El Monestir de Sant Cugat afronta anys d'obres de restauració

Ajuntament, Diputació i Generalitat invertiran més d'un milió d'euros fins al 2020 per actuacions de conservació al conjunt monumental

El Monestir i tot el seu conjunt monumental, amb uns orígens que es remunten al segle IX i de caire romànic, és el símbol de Sant Cugat i el testimoni més privilegiat de l'evolució del poble. Després d'un conflicte per la seva propietat amb el Bisbat de Terrassa, l'Ajuntament va assumir-ne la seva gestió i va constituir una comissió amb l'objectiu prioritari de definir un pla director per emprendre actuacions de conservació i preservació al Monestir.

Algunes actuacions ja s'han desenvolupat, altres estan en marxa en aquests moments i, pels anys 2018 i 2020, Ajuntament, Diputació de Barcelona i Generalitat signaran un conveni per continuar les obres de rehabilitació. Cada administració aportarà 150.000 euros anuals, és a dir, en tres anys s'invertiran 1,3 milions d'euros actuacions de conservació al Monestir de Sant Cugat. La restauració de la portalada i la rehabilitació del rellotge i les campanes, que permetrà que tornin a sonar de nou de forma habitual, són algunes de les obres que s'estan executant actualment.

"Rehabilitar un conjunt monumental no és com construir un pavelló o una escola; has de tenir en compte la preservació del patrimoni, les possibles incidències...", explica la tinenta d'alcalde de Cultura, Carmela Fortuny, que assegura que "el Monestir i el seu entorn com a centre singular és un dels eixos prioritaris per aquest mandat".

Unes actuacions que, segons Fortuny, no es tiran endavant perquè el "Monestir caigui", sinó per "mantenir-lo, preservar-lo, millorar-lo i conservar-lo".  "Una rehabilitació que durarà molts anys", avisa la responsable de Cultura, que detalla que les obres s'aniran prioritzant segons les necessitats de cada racó del monument i els aspectes "més dèbils".  "Les dades tècniques que tenim no ens fan pensar que corri risc", emfatitza.

El rellotge, aturat

La campana del Monestir, amb més de 200 anys FOTO: Artur Ribera

Molts santcugatencs potser troben a faltar les campanades del Monestir i és que fa mesos que no sonen a les hores en punt i als quarts. A la primavera es va parar el rellotge i des de llavors només sona per actes litúrgics. Les previsions municipals és que les campanes tornin a sonar amb normalitat abans d'acabar el 2017 i la voluntat és fer una festa, també per agrair la dedicació dels santcugatencs que s'han ocupat del rellotge durant dècades, com és el cas dels Amics de la Penya Regalèssia.

La informació de què disposa l'Ajutament indica que el rellotge és del 1789; tot i això hi ha esments d’un rellotge que se suposa anterior en actes capitulars, almenys des del 1649. Comptant que sigui del 1789, el rellotge del Monestir no ha deixat de funcionar en més de dos-cents anys.

Ara s'està reparant el seu mecanisme i, paral·lelament, s'està instal·lant un sistema electrònic per garantir el funcionament en tot moment. A més, les campanes de les hores també es van haver de treure i s'han hagut de substituir les bigues que les suportaven, que estaven força deteriodades. "Les campanes sonaran perfectament quan estigui tot enllestit", ha afirmat.

L'espai on s'ubica la campana principal s'està restaurant. FOTO: Artur Ribera

La portalada i altres actuacions

Aspecte actual de la façana principal de l'església FOTO: Bernat Bella

El 25 d'octubre es va instal·lar a la façana principal de l'església una bastida per emprendre els treballs per la seva restauració. "Aquesta restauració no afecta el pas de les persones, però durant un temps visualment el Monestir el veurem d'una altra manera. S'ha de fer perquè en un futur en podem gaudir en tot el seu esplandor", explica Carmela Fortuny. L'actuació es comptabilitza en uns 60.000 euros. Més endavant també es restaurarà la porta d'entrada de l'església.

Esquerdes que hi havia als arcs de l'entrada FOTO: Artur Ribera

D'altra banda, al mes d’agost es van iniciar un conjunt d’actuacions de consolidació del Monestir de Sant Cugat: es posaran reforços metàl·lics en les parets que hi ha a la part superior de la façana principal i es restauraran canals d’aigua i baixants de la coberta de l’església i també del claustre. A més, a la Casa Abacial, es faran obres de consolidació de la torre, es renovaran els canals i baixants de la coberta d’aquest edifici i se’n restauraran les rajoles que hi ha sota dels balcons. Unes obres que tenen un pressupost de 145.000 euros.

De cara al 2018, la previsió és reparar la part aèria del cimbori i restaurar la façana sud (dels Jardins del Paga-li Joan) de l'església. "Tenim instal·lats uns sensors que ens permeten monotoritzar el Monestir i saber per on es provoquen els moviments i esquerdes i on hem d'actuar de manera prioritària", detalla la tinenta d'alcalde.

La muralla

Reforços al Monestir per evitar desprendiments FOTO: Artur Ribera

Una de les primeres actuacions que l'Ajuntament de Sant Cugat, en col·laboració amb altres administracions, va impulsar després de resoldre el problema de la propietat feia referència a la muralla del conjunt monumental. En un primer momente es va detectar una part de la muralla tenia un deteriorament important i es va fer una actuació d'urgència per resoldre l'afectació.

Segons Carmela Fortuny, després d'aquesta primera actuació es va detectar que calia una rehabilitació general de la muralla. L'Ajuntament de Sant Cugat ja ha definit el projecte per actuar-hi.

Més actuacions al Monestir. FOTOS: Artur Ribera

 
Comentaris

Destaquem