Tor (Pedra i Sang): "La gent ha de venir per fer ciutat i conèixer la seva història"

Ricard Mariné i Xavier Tor interpreten l'abat Biure en la vint-i-tresena edició de l'obra

Pedra i Sang torna un any més per les festes de Nadal amb la seva vint-i-tresena edició. L'obra, dirigida enguany per Martina Vilarasau, recrea l'assassinat de l'abat Biure durant una missa del gall de 1350 a l'església del Monestir. 

Un abat doblement interpretat pels actors Xavier Tor i Ricard Mariné, amb els que en parlem de tot plegat.

 

Per què és tan important Pedra i Sang?

Xavier Tor (X.T.): És un fet històric molt rellevant. Van matar un abat l’any 1350 mentre se celebrava la missa del gall, la nit de Nadal. És un fet de la nostra ciutat que tothom ha de conèixer.

També és destacada aquesta obra perquè ja forma part de Sant Cugat com a tradició.

X.T: L’any 2000 van demanar a Josep Maria Jaumà que escrivís l’obra per commemorar els sis-cents cinquanta anys d’aquest episodi. I des d’aleshores que no ens hem aturat. Jo vaig començar fent d’advocat, que era íntim amic de l’abat, personatge molt important. A partir del 2010 vaig passar a ser l’abat Biure. És crucial que vagi agafant les regnes la gent més jove, perquè això passi de pares a fills. Ja tinc 83 anys i he de començar a pensar en la jubilació actoral, tot i que el més bonic d’un actor és morir a l’escenari. Estic molt content de tenir un hereu en aquest paper com ho és el Ricard. També hem de donar les gràcies a Martina Vilarasau que hagi agafat les regnes de l’obra. Una persona que ha estat des de petita actuant en aquesta i que l’estima i la respecte.

Ricard Mariné (R.M.): Jo em vaig incorporar l’any 2010 i vaig passar a fer el paper d’advocat. Després vaig passar a fer d’abat, però com en Xavier encara té molta energia, compartim el paper. A vegades miro com ho fa ell, i a vegades ell em mira a mi.

Tant un com l’altre fan el mateix personatge tot i que el senyor Tor va arribar primer. Com a actors, s’inspiren l’un en l’altre?

R.M: He estat molts anys veient com en Xavier feia d’abat mentre jo feia d’advocat a l’obra, així que m’he inspirat més jo d’ell. Tot i això, cadascú intenta aportar alguna cosa seva. Hem de dir que aquesta obra és mil·limetrada, així que no accepta gaires variacions. Les úniques escenes que canvien són les del poble, part imprescindible de l’obra. Tot i això, els personatges històrics estan mil·limetrats.

X.T: Està escrit en vers. Podem interpretar-ho d’una manera o una altra, però s’ha de dir exactament el que posa i s’ha de ser molt meticulós. Tot i les personalitats que hi podem posar cadascú, hem de ser fidels a l’obra.

Les representacions es fan en diferents dies i horaris. Teniu algun preferit?

R.M: Pot semblar una ximpleria, però per mi el dia de Nadal és màgic. Quan dones vida a un personatge, ja no ets tu, ets aquest personatge. Representar-la en el mateix dia i al mateix lloc d’on van passar els fets m’imbueix un sentiment molt especial. Sempre m’adapto a tot el que em demanen, però per mi, el dia de Nadal és imprescindible.

X.T: Jo no tinc cap preferència. Només per la meva edat, vaig demanar que em posessin les tardes i no les nits. Tinc amics i família que em venen a veure i no els vull fer tornar tard a casa.

A més, aquesta obra l’acompanyen altres activitats.

R.M: El que ho desitgi, amb l’entrada si ve una hora abans, un historiador fa una visita guiada per Sant Cugat explicant tota la història. És molt recomanable i interessant.

X.T: A més, es fa el camí de la justícia de Cerdanyola. Aquest és el camí que va fer l’assassí des de Cerdanyola fins Sant Cugat caminant. Els de Cerdanyola creuen que l’assassí va matar amb raó a l’Abat. Fan el mateix camí que va fer aquest home fins a arribar al Monestir. És una excursió organitzada pels Ajuntaments de les dues ciutats que fan amb torxes. Quan arriben els donen sopar i després venen a veure l’obra.

Per vosaltres fer aquesta obra cada any és molt important.

X.T: Quan érem petits fèiem els Pastorets. Pedra i Sang també és ja una tradició a la nostra ciutat i molt important per nosaltres. És un espectacle nadalenc històric de veritat i a més, s’ha de fer en aquestes dates que és quan va passar.

R.M: I el lloc on el fem és magnífic. L’ambient que es respira aquí és increïble. Llàstima que només hi caben 100 persones. Quan feia el personatge d’advocat i acabava la meva actuació, em posava a caminar sol pel claustre del monestir, amb les llums apagades. Si algú ho pot fer li aconsello, perquè és màgic.

Per què s’ha de veure aquesta obra?

X.T: Han de venir per fer ciutat. Per conèixer la història de la ciutat. Hi ha gent que viu aquí de tota la vida i no sap ni de l’obra ni d’aquest episodi tan important de Sant Cugat. El lloc on el fem és únic i no es podria fer fora d’aquí. Tot i això, ens agradaria fer-ho algun dia a l’altar major de veritat, esperem que arribi.

R.M: Té raó el Xavi quan diu que hi ha gent de Sant Cugat que no sap que és Pedra i Sang, però també val a dir que ve gent de fora de Sant Cugat a veure Pedra i Sang. Només cal fer promoció, tot i que en totes les representacions cada any tenim ple.

L’obra es representarà els dies 25 (20 h), 26 (20 h), 27 (19 h i 21:30 h)  i 28 (19 h i 21:30 h) de desembre. Pots comprar les entrades al següent link.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem