FesCamp conjuga l'art amb la comunitat i el medi ambient

La primera edició del festival se celebra el 24 de maig a l'entorn del Casal de Mira-sol, impulsat per Cíclica en el marc de Mira-sol fem ambient

El Festival s'ha presentat aquest dimarts, 13 de maig. FOTO: Artur Ribera El Festival s'ha presentat aquest dimarts, 13 de maig. FOTO: Artur Ribera
Cartell del Festival Cartell del Festival
Espais del Festival Espais del Festival
FesCamp, el Festival d'Art, Comunitat i Medi Ambient, arriba el 24 de maig a Mira-sol amb l'objectiu de promoure els valors socioambientals a través de l’art i la participació. Una festa ciutadana, oberta a tothom, que “neix de la participació ciutadana real, la que va de la ciutadania cap a les institucions”, ha apunta Francesc Carol, president del Consell de Barri de Mira-sol i Tinent d'alcalde de Participació ciutadana i Seguretat durant la presentació de la primera edició del Festival, aquest dimarts, 13 de maig.

El FesCamp és un projecte de reactivació social que “compta amb la singularitat de que aporta una nova visió de posar en comú l'art i el medi ambient, per treballar l'art des de la sostenibilitat: l'art comunitari”, explica Marta Serra, impulsora del FesCamp al costat de Marina Casals i Joaquim Arcas. “L'objectiu és activar una actitud crítica positiva, alhora que consolidar el teixit social i comunitari”, ha afegit. Des del mes de gener, set grups formats per agents socials i artistes estan treballant la sostenibilitat, amb projectes artístics, des de set eixos: Memòria rural; Rieres i aigua; Places, carrers i descampats; Biodiversitat; Residus; Alimentació; i Habitatge i espai domèstic. Els resultats d'aquest treball en el temps es podran veure durant la jornada que se celebrarà el 24 de maig. Una jornada que vol ser un altaveu per generar un manifest de propostes, reflexions i desitjos urbans vers la sostenibilitat i el medi ambient.

Des de l'inici, el FesCamp s'ha plantejat com un procés de treball comunitari. “Al gener es van detectar els agents de treball (3 associacions de veïns i 4 centres educatius), es van decidir els set temes i es va fer la convocatòria pública d'artistes. A partir d'aquí es va començar a treballar per parelles formades per artista o artistes i agent social”, ha explicat Marina Casals. El procés, però, no finalitza amb la jornada de dia 24 de maig, sinó que “posteriorment es podran treballar les conclusions per saber què diu el barri de Mira-sol per poder-lo millorar”, ha afegit.

En total, unes 400 persones han participat d'aquesta iniciativa.

La jornada del 24 de maig
La jornada festiva que se celebrarà el 24 de maig a l'entorn del Casal de Mira-sol “servirà per presentar els treballs, però també hi haurà tallers per a que tothom pugui formar part del festival”, ha assenyalat Casals. La jornada s'organitza en tres parts: FesCamp Matí (d'11 a 13 hores), FesCamp Migdia (14 hores) i FesCamp Tarda (de 16.40 a 20 hores).

Al FesCamp Matí hi haurà tres tallers gratuïts: Reciclatge de roba, Mobiliari amb palets i Tastet d'hort en família. A més, es faran tres accions participatives: Urban sketching, Pensar sobre Can Mates i L'espai públic és casa de tots. Tothom pot participar d'aquestes activitats, però cal reservar plaça per formar part del taller de reciclatge i de mobiliari per correu electrònic o be al mateix Casal.

Al migdia hi haurà un espai de reflexió distès amb el FesCamp Migdia amb un dinar popular ecològic. Cal inscriure's, de la mateixa manera que als tallers, per tenir en compte la quantitat de menjar a preparar, “perquè són productes de la terra i s'ha de calcular per no tirar res, seguint amb la filosofia del Festival, ha explicat Marta Serra. Els tickets, que tenen un cost de 7 euros anticipadament i 8 euros el mateix dia de la festa, es poden adquirir a la Casa de Cultura, al Casal de Mira-sol i per internet.

El FesCamp Tarda començarà amb una actuació musical de La Batuescola, i seguirà amb la presentació dels set projectes artístics:
  • 17 hores – Biodiversitat – E.Viver, N. Benet i l'Escola Catalunya
  • 17.20 hores - Carrers places i descampats – V.van Geffen i AAVV Can Mates
  • 17.40 hores – Rieres i aigua – Adolf i AAVV Mas Gener
  • 18 hores – Alimentació – A. Recasens i Escola Turó de Can Mates
  • 18.20 hores – L'espai domèstic – C.Curto i Escola Ciutat d'Alba
  • 18.40 hores – Residus – Renadivola i Institut Leonardo da Vinci
  • 19 hores – Memòria rural - Lawu i AAVV Sant Joan de Mira-sol
(Els projectes artístics i els processos de treball es poden consultar a la pàgina web del Festival)


Els objectius de FesCamp són potenciar l'art com a eina de creació de vincles i d'espais compartits; apropar la vida urbana a les diferents dimensions de la sostenibilitat; recuperar valors ambientals; despertar la reflexió respecte l’impacte ambiental de la vida al barri; facilitar eines d'intervenció ambiental als veïns i veïnes; reconnectar les pràctiques quotidianes amb l'entorn natural més pròxim; revaloritzar el patrimoni natural local; transformar la percepció del lloc; incentivar la interacció entre entitats i residents; dinamitzar iniciatives existents; i potenciar la diversitat d'activitats als equipaments i espais públics del barri.

 
Comentaris

Destaquem