Dignitat i memòria en el retorn dels Papers de Salamanca

L'Arxiu Nacional de Catalunya ha acollit l'acte de devolució als seus propietaris dels fons documentals privats retornats al desembre

Els mal anomenats Papers de Salamanca rebuts el 4 de desembre de 2014 a l'Arxiu Nacional de Catalunya han estat retornats als seus propietaris aquest 19 de febrer en un acte celebrat al mateix arxiu, ubicat a Valldoreix (Sant Cugat). Han estat onze els particulars i les entitats que han recollit documentació precedent del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca, que ja han estat catalogats i degudament arxivats per l'ANC.

Ferran Mascarell, conseller de Cultura, ha presidit l'acte i ha recordat que “tots aquests documents que ara retornem van ser arrabassats al 1939 de domicilis particulars i de seus d'entitats, i van tornar a Catalunya el 4 de desembre de 2014. Han estat 75 anys fora, 39 en dictadura i 36 en democràcia”. Igualment ha apuntat que “la voluntat des de Cultura és que el retorn es fes el més ràpid possible, i en dos mesos i mig hem fet la feina necessària per poder fer una nova tongada de retorns” en el que qualifica com “un acte de dignitat personal”.

Mascarell també ha definit d'acte d'aquest dijous com un acte “d'afirmació des del punt de vista nacional i democràtic” i ha agraït a tots aquells que han cedit els documents per a que quedin a l'ANC com a fons del país.

Igualment, ha recordat que “falten documents, pel que ens queda molt per fer” i ha recordat “a aquells que des de l'Estat no agiliten la decisió de retornar els documents, que sàpiguen que darrere de cada decisió de no fer-ho hi ha unes persones, i que els anys passen, i cada cop estan més lluny de poder rebre-ho en persona”.


Sans Través, Mascarell i Cruanyes durant l'acte. FORO: A.Ribera

El director de l'Arxiu Nacional de Catalunya, Josep Maria Sans Travé, ha estat l'encarregat de descriure el material que s'ha lliurat, 6.440 unitats documentals que han estat digitalitzades i que ja es poden consultar a la web de l'ANC. Igualment ha apuntat que s'està fent un “acte de reparació i justícia que tanca una ferida oberta durant la darrera guerra civil”.

Sans Travé, després de recordar els documents que encara falten, ha remarcat que “podem afirmar que avui iniciem la culminació d'un llarg procés que va iniciar al 1980 el conseller Max Cahner”, i ha recordat que “mai no hem cedit en reclamar la restitució del dany causat” descrivint l'acte d'aquest dijous com “el penúltim acte d'aquesta llarga història”.


Diferents entitats i associacions han recuperats documentació. FOTO: A.Ribera

Josep Cruanyes, coordinador de l'Associació Cultural Comissió de la Dignitat, ha apuntat que des de la comissió “volem remarcar que és un acte de reafirmació democràtica per un país”, remarcant que aquests documents “són patrimoni del país, però sobretot de les persones”.

Cruanyes ha afegit que “aquest acte de dignitat per al país també ho ha de ser per governar-se i decidir el seu futur”, i ha demanat al conseller Mascarell que “sigui ferm, i que la documentació de les institucions resti a Catalunya, perquè és patrimoni del país”.

També ha volgut parlar de justícia, i ho ha fet recordant que “al 2000, Pilar del Castillo, ministra de Cultura, va dir que “sobre el tema de Salamanca no se hablará”; l'acte d'avui demostra que la justícia i el dret de les persones s'acaba imposant”. Igualment, Cruanyes ha recordat que la feina no s'acabarà fins que tots els documents estiguin a Catalunya i en mans dels seus propietaris, però ha afirmat que moments com els d'aquest dijous demostren que “tots aquests esforços han valgut la pena”.


La Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya, una de les participants de l'acte. FOTO: A.Ribera

Mascarell ha tancat l'acte, després de lliurar els documents als seus propietaris tot dient que “avui es reafirmen tres drets: el dret a la memòria, el dret democràtic i el dret al futur” i ha remarcat que “mantindrem la fermesa per a que tots siguin retornats”, perquè “els demòcrates estem convençuts que la democràcia s'acabarà imposant”.

Els materials retornats
Aquest 19 de febrer s'han retornat onze paquets de papers requisats. Un dels moments més emotius l'ha protagonitzat la besnéta d'Antoni Rovira i Virgili, Maria Calvet i Anglada, a qui s'ha adreçat Ferran Mascarell recordant que, durant el lliurament de documents al febrer de 2012, era la seva àvia qui recollia part dels papers del seu pare.

Aquest són els col·lectius i particulars que han recuperat documentació aquest dijous:
  • Centro Asturiano de Catalunya
  • Escuela de Enseñanza Naturista “Pentalfa” Nicolás Capo
  • Federació Nacional d’Estudiants de Cataluna (FNEC)
  • Pau Romera i Ferrer
  • Antoni Rovira i Virgili
  • Antoni Xirau i Palau
  • Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria
  • CNT-FAI-JJLL de Catalunya
  • ERC – Estat Català – JEREC
  • PSUC- JSUC
  • UGT

Entre el material retornat també hi figuraven banderes. FOTO: A.Ribera

 
Comentaris

Destaquem