Enguany no s'escenificarà la història de 'El màrtir Cugat'

Per motius de salut, el director no podrà fer l'obra

L'obra El màrtir Cugat enguany no sortirà a escena. El seu director, Xavier Tor, ha de passar per quiròfan la setmana abans i es trobarà en el postoperatori la vigília del santoral Sant Cugat, 27 de juliol.

L'autor de la representació, Josep Maria Jaumà, que també és autor de l'obra santcugatenca Pedra i Sang, ha deixat clar que no volien posar un substitut, "ell n'és el responsable i no passarà res si un any no es fa".

Pel que fa a trobar una data alternativa. Jaumà ha explicat que va ser una opció, però que de seguida es va descartar: "Vaig proposar-ho a la tinenta d'alcaldia, Esther Madrona, i em va dir que valia més fer les coses al seu temps. I ja em sembla bé, perquè El màrtir Cugat no és una obra independent, sinó que va lligada a les altres activitats que es fan pel dia del Sant Cugat".

Aprofitant l'ocasió, l'autor de l'obra ha volgut reivindicar el seu objectiu: "No sé si als santcugatencs els sembla important, però vaig escriure l'obra perquè em semblava crucial saber per què ens dèiem així", ha apuntat. "No podem viure tota la vida tenint un nom i no sabent què vol dir. Hi ha d'haver una curiositat mínima per saber qui som".

Jaumà va escriure l'obra amb motiu del, suposadament, 1700 aniversari de la mort de Cugat, el 2004, i es va escenificar per primera vegada l'any 2005. Els últims anys es feia la nit del 26 de juliol, vigília del santoral. "És molt interessant la història de Sant Cugat", ha insistit l'autor. "Saber per què els romans van executar un romà".

Pel que fa al futur del projecte, Jaumà està segur que tindran relleu: "El Xavier Tor i el Jaume Pla venen de l'obra de Pedra i Sang. Al planter de Pedra i Sang segur que sortirà algú que vulgui continuar amb aquesta representació". De fet, Xavier Tor ja va agafar en el seu moment el relleu de Salvador Fité, director originari de l'obra, després de la seva mort.

El màrtir Cugat és una lectura dramatitzada que enguany celebraria la seva 14a edició i que té intenció de convertir-se en tradició. "Volem avisar i sentim que aquest any no es faci", ha finalitzat Jaumà.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem