Els 43 municipis afectats pel no retorn dels 'papers de Salamanca' portaran el Ministeri a judici

Sant Cugat és un dels 43 municipis que s'uneixen per portar el Ministeri de Cultura a la justícia si aquest no retorna els papers espoliats

La Comissió de la Dignitat ha fet públic aquesta setmana que els 43 ajuntaments catalans, entre ells Sant Cugat, que reclamen el retorn dels Papers de Salamanca, que els hi van ser espoliats pel franquisme, interposaran un contenciós administratiu davant dels tribunals per a exigir-ne la restitució si el Ministeri de Cultura es torna a negar a retornar-los. El portaveu de la Comissió Josep Cruanyes preveu que el recurs es presentarà abans de l'estiu. "No hi a cap raó jurídica per retenir aquesta documentació", ha ressaltat Cruanyes. Així mateix, ha explicat que Pablo de Greiff, relator de les Nacions Unides, ha ratificat el deure de l'estat espanyol de restituir els arxius i béns requisats pel franquisme. Cal recordar que l'actual ministre de Cultura espanyol, José Ignacio Wert, va comprometre's a completar el retorn de la documentació el 2013.

La Comissió de la Dignitat ha revelat que el primer informe de l'argentí Pablo de Greiff, relator de les Nacions Unides per a la promoció de la Veritat, justícia, reparació i les garanties de no repetició dels processos transicionals, "recull després de la seva visita a Espanya el deure de l'Estat de restituir els arxius i els béns requisats pel franquisme". Un dret, ha precisat Cruanyes, que "no prescriu ja que ha d'inscriure's dins dels crims contra la humanitat del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics".

Aquest mateix informe remarca "l'incompliment de l'Estat espanyol de l'anul·lació dels processos polítics del franquisme encara pendents i del dret d'investigar i processar els franquistes, ja que considera que l'amnistia del 1977 no és aplicable en els crims contra la humanitat". En relació amb el recurs que s'ha interposat contra la Generalitat en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre el retorn dels lligalls de Salamanca, Cruanyes ha assenyalat que "aquest recurs és una mostra d'intolerància i incomprensió contra el procés de restitució".

Els 43 ajuntaments amb documents a Salamanca
Aiguamúrcia, Alfarràs, Alcoletge, Almenar, Alpicat, Amposta, Arbolí, Barbera del Vallès, Barcelona, Bell-lloc d'Urgell, Cabacés, Cambrils, Castellví de la Marca, Centelles, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Falset, Figueres, Hospitalet de Llobregat, Igualada, Moià, Molins de Rei, Portbou, Prat de Llobregat, Reus, Sallent, Sant Carles de la Ràpita, Sant Cugat del Vallès, Sant Esteve Sesrovires, Sant Joan les Fonts, Santa Coloma de Gramenet, Santa Perpetua de Mogoda, Sort, Tarragona, Tàrrega, Terrassa, Torrefarrera, Valls, Vic, Vilada, Vilafranca del Penedès, Vilanova de Segrià, Vilanova i la Geltrú i Vila-Rodona. Aquests ajuntaments han pres acords consistorials exigint conjuntament amb la Comissió la restitució de la part dels seus arxius espoliats.

Fre del retorn per les eleccions europees
Toni Strubell, també portaveu de la Comissió, ha manifestat que "és hora de fer un cop a la taula i donar resolució a aquest conflicte i acabar amb aquest tema". Veu "gravíssim" que el govern espanyol, segons ha explicat, justifiqui que no retorna els Papers perquè el perjudicaria ara que hi ha eleccions europees. S'ha mostrat molt preocupat pel fet que s'addueixin uns comicis per no retornar els papers. Strubell veu que "hi ha una cosa profundament malalta en una societat que un pas" com el retorn dels Papers de Salamanca "es consideri una acció productora d'impopularitat".

Els documents que falten
Encara falta que es retorni a Catalunya documentació privada pertanyent a persones físiques i jurídiques (unes 300 capses aproximadament), uns 50 documents solts (calendaris, cartells, un àlbum de fotos, mapes i plànols, targetes postals, etc.), 10 banderes, i alguns exemplars de biblioteca (llibres i publicacions periòdiques).

 
Comentaris

Destaquem