'La fi de la dinastia catalana', títol del nou llibre d'Ernest Belenguer

El santcugatenc Ernest Belenguer és catedràtic d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona

El santcugatenc Ernest Belenguer, catedràtic d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona, ha publicat un nou llibre: La fi de la dinastia catalana. Joan I i Martí l'Humà. Aquesta publicació se suma a d'altres que conformen l'obra literària de Belenguer. Una obra d'una 10a de llibres que relaten episodis de la història moderna i de la història medieval.

 

El llibre

El llibre repassa l'època que comprèn els anys 1387-1410, en els quals van regnar els fills del rei Pere el Cerimoniós: Joan I i Martí l’Humà. Aquest llibre tracta precisament d’això, d’una època que fins a cert punt té més d’una investigació -molta més en Martí que no pas en Joan-, però cap obra de síntesi amb trets ben moderns. El seu estudi permet adonar-se de les diferències entre el primer germà, anomenat eufemísticament 'el descurat', i el segon, que va intentar arreglar tots els desastres anteriors sense aconseguir-ho.

I permet més coses, com ara veure la situació social, econòmica i institucional dels diversos regnes que constituïen l’anomenada posteriorment Corona d’Aragó. Però la mala gestió de Joan I o les rectificacions d’aquesta per Martí l’Humà van servir de ben poc.

La mort acabà amb més d’un infant que hauria continuat la dinastia. No debades, Martí el Jove va morir a Sardenya sense esperar-ho ningú i l’únic fill que tenia, Frederic, era bastard. En realitat, era la raó menys vàlida per a no escollir-lo, ja que anys abans bastards havien estat els Trastàmara i els Avís portuguesos. El que passa, i així es diu, és que Frederic tenia set anys. El pare havia mort en 1409, l’avi en 1410 i la mare siciliana no era ningú en la cort. Efectivament, en 1410 es produïa la fi de la dinastia catalana. 

 
Comentaris

Destaquem