El festival Lumínic dona el tret de sortida d'una edició marcada pels mons paral·lels

El festival de fotografia Lumínic inaugura la seva 2a edició, una edició la temàtica de la qual seran els mons i les realitats paral·leles

La 2a edició del festival Lumínic situarà Sant Cugat com a l'epicentre de la fotografia contemporània i com un referent fotogràfic al país fins al diumenge 2 de maig. Inaugurat el dissabte 20 de març al Claustre del Monestir, el festival acostarà la fotografia als santcugatencs, posant l'accent en els universos i les realitats paral·leles, en un festival organitzat per Lumínic i l'Ajuntament de Sant Cugat i del qual el TOT Sant Cugat és un dels patrocinadors.

Així doncs, durant aquests 2 mesos, el municipi acollirà un total de 21 exposicions, en 16 espais diferents, 3 de les quals a Barcelona, i creades per 30 artistes, amb l'objectiu de convertir Sant Cugat capital de la fotografia. A més, entre el dissabte 20 de març i el diumenge 21, es realitzaran diferents tallers i presentacions per acostar el món de la fotografia al públic santcugatenc.

Bernat Millet, un dels organitzadors de Lumínic, ha ressaltat l'objectiu del festival: "L'any passat la pandèmia ens va sorprendre a tots i vam haver d'anul·lar festivitat. No obstant això, enguany estem aquí per inundar la ciutat de fotografia i que convertit Sant Cugat l'epicentre de la fotografia contemporània".

Mireia Ingla (esquerra) i Esther Madrona (dreta) observant una de les exposicions del Festival Lumínic. FOTO: Lali Puig (Ajuntament)

Mireia Ingla (esquerra) i Esther Madrona (dreta) observant una de les exposicions del Festival Lumínic. FOTO: Lali Puig (Ajuntament)



En aquesta 2a edició, a més, destacant 2 noves línies d'actuació. Per una banda, Lumínic ha obert una nova galeria en línia "amb l'objectiu de potenciar la venda d'artistes i ensenyar a la gent que començar una galeria d'art pot estar a l'abast de tothom" tal com ha explicat Millet. L'altra, ha sigut la creació de l'editorial Lumínic per crear fotollibres.

A més, Amanda Bernal, artista i també organitzadora del festival, ha volgut posar fil a l'agulla de la temàtica d'enguany: "L'últim any vam viure una realitat diferent i desconeguda i enguany, volem centrar-nos en els universos i realitats paral·leles amb una selecció de treballs que versen en això, amb treballs més abstractes o onírics com d'altres materialitats més conegudes".

Els presents van poder gaudir d'una visita guiada amb els artistes del festival Lumínic. FOTO: Lali Puig (Ajuntament)

Els presents van poder gaudir d'una visita guiada amb els artistes del festival Lumínic. FOTO: Lali Puig (Ajuntament)



Finalment, Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat, ha volgut lloar la tasca del festival Lumínic: "És una iniciativa de la qual la ciutat se sent molt orgullosa, amb firma santcugatenca i que transcendeix en l'àmbit nacional i internacional amb tots els artistes que participen. Sant Cugat és una ciutat amb molt talent artístic i estem molt contents de ser embrions de projectes com Lumínic que s'han consolidat, ja que sense la cultura no podrem superar cap crisi".

Amb tot, un cop donat el tret de sortida de la 2a edició del Festival Lumínic, els artistes Roger Grasas, Bernat Millet i Amanda Bernal han presentat i explicat diferents exposicions al públic assistent, seguint en tot moment les mesures higienicosanitàries establertes.

Exposicions destacades

Asylum of the birds, Roger Ballen – Casa de Cultura

El fotògraf novaiorquès resident a Sud-àfrica Roger Ballen és un dels creadors d'imatge més influents del segle XXI. Asylum of the birds inclou 5 fotografies inèdites que van ser preses en una casa d'un suburbi de Johannesburg, on les persones i els animals són retratats en un decorat teatral interior ple de grafitis que Ballen crea i orquestra per a cada ocasió.

Realitats paral·leles, Xavier Miserachs – Centre d'Art Maristany

Xavier Miserachs és un dels fotògrafs catalans més importants de la seva generació i un referent per a molts dels fotògrafs posteriors. En aquesta exposició, Miserachs descobreix la seva mirada sobre realitats que conviuen simultàniament: els vinguts de fora, els barris de les barraques o els gitanos de Barcelona.

Min Turab, Roger Grasas – Museu del Monestir

Min Turab -expressió en àrab que significa "allò que brolla de la terra"- documenta la paradoxal transformació sociocultural que han experimentat les monarquies del Golf Pèrsic: d'una civilització tradicional i conservadora a una cultura urbana i hipermoderna basada en el capitalisme.

Ornitography, Xavi Bou - plaça de Victòria dels Àngels

El fotògraf català Xavi Bou va començar el projecte Ornitography amb la intenció de plasmar, en un únic espai de temps, els patrons hipnòtics que generen les aus en volar. Tecnologia, ciència i creativitat s'uneixen per crear imatges suggerents, que mostren la sensualitat i bellesa del moviment de les aus.

The earth is only a little dust under our feet, Bego Antón – Museu del Monestir

L'obra de la fotògrafa basca Bego Antón dissecciona el comportament humà i reflexiona sobre la implicació psicològica i moral amb el món natural. A The earth is only a little dust under your feet Antón s'endinsa en el món fantàstic i sobrenatural dels islandesos.

Fuera del mapa, Hanna Jarzabek – plaça d'en Coll

La fotògrafa polonesa Hanna Jarzabek explora l'autoproclamat estat independent de Transnístria, a l'est de Moldàvia. De portes endins, la regió té totes les característiques d'un estat: govern, moneda, passaport i forces armades, no obstant això, per al món exterior no existeix.

La vista renuncia, Mònica Roselló i Jordi Guillumet – Casa Museu Cal Gerrer

La vista renuncia juga amb la representació de la realitat, construint la imatge dins el territori de l'ambigüitat. La fotografia interpel·la la percepció, establint un diàleg entre allò que es veu i el que es reconeix.

Blackout, David Querol – Centre d'Art Maristany

L'adaptació al canvi, inesperat i contundent, s'imposa de sobte en un nou entorn on es desconeixen les regles del joc i res sembla encaixar, perdent el poder de decisió sobre el que esdevé al voltant.

Firma, Paula Artès – Ajuntament de Sant Cugat

La jove fotògrafa Paula Artés centra la seva mirada en l'espai zero de control, on comença el procés de control de les nostres dades. On ens inscriuen al néixer, per exemple. La informació que dipositem, per separat, i que té el mateix destí: l'Estat. El projecte Firma ha rebut el Premi Art Photo Bcn.

Dones amb ulls d'homes - Arxiu Nacional de Catalunya

Selecció d'imatges procedents dels diferents fons patrimonials que conserva l'ANC i que reflecteixen diferents aspectes de la vida de les dones entre finals del segle XIX i primer terç del segle XX. Totes han estat preses per professionals de la fotografia "homes", entre els quals destaquem Gabriel Casas, Joan Bert, Ramon Claret, Josep Maria Sagarra i Plana, Frederic Cuyas, Francesc Boix o els Brangulí.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem