El Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat homenatja Gabriel Ferrater

Una trentena d'activitats amb la poesia i Gabriel Ferrater com a fils conductors ompliran Sant Cugat del 13 al 28 d'octubre

Gabriel Ferrater protagonitzarà la 22a edició del Festival Nacional de Poesia de Sant Cugat, que tindrà lloc del 13 al 28 d'octubre amb una trentena d'activitats. L'objectiu és fer reviure la figura del poeta, coincidint amb el centenari del seu naixement i els 50 anys de la seva mort i la celebració de l'Any FerraterPARAULA. POESIA. FERRATER! és el lema del festival. Consulta tota la programació del Festival.

"Aquest any celebrem l'Any Ferrater i teníem ganes de seguir retent homenatge a Gabriel Ferrater", ha destacat la tinenta d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, que ha detallat la voluntat de transportar el poeta a l'actualitat. Així, la ciutat on Ferrater va viure de 1965 a 1972 li dedica una mirada de 360 graus, ja que s’abordarà la seva figura, cabdal a la literatura del segle XX, des de diferents òptiques: recitals dels seus poemes, espectacles on prendrà vida, exposicions, taules rodones, conferències o passejades. Una immersió total a la seva obra.

Sentir la veu de Ferrater

El muntatge Vull subornar la joventut donarà el tret de sortida oficial al Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat, el 13 d'octubre al Teatre-Auditori. A l’espectacle, Pol López es posa en la pell de Ferrater reproduint les seves paraules pronunciades a diferents entrevistes i conferències. Fins i tot es podrà sentir la veu, ja que l'espectacle incorpora talls d'àudio de les classes de literatura catalana que Ferrater va impartir a la Universitat Autònoma de Barcelona, situada al Monestir de Sant Cugat, a final dels anys 60. 

La dramatúrgia ha anat a càrrec d'Andreu Gomila, guanyador fa dos anys del Premi de Poesia Sant Cugat a la memòria de Gabriel Ferrater. "La idea és que el públic pogués veure Ferrater en escena més enllà d'un recital poètic", ha explicat.

Ferrater al Sant Cugat actual

Un any més, el Festival Nacional de Poesia comptarà amb el vídeo com a suport per difondre la poesia. Roger Comella, Esther Nubiola i Joan Ramon Armadàs són els responsables de Gabriel Ferrater. Poesia en imatges, un treball sobre la seva vida i obra que s’estrenarà el 27 d'octubre als Cinemes Sant Cugat. El muntatge combina la lectura i interpretació lliure de tres poemes de Ferrater i imatges d'un personatge que interpretarà el poeta. "Ens servirà per veure Ferrater a la gran pantalla", ha detallat Armadàs, posant en valor el fet d'utiltizar la imatge per difondre la poesia.

Un altre plat fort de la programació serà la tradicional Nit de Poesia, el 15 d'octubre. Amb el títol No diré res de mi, es portarà al Monestir fins a 18 poetes actuals que recitaran versos de Ferrater en moviment i acompanyats del Quartet Brossa. "Ferrater es farà present i serà homentjat", ha detallat Miquel Santaeulàlia, de l'Associació Gabriel Ferrater - Sant Cugat, creadors de l'espectacle.

El programa inclou la Cloenda de l’Any Ferrater, a càrrec de La Veronal i Pol Guasch, que es farà al Teatre-Auditori el 22 de novembre.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem