L'escriptora santcugatenca Tània Juste rep el premi Prudenci Bertrana

Tània Juste reivindica el paper de les dones artistes en la història de l'art

L'escriptora santcugatenca Tània Juste va rebre aquest dimarts el 54è premi Prudenci Bertrana de novel·la amb la seva obra Amor a l'art. Els guardons es van lliurar en una gala a l'Auditori de Girona amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès; i la presidenta del Parlament, Laura Borràs. El premi Prudenci Bertrana està dotat amb 30.000 euros i el llibre ja estarà a la venda aquest dimecres a les llibreries.

La novel·la, la més "personal" de l'escriptora, se submergeix en la vida de dues dones: l'Olivia, una noia que viu a la Barcelona dels anys 70 i que està a punt de llicenciar-se en l'especialitat d'Història de l'Art, i la Valèria Sans, una pintora d'avantguarda que va viure al Montparnasse dels anys 20, que surt a la llum durant el buidatge d'un pis. "La novel·la reivindica la dona artista no només com a objecte sinó com a subjecte. Perquè més enllà de la musa, existeix la dona creadora, amb veu pròpia", remarca Juste.

Reivindicar el paper de la dona artista

Per escriure-la, Juste ha explicat que ha hagut de fer un gran procés de documentació i que s'ha "submergit" en la vida de moltes dones artistes que van existir, que es podran trobar al llibre i d'altres que conflueixen en una de les seves protagonistes: la Valèria Sans. "Per construir la Valèria em vaig haver de posar a la pell de moltes d'elles i recollir les seves lluites i els seus anhels", ha dit.

"Crec que el llibre recull els anhels i moltes de les preguntes que en va quedar pendents de respondre quan estudiava història de l'art. Entre elles, on eren les dones artistes?", ha remarcat l'escriptora i historiadora, especialitzada en Història de l'Art.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem