El restaurant Rabassalet

Va ser un establiment destacat del segle XIX a Sant Cugat

A les darreries del segle XIX, i seguint els preceptes del recentment creat Moviment Higienista, que advocava per l’urbanisme salubre, la netedat i l’exercici físic per evitar malalties, sorgí una nova necessitat: els barcelonins cercaven espais on poder respirar aire pur els dies d’oci i esbarjo. Un important pulmó de Barcelona i alhora proper per ubicació era i és Collserola. La tendència de gaudir d’espais únics dedicats a l’oci va generar un “boom” de construccions en zones diverses de la muntanya: el Tibidabo, les Planes, o també la Rabassada... que pretenien aprofitar l’incipient negoci donant resposta a les diferents necessitats de la població.

Un immoble destacat fou el Restaurant Rabassalet. Situat en terrenys de Can Cortés, entre aquest mas i la Font de la Rabassada. Construït sobre una finca anomenada Casa del Collet, pel confiter barceloní Rafael Garrit el 1897, anunciant-se com Antigua Casa de Comidas Rabassada, popularment coneguda com a “Casa Manela”, per la dona d’aquest: Manuela Montañés. Constava d’una pèrgola que donava ombra i de menjadors ben muntats a l’interior. En poc temps esdevingué un lloc de menjars campestres i d’esbarjo molt sol·licitat. El 1903, van fer reformes d’ampliació i construïren habitacions a sobre del restaurant, modificant el nom pel de: Restaurant El Rabassalet (donada la font del mateix nom que hi ha molt a prop). Desgraciadament va caure en desús i s’enderrocà fins al punt que avui dia no queda cap empremta que deixi endevinar la seva existència. A la fotografia, es veu l’aspecte que lluí des de la seva darrera reforma fins al final dels seus dies al costat de la casa El Rabassalet, que encara es troba dempeus.

 
Comentaris

Destaquem