contingut promocionat
Amat Cultura L

 

Establir-se una "dieta informativa", la millor manera de combatre la desinformació

Marc Argemí ha conversat amb el TOT Sant Cugat sobre desinformació en temps de pandèmia

Marc Argemí, expert en la credibilitat de rumors i notícies, ha conversat amb el TOT Sant Cugat sobre desinformació en temps de pandèmia la tarda d'aquest dijous, 11 de juny. Ho ha fet mitjançant un directe a Instagram, conduït per la directora del TOT, Laura Grau, en el qual ha presentat el seu darrer llibre, Los 7 hábitos de la gente desinformada. Un acte patrocinat per Amat Cultura i que ha comptat amb la col·laboració d'Òmnium i l'Ajuntament.

El primer que ha volgut destacar Argemí ha estat el fet que "és molt difícil estar ben informat", destacant també quins són els principals riscos de la desinformació, posant com a exemple algunes de les informacions que s'han pogut veure a les xarxes socials durant la pandèmia de la Covid-19. "Hi ha hagut algunes coses circulant com ara que et podies curar fent inhalacions amb aigua a una certa temperatura, a la qual et podies cremar la cara. Hi havia un risc real", ha apuntat com a exemple.

"Hi ha un miratge, que crec que és el moment de trencar-lo, que abans havíem crescut amb l'esquema que si estàs molt informat, prendràs bones decisions. Amb internet, podem agafar unes atracades d'informació que fan que la digestió sigui molt dura", ha apuntat en referència al paper de les xarxes socials en la desinformació. "Hi ha tanta informació, que primer ens ha costat decidir, però tenim la capacitat de decidir, i agafem aquells trossets que ens interessen i que justifiquen la decisió que ja hem pres abans", ha argumentat.

Laura Grau ha conduït la conversa des del TOT Sant Cugat.

Laura Grau ha conduït la conversa des del TOT Sant Cugat.

"Los 7 hábitos de la gente desinformada"

Durant la conversa, Argemí ha explicat els set hàbits al voltant dels quals s'estructura el seu llibre. El primer, el "Cunyadisme", definint-lo com "aquell qui explica sense contrastar", redifonent totes les informacions que li arriben. Un hàbit, ha afegit, que "va lligat amb l'ansietat informativa: quan esperes molt una notícia, és molt fàcil desinformar-se".

Pel que fa a la "Incredulitat crèdula", ha fet referència al fenomen que es dona quan hi ha gent que "desconfia enormement de les fonts oficials, i és molt escèptic, i en canvi es creu teories que no tenen ni cap ni peus", costant-los d'entendre "de vegades, les coses més simples".

Un altre hàbit, ha explicat, és el de la "Indecisió crònica", fent referència al fet que, si no fas res per evitar-ho, "els diferents algoritmes de les xarxes i les pàgines web t'acaben ensenyant el que tu vols veure". Pel que fa a l'"Ansietat informativa", ha fet referència a la necessitat de rebre unes certes informacions, i com aquesta mateixa ansietat, sovint, ens porta a informacions no correctes.

"El pitjor desinformat és el que pensa que està informat"

El cinquè hàbit que ha plantejat és el del "Confusionisme relacional", explicant com "part de la desinformació afectiva és pensar que tens amistat amb una persona simplement perquè tens relació a la xarxa", remarcant la necessitat d'una "educació digital" per saber donar-li a cada xarxa les expectatives que li pertoquen. Igualment ha parlat de l'"Activisme visceral", fent referència a la "desinformació de tribu: jo estic en una tribu, i tot el que confirmi que som els bons, cap a dintre. El que ho qüestioni, són fake news".

Finalment, ha parlat de la "Precarietat informativa". En aquest punt ha subratllat com "el pitjor desinformat és el que pensa que està informat", remarcant que "el primer pas per estar ben informat, és reconèixer que viuràs en la precarietat informativa sempre, en algun punt., perquè és impossible ser competent en tot".

Conversa amb els seguidors

A més de presentar el seu llibre, Argemí ha atès les consultes que els seguidors del TOT a Instagram li han plantejat en directe, a més de parlar del paper de la premsa local en la informació i la desinformació. Qüestions com ara si l'algoritme de Facebook per aturar les Fake News és eficient, que considera que no, o si cal combatre la desinformació amb contrainformació o regulació, mostrant-se partidari de la primera opció.

"Els diaris locals tenen bastant de futur dins de les dificultats generals del periodisme"

Pel que fa a premsa local, Argemí ha destacat que un ecosistema divers de mitjans locals en una ciutat possibilita fer millor la feina, a més de la possibilitat de ser insubstituïbles pel fet d'estar al lloc i "trepitjar carrer". "Els diaris locals tenen bastant de futur dins de les dificultats generals del periodisme", ha destacat.

En el mateix sentit, ha subratllat la necessitat de crear un vincle amb l'audiència, i també el paper com a "tallafocs" de Fake news en tant que "estan a un lloc, estan al carrer, i són més fiables", ha recordat.

Finalment, ha volgut subratllar quina és la millor manera per combatre la desinformació: "Establir-se una dieta informativa: quins tipus de producte consumir, i en quins moments."

La conversa es pot recuperar durant 24 hores al compte d'Instagram del TOT Sant Cugat. El llibre es pot trobar a les llibreries de Sant Cugat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem