Drogo (Gausacs): "Hem girat el mitjó i tornem a anar cap amunt, amb ganes i implicació"

Entrevista a Santi Pie 'Drogo' i Natalia Megias, nous cap de colla i presidenta respectivament dels Castellers de Sant Cugat

Nova etapa als Castellers de Sant Cugat, després de la renúncia d'Enric Aguadé (president) i del pas al costat de Tomàs Baldi i Marcel Serra (caps de colla). Amb l'objectiu d'acabar el mandat que estava en curs, la vicepresidenta Natalia Megias ha assumit la presidència, mentre que Santi Pie 'Drogo' va ser escollit nou cap de colla, en una assemblea extraordinària. Megias és una de les sòcies que va fundar els Gausacs i va ser la primera secretària; per la seva banda, Pie va arribar a la colla el 2015, sent fins i tot president el 2019

Què us ha empès a assumir aquests càrrecs?

Natàlia Megias: Davant de la necessitat de la colla, jo vaig parlar amb la resta de membres de la junta i vam pensar que era el millor per la colla. Vam creure que no era aconsellable fer un canvi de junta en mig del mandat, perquè hi ha un projecte encara per tirar endavant. A més, una de les funcions del vicepresident és suplir el president quan no pot ser-hi, així que ho vaig tenir clar. D'altra banda, hem reforçat algunes vocalies amb nous membres amb l'objectiu de poder acabar la temporada. En definitiva, estem a Castellers de Sant Cugat per vocació amb l'objectiu de tirar endavant la colla i els castells.

Santi Pie: Primer de tot, per ser cap de colla necessites molt de temps, disposició i ganes. S'ha donat les circumstàncies vitals que jo tenia aquest temps, perquè les ganes les he tingut sempre, i un cop els caps de colla van decidir dimitir, ens vam reunir tota la colla per decidir que fèiem i molts ens vam oferir d'ajudar dins l'equip tècnic. Jo soc un boig dels castells i m'hi veig capacitat, i a diferència de Natàlia Megias, que ha heretat el càrrec i es disposa a acabar la temporada, jo faig aquest pas endavant per canviar noves dinàmiques i amb la intenció de poder presentar-me de cara la nova temporada per seguir sent cap de colla 2 anys més.

Sembla que l'entitat està vivint un moment complicat, amb aquestes dimissions. Com es torna a engrescar la gent?

SP: Aquesta roda ja s'ha aturat. No vull parlar pels anteriors cap de colla, però estic segur que van dimitir perquè van considerar que era el millor pels Castellers i així ho va entomar l'entitat, ja que ens vam reunir i tothom ha sortit amb més ganes. L'equip tècnic ha augmentat el grup i la junta està treballant de valent. Tot això ens ha fet renéixer.

NM: Aquest toc d'atenció ha servit a molta gent que, tot i després d'una temporada sense venir, van ser presents en una reunió per plantejar com havia d'evolucionar la colla. Érem més de 60 persones debatent el nostre futur, i això dona molta força a totes les persones que estem tirant el carro. Hem girat el mitjó i tornem a anar cap amunt, amb ganes i implicació.

SP: A més, pel que fa al nivell tècnic, tot i les dificultats de després la pandèmia, vam assolir ràpidament els objectius marcats i ara els estàvem mantenint. Així que el nou equip tècnic hereta una tècnica que està funcionant bastant bé. És cert que hi ha alguna cosa a polir, que s'ha de canviar alguna dinàmica, però estem en un punt que ho agraïm molt.

"Soc un boig dels castells i m'hi veig capacitat. Faig aquest pas endavant per canviar noves dinàmiques"

Així que el toc d'atenció ha estat positiu perquè la gent ha reaccionat...

NM: La gent ha reaccionat pel motiu que sigui, i és que ha sortit gent de sota les pedres, que han fet un pas endavant i s'han ofert, sense necessitat d'haver d'anar a buscar a ningú. Som molta gent i participar en qualsevol tasca et fa sentir més integrat en la colla.

SP: A més, el nostre objectiu és comptar amb equips nombrosos. És una roda: com més gent hi ha, hi ha més idees i, per tant, arribes a més gent.

La pandèmia, llavors, ha estat una conseqüència...

SP: La nostra entitat es basa en el contacte físic, proper i com més plural millor, així que per nosaltres va ser molt difícil. Un dels valors més grans per nosaltres és que tothom és benvingut i durant la pandèmia no ho podíem aplicar. D'altra banda, la canalla va créixer, es va oblidar de fer castells i quan vam reprendre, no teníem recanvi. A més, molta gent va canviar les seves activitats i va costar que es reenganxessin, tot i que també vam aconseguir que s'apuntés gent nova. Sempre ens agrada que vinguin nous membres, però és veritat que l'experiència és un grau.

NM: A més, quan vam poder reprendre els assajos encara la mascareta era obligatòria, i això ho va complicar tot molt.

Falten efectius, doncs?

SP: És veritat que sempre falta gent, però no crec que estiguem en una crisi, sinó sortint d'ella. I no parlem d'una crisi tècnica, sinó social. No tothom de Sant Cugat sap que hi ha una colla castellera i això per nosaltres és una dificultat que volem revertir.

A part de donar-se a conèixer dins de la ciutat, quins altres objectius tenen?

SP: Primer de tot volem acabar aquesta temporada, assentant unes bases i unes dinàmiques diferents. Ha arribat molta gent d'arreu que ha mostrat les seves ganes de participar i ara ens hem d'organitzar per definir els rols, els objectius. Un cop assolit això, presentarem una candidatura de cara el 2024 per fer passos més enllà.

NM: Una cosa important també és l'obertura de la seu social, que ens ajudarà a obrir-nos a la ciutat i que ens conegui molta gent. Els castells són molt importants dins de la colla, però la part social també ho és, perquè si no estem ben cohesionats, el castell no sortirà. I la nova seu social ajudarà a fer una crida i tindrem un punt de trobada en el qual la ciutadania podrà fer un cafè i podrà conèixer els castells i conèixer més de nosaltres.

"Ha arribat molta gent d'arreu que ha mostrat les seves ganes de participar i ara ens hem d'organitzar per definir els rols, els objectius"

I la cohesió amb les altres colles?

SP: El món casteller de per si és molt acollidor i ens relacionem molt entre nosaltres. Ja fa uns anys que estem participant en diferents esdeveniments amb altres colles, com amb els Castellers de Sarrià, amb els quals col·laborem amb unes conferències i xerrades i participem en assajos. A més, conèixer les metodologies d'altres colles és important, per poder adaptar també algunes coses.

Tècnicament estan en un bon punt, i aquesta temporada ja heu descarregat castells com el 4d8 i el 2d7...

SP: Sí, i el nostre objectiu és mantenir aquesta tècnica amb la intenció de fer un pas endavant i anar a pel 3d8. L'objectiu, però, és consolidar aquests castells (3d8, 4d8 i 2d7) i poder-los descarregar tantes vegades com vulguem. Ens els hem de fer nostres per encarar el 2024, en el qual el nostre objectiu és descarregar castells de 8 i mig.

Ara mateix, queden lluny els castells de 9?

SP: Sí, bastant lluny. Quan els vam aconseguir, el 2017, arrossegàvem més camises que ara, les sinergies de la colla eren diferents. És veritat que quan hi ha candidatures més llargues, arribem més lluny. En aquella època, l'equip tècnic i la junta van estar molts anys i això va fer créixer el projecte fins a arribar al 3d9. A nosaltres ens queda molta feina per fer, però no ho veiem com una cosa negativa, sinó que gaudirem del procés d'arribar a fer castells de 9.

El primer pas, doncs, és consolidar el 3d8?

SP: Del 3d8 al 3d9 hi ha una gamma molt àmplia de castells de 8 que voldríem recuperar. Volem recuperar el 2d8 amb folre, el 7d8, pilars més grans... En el seu moment vam haver de fer molts esforços per arribar al 3d9, el nostre objectiu ara és poder mantenir-lo. No sé quants anys tardarem en arribar a fer aquest castell, però el que ens interessa és que un cop arribem, poder-lo descarregar sempre que vulguem.

"L'objectiu és consolidar el 3d8, el 4d8 i el 2d7 i poder-los descarregar tantes vegades com vulguem"

Mantenir el pilar caminat també és un repte?

SP: Encara no hem parlat amb l'equip tècnic, però estem segurs que el tornarem a repetir. Històricament, el fèiem per la Festa Major, però fa 2 anys el vam traslladar per les vigílies de Sant Ponç i volem mantenir el repte que es va iniciar fa 2 anys.

Com animarien una persona perquè vingui a provar?

SP: Castellers té moltes posicions i moltes maneres de donar suport a la colla. Hi ha molta gent que se sent castellera i no participen en els castells, i per nosaltres també és molt important aquesta gent, tant de bo més públic s'estimés la colla des de fora. D'altra banda, tothom que vulgui aprendre castells pot venir a provar cada dimarts i divendres a les 20h a la Sala Canigó.

NM: Sembla una frase típica, però som una gran família i hi ha un lloc per tothom. Jo per exemple no pujo als castells, però estic a la pinya i tinc la meva funció. I tenim persones que cuiden els nadons quan els seus pares estan en el tronc, i si no comptéssim amb ells, aquestes persones no podrien estar en el castell. Tothom té cabuda, independentment de l'edat o la seva condició.

"Sembla una frase típica, però som una gran família i hi ha un lloc per tothom"

SP: A més, el compromís te'l poses tu. Hi ha gent que només ve per la Festa Major i ho agraïm molt i altres que venen a totes les actuacions. Sí que és cert que com més vinguis, més responsabilitats tindràs, però hi ha diferents perfils i agraïm a tothom les seves ganes i disponibilitat.

NM: També va a èpoques. Els joves en època d'exàmens no poden venir, però després es reenganxen i no dona la sensació que faci 3 mesos que no venen, perquè són un més de la colla. També tenim públic molt fidel, que ens segueix fora de Sant Cugat i té molt mèrit, gent que no és de la colla, però que ens estima o altres que són socis protectors. I és important comptar amb diferents perfils.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem