Els 'papers de Salamanca' tornen a retardar-se

La Comissió de la Dignitat porta l'incompliment del retorn de la documentació pendent de retornar a Catalunya davant la Unesco

La Comissió de la Dignitat ha denunciat el nou incompliment del govern espanyol en relació al retorn dels documents requisats el 1938 i 1939 durant l'ocupació de Catalunya per l'exèrcit franquista, els coneguts com papers de Salamanca. Una documentació que ha estat retornada en part i bona part de la qual està actualment arxivada a l'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a Valldoreix.

La Comissió ha recordat que l'actual ministre de Cultura espanyol, José Ignacio Wert, va comprometre's a completar el retorn de la documentació abans de mig any. Com no s'ha produït, l'entitat ha anunciat que denunciarà a la Unesco el nou incompliment de la llei de retorn, aprovada el 2005 pel govern de Zapatero, i dels tractats internacionals (signats per l'estat espanyol) de restitució de patrimoni artístic i documental requisat durant conflictes bèl·lics.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha criticat els entrebancs que el ministre Wert posa per no accelerar el retorn de la documentació tal com garantia la llei espanyola del 2005. També l'ha acusat de no voler reconèixer el retorn de fons importants de la Generalitat, que queden exclosos d'aquesta llei però que la comissió considera que han de tornar.

Els papers de la 'Causa General'
La comissió bilateral Generalitat - estat espanyol es reunirà segurament aquest estiu, segons Cruanyes, per tractar d'una de les qüestions no resoltes d'aquest conflicte: la devolució que la comissió i el govern reclamen de tota aquella documentació no inclosa en la llei de retorn del 2005 i que va ser retirada del fons de Salamanca per constituir l'anomenada 'Causa General', a més dels de la comissaria d'Ordre Públic de Catalunya.

Aquesta documentació inclou fons importants de la Generalitat, com ara els relatius a justícia i tribunals, els arxius de tretze ajuntaments catalans (Barcelona, Igualada, Moià, Reus, Sant Joan les Fonts, Sallent, Sant Cugat del Vallès, Sort, Tarragona, Valls, Vic, Vilanova i la Geltrú i Vilanova de Segrià), i documentació important de la maçoneria catalana.

Els documents retornats
L’Arxiu de Salamanca ha retornat fins ara, en cinc trameses diferents, de gener del 2006 a juliol del 2011, un total de 1.439 capses amb documents d’arxiu i 579 llibres (biblioteca). En total, són 507 lligalls de l’arxiu institucional de la Generalitat de Catalunya, i correspondència, llibres d’actes, registres de socis, carnets, etc. d’arxius privats, com ara, del CADCI, de la CNT, d’ERC, del PSUC, de la UGT, de l’Associació d’Amics de la Unió Soviètica de Catalunya, de l’Associació d’Intel·lectuals per la Defensa de la Cultura, del Centro Asturiano de Cataluña, de la Escuela de Enseñanza Naturista “Pentalfa” (Nicolás Capo), de la Societat Naturista de Barcelona, de Solidaritat Internacional Antifeixista de Catalunya, de Socors Roig Internacional de Catalunya, del Casino Ferroviari de Lleida, del Sindicat Agrícola Cooperatiu de Lleida, etc. Pel que fa als particulars, han retornat llibres i documentació professional o personal, entre d’altres, d’Antoni Rovira i Virgili, d’Antoni Xirau, de Llorenç Cabós, de Francesc Cambó, d’Eusebi Carbó, d’Albert Carsi, de Joan Lluhí Vallescà i de Josep Pàmies.

Els documents que falten
Encara falta que es retorni a Catalunya documentació privada pertanyent a persones físiques i jurídiques (unes 300 capses aproximadament), uns 50 documents solts (calendaris, cartells, un àlbum de fotos, mapes i plànols, targetes postals, etc.), 10 banderes, i alguns exemplars de biblioteca (llibres i publicacions periòdiques).

 
Comentaris

Destaquem