El Festival Nacional de Poesia es manté tot i la intervenció econòmica de l'Estat

El festival se celebra dels 15 al 22 d'octubre en diferents espais de la ciutat

El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat del Vallès tira endavant malgrat la intervenció de l’estat espanyol en les finances de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Un festival que se celebrarà del 15 al 22 d’octubre en diferents espais de la ciutat.

“La d’enguany havia de ser una edició marcada per la consolidació i l’estabilitat en termes de programació, espais i propostes artístiques que permetessin obrir una porta cap a la internacionalització”, remarquen des de l’organització.

Amb tot, el festival ha hagut de retallar dies de programació, així com suspendre un seguit d’espectacles per tal de poder assumir el compromís amb poetes, actors i músics. És per això que l’organització ha optat per sacrificar els aspectes més professionals, com la trobada de programadors o el networking del sector, i s’ha apostat per la programació, prioritzant el cobrament dels artistes, “encara que no pugui ser complet, abans de renunciar a propostes poètiques de qualitat”, asseguren. D'aquesta manera s'ha reduït la programació de 60 activitats previstes a 35, i de 26 espais poètics a 16, sense veure's afectada la qualitat de les propostes.


Tot i la retallada provocada per la intervenció en les finances, El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat del Vallès presenta enguany, en la seva dissetena  edició, gairebé una quarantena de propostes artístiques.

Després de les activitats prèvies, com el concert de Roger Mas al Teatre-Auditori, el Festival s’inaugurarà oficialment el diumenge 15 d’octubre a les 19 hores en un acte d’homenatge a Josep Palau i Fabre. Celebrant el centenari del poeta, Maria Arnal i Marcel Bagés oferiran la seva peculiar visió de la poesia catalana.

Un any més, l’acte central del Festival Nacional de Poesia serà la Nit de Poesia, que porta per nom Correspondències, i que se celebrarà el dijous, 19 d’octubre, a les 21 hores al Teatre-Auditori. Un espectacle dirigit per Sebastià Portell que posa l’accent en la diversitat de veus, estils i accents de la poesia catalana. Partint del concepte de correspondències, diversos poetes diuen poemes seus i d’altres autors per palesar la potència de l’escriptura com a resposta a allò que ja s’ha dit, a allò que ja s’ha llegit.

Més activitats

Espectacle inaugural del Festival Nacional de Poesia 2016 FOTO: Haidy Blanch

Com cada any, són diferents els espais de Sant Cugat que durant aquests dies, i els posteriors al festival, s’ompliran de poesia. Espais com el Cafè Auditori, que acollirà propostes com l’Homenatge a Lluís Calvo el dimarts dia 17 a les 19 hores. També els espais d’art com el Centre d’Art Maristany se sumen a la proposta, amb activitats com l’escenificació del poema IV de Foc de Pales del llibre Bruixa de dol de Maria-Mercè Marçal, dijous, dia 19, a les 19.30 hores. A La Galeria, per la seva banda, proposen l’epitafi d’un jove poeta català: Poemes de l’Alquimista, de Josep Palau i Fabre, el dia 21 a les 19 hores.

Un altre espai que no falta a la cita amb la poesia són les llibreries de la ciutat. Per exemple, el Pati de Llibres acull l’“Abecedari poètic” el dissabte dia 21, a les 12 hores.

Un seguit d’activitats que es complementen més enllà del dia 22 d’octubre amb nombroses exposicions arreu de la ciutat i activitats poètiques fins al 13 de novembre.

Cartell del Festival, obra d'Ignasi Blanch

Més informació
 
Comentaris

Destaquem