[Referents santcugatenques / especial 8-M]
La santcugatenca Emma Vilarasau és una de les actrius més reconegudes del panorama mediàtic de Catalunya. Veterana dona de teatre i popular per papers televisius a les sèries de TV3 Nissaga de poder o Ventdelplà, Vilarasau és considerada com una de les millors actrius de Catalunya i una de les millors en dramatúrgia, raó per la qual l'any 2015, l'actriu va rebre la Creu de Sant Jordi per la trajectòria de conjunt que la distingeix en els àmbits del teatre, el cinema i la televisió i, dos anys més tard va obtenir el Premi Nacional de Cultura. Aquest 2025, Vilarasau va triomfar amb la pel·lícula Casa en Flames, feina que li va ser reconeguda amb un Premi Gaudí, un Premi Feroz i una nominació a millor actriu als premis Goya.
Guardons
Creu de Sant Jordi, Premi Nacional de Cultura, Premis Butaca, Premi Gaudí a millor actriu protagonista. Premi Feroz a millor actriu, entre molts altres reconeixements.
40 anys de trajectòria
Emma Vilarasau va entrar al Teatre Lliure de Barcelona a principis dels anys 80, participant en L'heroe, de Santiago Rusiñol i La flauta màgica, de Mozart. Als anys 90, va saltar a la televisió destacant amb el seu paper protagonista en la sèrie de TV3, Nissaga de Poder (1996-98), fet que li va fer convertir-se en un rostre reconegut a Catalunya. Així, malgrat tenir diferentes aparicions en algunes pel·lícules i sèries de televisió, Vilarasau va continuar treballant en el món del teatre, on es va consolidar com la dramaturga reconeguda que és avui dia.
L'any 2024, 12 anys després de la seva última aparició a la pantalla gran, Vilarasau va tornar al cinema per interpretar la matriarca de la família protagonista de Casa en flames, dirigida per Dani de la Orden. Una interpretació que li ha fet tornar al panorama mediàtic cultural amb la rebuda d'un premi Gaudí, un Feroz i una nominació als premis Goya.
Visibilitat de les dones
Així, Vilarasau és una defensora de la importància de comptar amb la presència de dones en l'àmbit de la interpretació, especialment de les dones de més de 60 anys. "La visibilitat de les dones de més de 60 anys és necessària perquè no hi som", explicava l'actriu en una entrevista al TOT Sant Cugat.
Un missatge que va reforçar durant el seu discurs després de guanyar el premi Gaudí a millor actriu: “Cada vegada hi ha més dones de certa edat en el cinema, estem lluny d’arribar a la normalitat i no podem permetre de perdre la mirada d’aquestes dones que han arribat a una edat que han de decidir com gestionar els darrers anys de la seva vida", va afirmar.
Santcugatenques referents
Victoria Camps, una vida dedicada a l'ètica i la igualtat
Gemma Mengual, medallista olímpica, emprenedora i televisiva
Marta Pessarrodona, la veu femenina i feminista de la literatura catalana
Mònica Terribas, periodisme i compromís amb la llengua i la societat
Eva Miranda, la matemàtica santcugatenca que ha obert camins
Judith Colell, referent del cinema català i un cop nominada als Premis Goya
Mercè Conesa, la primera dona alcaldessa de Sant Cugat
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, X, Instagram i TikTok.