contingut promocionat
festival castell peralada logo

 

 

Dansa i lírica de talla internacional al Festival Castell de Peralada

'Bayerisches Staatsballett' serà l'espectacle que inaugurarà el 8 de juliol la cita imprescindible de l'estiu

La cèlebre i de gran tradició companyia bavaresa, Bayerisches Staatsballett, obrirà amb triple actuació la 36a edició del Festival Castell de Peralada, que tindrà lloc a Peralada (Girona) del 8 de juliol al 6 d'agost.  El ballet, fundat durant la temporada 1990-1991 com un departament independent de l’Òpera Estatal de Baviera (Bayerische Staatsoper), conrea un ric repertori que va des de les produccions de ballet clàssic fins a la dansa moderna.

  Compra les entrades ara!

Bayerisches Staatsballett, al Festival Castell de Peralada. FOTO: Cedida

Bayerisches Staatsballett, al Festival Castell de Peralada. FOTO: Cedida

 

El Ballet de l'òpera de Munich, el 8 i 9 de juliol al Festival de Peralada

Tres grans coreografies confeccionen el programa de la nit inaugural del Festival:

  • With a Chance of Rain, un exuberant i expansiu ballet de Liam Scarlett que tracta de manera magistral, recreant una atmosfera única,  la relació existent entre la música i la dansa a través dels Sis preludis de Serguei Rakhmàninov.
  • Bedroom Folk de Sharon Eyal amb la música electrònica d’Ori Lichtik, on ens parla sobre la compulsió de formar part d’una identitat grupal, sobre la pèrdua de la individualitat a través d’una coreografia farcida d’abstracció dels moviments, però on les situacions sorgeixen una vegada i una altra.
  • Rubies de George Balanchine amb música d’Igor Stravinsky, peça central del ballet Jewels estrenat el 1967 (el primer ballet clàssic abstracte de llarga durada) que irradia el glamur de Broadway. La coreografia barreja elements de la dansa jazz amb passos propis d’una revista de teatre musical, on els grans salts, amples i clàssics, es barregen amb moviments de peus brillants i irregulars que recorden el claqué.

Creativitat, passió i perseverança. Una nit d’èxtasi per als amants de la dansa.

L'endemà de la inauguració, el 9 de juliol, el Ballet de l'òpera de Munich, Bayerisches Staatsballett, torna a pujar per segona nit consecutiva a l’escenari de Peralada amb un triple bill que demostra, un cop més, el ric repertori amb què es desenvolupa la companyia.

Forma part d’aquest atractiu programa Pictures at an exhibition d’Alexei Ratmansky, una alegre i descarada peça que l’aclamat coreògraf va crear per al New York City Ballet el 2014 amb la famosa partitura per a piano de Modest Mussorgski. Aquí, Ratmansky convida els ballarins a una travessia lúdica per diferents parts del món. Una peça que, tot i estar basada en la tècnica del ballet clàssic, els ballarins són constantment extrets de la seva zona de confort per oferir girs ràpids, passos innovadors, port de bras contemporani i salts animats, sempre en sintonia amb la música, que va marcant el ritme, la melodia i l’estat d’ànim dels ballarins, tan canviants com les aquarel·les de Vassili Kandinsky que configuren l’espai.

Arriba també a Peralada Affair of the Heart de David Dawson, amb la música del Concert per a violí i orquestra de cordes del compositor canadenc Marjan Mozetich, que presenta l’oportunitat perfecta per experimentar la connexió tan especial que hi ha entre la música i la dansa, en com un cos pot convertir-se en melodia, i com tots podem convertir-nos en ballarins. Una peça que, tal com explica el seu creador “tracta sobre l’amor mateix. Aquests ‘afers del cor’ són una oda a l’amor. És un sonet d’amor. És alegre, és apassionant, és ardent. Està viu. És una celebració de l’ésser”.

Completa el programa Rubies, de George Balanchine. La part central del famós ballet abstracte Jewels, que irradia seducció sota l’estètica de revista musical. Delícies per a una nit d’estiu.

maria callas monica bellucci festival castell peralada

Maria Callas interpretada per Monica Bellucci al Festival Castell de Peralada. FOTO: Cedida

Maria Callas, Lettres et mémoires, interpretada per Monica Bellucci

Altres plats forts del festival arriben el 15 de juliol amb Maria Callas, Lettres et mémoires de la mà de l'actriu italiana Monica Bellucci. L’espectacle posa la veu de Maria Callas al centre de l’escenari i permet, a través d’un nombre de documents i arxius seus no publicats, explicar la seva història, amb les seves pròpies paraules i a través de tres etapes de la seva vida: la de 1950, amb les primeres interpretacions i el casament amb Meneghini; la de 1960, quan coneix Onassis i la seva història d’amor, amb la separació vuit anys més tard, i la de 1970, els últims anys, plens de nostàlgia i de soledat.

La música i els seus enregistraments acompanyen l’obra com a nexe d’unió entre una carta i l’altra, i evidencien el pas del temps. Gràcies a la càlida veu i a la transformació espectacular de Bellucci, així com a un disseny d’il·luminació impecable, l’espectador viatja  al menjador de la soprano, amb el seu esperit reapareixent durant un breu instant per tal de compartir, a través de les seves mateixes paraules, un moment d’intimitat amb l’audiència.

Rodin, l'obra de Sergio Bernal Dance Company al Festival Castell de Peralada. FOTO: Cedida

Rodin, l'obra de Sergio Bernal Dance Company al Festival Castell de Peralada. FOTO: Cedida

Rodin. L'escultor de les emocions de Sergio Bernal Dance Company

Un altre espectacle destacat del Festival Castell de Peralada és Rodin. L'escultor de les emocions de Sergio Bernal Dance Company que representa el 20 i 21 de juliol.  El ballarí i coreògraf Sergio Bernal descobreix la màgia de l’escultor Rodin i sent la necessitat de donar vida a part de l’obra per acostar-se a la seva intencionalitat, humanitzant les seves peces a través de l’art del moviment.

Amb diferents llenguatges que van des del ballet clàssic i el barroc fins a la dansa espanyola, passant pel neoclassicisme, Bernal ha escollit les tres escultures de Rodin que més s’acosten al seu sentir per confeccionar aquest ballet: Tors d’home Lluís XIV (la bellesa física i fortalesa), El petó (l’amor) i El pensador (la importància del pensament i de la raó).

Sergio Bernal, una de les estrelles de la dansa requerides en les més prestigioses gales d’aquest art, ballarà una de les coreografies acompanyat per Ciada Rossi, solista de la Companyia Nacional de Dansa. Amb motiu de la inauguració del Nou Celler Peralada signat per RCR Arquitectes, el Festival ha programat aquest espectacle d’estrena absoluta per viure durant dues nits una experiència única, en un marc on el paisatge, l’enoturisme, la cultura i la gastronomia van de bracet i on l'espectador farà un intens viatge per endinsar-se al jardí de Rodin.

Nabuco, l'obra de Giuseppe Verdi al Festival Castell de Peralada. FOTO: Cedida

Nabucco, l'obra de Giuseppe Verdi al Festival Castell de Peralada. FOTO: Cedida

Nabucco de Giuseppe Verdi

El 30 de juliol torna al Festival gràcies al Teatro Real un dels títols més populars de Giuseppe Verdi. L’obra ens revela un moment únic a la història del gènere amb el cor d’esclaus hebreus Va pensiero, un cant a la llibertat que, en el moment de l’estrena, el públic va fer seu com a símbol del Risorgimento davant la situació que vivien els pobles de la futura Itàlia sota domini de la dinastia dels Habsburg.

Però, l’òpera també ens presenta el primer gran paper femení i també la primera aproximació vocal al baríton amb estil i personalitat pròpia que després es repetirien en altres personatges com ara Macbeth, Rigoletto o Falstaff.

La versió concert que oferirà Peralada amb el Cor i Orquestra del Teatro Real sota la solvent batuta de Nicola Luisotti comptarà amb les grans veus de George Petean (Nabucco), Anna Pirozzi (Abigaille) i Dmitry Belosselskiy (Zaccaria). Amb aquests personatges, Verdi ens condueix pels camins del psicologisme sense oblidar mai el paper i la força orquestral, que a partir del primer acte va desenvolupant la història fins que desemboca en la tragèdia final.

Karma de Lucas Vidal al Festival Castell de Peralada. FOTO: Cedida

Karma de Lucas Vidal al Festival Castell de Peralada. FOTO: Cedida

Karma de Lucas Vidal

El 4 d'agost el Festival acollirà una obra de Lucas Vidal, un compositor musical multifacètic de fama mundial i una de les cent persones creatives més influents segons Forbes (2019).

Vidal presenta a Peralada Karma, un projecte electrònic que pretén trencar els motlles d’un concert tradicional per convertir-se en una experiència, un viatge, una eclosió dels sentits que traslladi els espectadors a un món d’imatges i sonoritats profundes, impactants i que convidin a la reflexió a partir d’una atmosfera única.

Un concert que apropa dos mons a priori tan distants com la música clàssica i l’electrònica d’una manera elegant, subtil i profunda, oferint una experiència inoblidable als seus espectadors.

'On before' de Carlos Acosta, al Festival Castell de Peralada. FOTO: Cedida

'On before' de Carlos Acosta, al Festival Castell de Peralada. FOTO: Cedida

On Before de Carlos Acosta

Per últim, cal destacar que el 6 d'agost arriba al Festival Castell de Peralada On Before, de Carlos Acosta, un dels espectacles més importants i l’obra més personal que ha creat i ballat mai. És un homenatge a la seva difunta mare. Un viatge cap a la mort on duets i solos s’entrellacen al llarg de l’obra en “una narrativa vagament suggeridora”.

L’espectacle compta amb coreografies d’artistes de renom mundial com Will Tuckett, Russell Maliphant i Kim Brandstrup, juntament amb coreografia del mateix Acosta i a la qual ara també se suma el coreògraf cubà Raúl Reinoso amb Nosotros.

  Compra les entrades ara!

 
Comentaris

Destaquem