'Fem un Museu' explorarà les emocions mitjançant la fotografia

Els projectes d'art social incorporaran el programa 'Guia'm' treballant amb persones amb autisme

Fer que el món de l'art i la cultura estiguin a l'abast de tothom és l'objectiu dels programes d'art social impulsats per l'àrea de Serveis Socials i l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Sant Cugat, juntament amb diferents entitats del municipi.

Una desena d'iniciatives que incorporen aquest any el programa Guia'm amb l'objectiu d'incorporar al món laboral a persones amb autisme. En concret, usuaris de la Fundació Friends treballaran guiant visites comentades al Museu de Sant Cugat.


 

A més, la iniciativa Fem un Museu, que ja ha viscut sis edicions, treballarà enguany el món de la fotografia, i com expressar emocions mitjançant l'art. El fil conductor serà la figura de Pere Formiguera, i com en cada edició del programa, treballaran conjuntament persones amb diferents discapacitats i artistes locals. L'objectiu: democratitzar l'art.

Balanç del mandat

Escura i Pellicer en la roda de premsa celebrada aquest 23 de març. FOTO: C.Caballé

Xavier Escura, regidor de Cultura, i Susanna Pellicer, tinent d'alcalde de Serveis a la Ciutadania, han fet balanç aquest dilluns, 23 de març, del darrer mandat municipal pel que fa a projectes d'art social. Per Escura, “la valoració és que el món de la cultura i de l'art està a l'abast de tothom, i amb programes com els que s'estan fent a Sant Cugat es desmitifica la imatge que la cultura està reservada sols a les grans personalitats”.


 

Per Pellicer, “la gràcia d'aquests programes és que s'adrecen a públics molt diversos amb un mateix objectiu: millorar la qualitat de vida de les persones mitjançant l'art”. I és que per Pellicer, “acostar l'art a tothom fa que la ciutat sigui un lloc més humà”.

Els programes

Crear un espai d'interacció és l'objectiu d'Explica'm teixint. FOTO: Lali Puig

El balanç del mandat ha servit per recordar els programes que s'estan desenvolupant des de Sant Cugat.

El que porta més anys funcionant és el Fem un Museu. Amb sis edicions d'història, té com a objectiu acostar l'art als col·lectius de persones amb discapacitat intel·lectual treballant conjuntament amb artistes locals. Pel programa ja hi han passat 90 persones provinents dels centres col·laboradors, i 35 artistes. A més, unes 600 persones han visitat les exposicions dels treballs resultants.


D'altra banda, existeix el programa Explica'm teixint, que naixia el 2013 entorn de l'art tèxtil per millorar la qualitat de vida de les dones supervivents de la violència i altres col·lectius de risc. Una quinzena de dones ja han passat pel taller de tapís, i més de 200 persones han participat de les jornades de portes obertes.

Windown és un laboratori creatiu adreçat a persones amb diferents capacitats, en què hi participen unes 13 persones dues hores a la setmana. L'objectiu és donar visibilitat per a persones que pertanyen als col·lectius més vulnerables.


També funciona el programa Vidart, adreçat a gent gran usuari dels casals del municipi. Consisteixen en tallers d'arts plàstiques en què es vol potenciar la creativitat, la motricitat, mobilitat i memòria.

A més, es porta a terme el programa Apropa Cultura, que facilita l'accés a equipaments culturals a persones en risc d'exclusió social, i el programa Benestart, uns tallers d'arts plàstiques adreçats a persones amb problemes de salut mental.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem