La Flama del Canigó posa llum a la nit més curta de l'any a Sant Cugat

Algunes entitats de cultura popular han estat presents en la revetlla de Sant Joan

La Flama del Canigó ha presidit un any més la revetlla de Sant Joan a Sant Cugat i ha posat llum a la nit més curta de l'any, el diumenge 23 de juny, en una celebració organitzada per Òmnium Cultural Sant Cugat i amb el suport de l'Ajuntament de Sant Cugat. Amb això, la rauxa, la xerinola i la gresca han estat els ingredients principals d'aquesta tradició catalana que omple de petards, focs i música els carrers d'arreu els Països Catalans.

La Flama del Canigó. FOTO: Bernat Millet.

La presidenta d'Òmnium Sant Cugat, Anna Rigol, ha parlat de la Flama del Canigó com un "símbol tan viu i representatiu del poble català, un símbol d'un poble que no es rendeix i que camina sempre endavant". Per la seva banda, l'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès (Junts per Sant Cugat), ha demanat compromís amb els Països Catalans i la llengua catalana: "El foc de la Flama del Canigó és un símbol inequívoc de l'entitat i la cultura. Un foc que encén els anhels del poble català i que ens recorda el compromís amb la terra i la llengua".
 

 

Les entitats de cultura popular, un any més, han estat molt presents en la celebració: els Bastoners de Sant Cugat, a cops de bastó; els Sardanistes de Sant Cugat, amb la seva música i ritme; i els Diables de Sant Cugat, amb foc i percussió. A més, han estat aquests darrers els encarregats d'encendre la foguera amb la Flama del Canigó. D'altra banda, i com ja va sent habitual, la Unió Ciclista Sant Cugat ha estat l'encarregada de portar el foc de la Flama del Canigó fins a la ciutat.

Enguany, Laia Travé ha estat l'encarregada de llegir el manifest, un manifest que ha estat elaborat per la periodista i escriptora catalana Núria Cadenes i que ha reivindicat la força del poble català: "Tenim aquesta sort, una sort forjada de segles, una sort amb perspectiva i que no suporta ni vol ni pretén tancar-se en cap muralla; una sort que ha trobat expressió i metàfora en la Flama que cada estiu, perquè és estiu, llum i aigua i plenitud, es renova i que s'escampa. Som fills d'aquesta Flama i de tant com significa: aquesta tossuderia i aquesta alegria que esdevenen invicta combinació, que superen els temps més difícils i en fan escut de resiliència. Que de vegades costa, però que ho fan".

Amb tot, l'encesa de la foguera ha donat lloc al sopar de carmanyola que ha tingut lloc a la plaça d'Octavià. La música i la diversió de la nit més curta de l'any estarà garantida amb els concerts dels grups santcugatencs Pubilles NinjaM&M.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem