers de Teatre Sílvia Servan, Teatre a l'ombra, Magma 2011- La Serreta, Mira-sol Teatre, El Cercle, Grup de Teatre Espiral, dXoc Teatre, Amics de Pedra i Sang, Oh Vàries!, Fila Zero i Teatre Musical Aula de So, presentant "Píndoles Teatrals" (dotze peces curtes per a tots els gustos) segons s'anunciava que efectivament han passat per l'escenari representant algunes creades especialment per aquesta jornada que ha estat una potent demostració, altra vegada, de la importància que suposa la seva existència que suposa unes activitats contínues de Sant Cugat centre, Mira-sol i Valldoreix.

La coordinació de l'acte, amb el suport de l'equip de Cultura de l'Ajuntament, ha estat a càrrec de Ferran de Juan de Fila Zero, que ha presentat l'acte, i de Carme Ballesteros de Magma 2011-La Serreta, que ha llegit el missatge del Dia Mundial de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya escrit per la filòloga Maria Falcó Jornet, filla d'una actriu amateur, substituint el missatge internacional de Peter Sellars, director nord-americà, per creure que era molt més adient i ajustat al que suposa ara i aquí aquesta celebració i que acaba amb una frase que em sembla molt descriptiva del sentiment generalitzat dels participants i, probablement, dels espectadors que van gaudir d'aquestes píndoles: "A la meva mare, actriu amateur, per ensenyar-me que la vida és pura comèdia i l'obra la dirigeixo jo".

I ara, dedicat a tots els grups que amb diferents nivells i eficàcia van pujar a l'escenari demostrant el seu amor a l'acte escènic per igual afegeixo un altre dels seus paràgrafs en referir-se a les actrius, actors, directors i tècnics de teatre amateurs."... una colla de gent que, encara que no s'hi puguin guanyar el sou, s'hi guanyen la vida".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem