La futura Biblioteca Central de Sant Cugat costarà 13,9 milions d'euros

La nova Biblioteca Central s'integrarà dins del parc de Ramon Barnils i tindrà més de 5.000 metres quadrats

L'Ajuntament aprovarà el projecte de la nova Biblioteca Central de Sant Cugat, que es construirà al parc de Ramon Barnils i té un cost estimat de 13,9 milions d'euros. D'aquesta manera, el govern municipal de Junts i Esquerra recupera aquest projecte, que havia quedat aparcat durant el tripartit. L'aprovació es durà a terme al ple municipal del 15 d'abril i serà el primer pas per fer realitat la futura biblioteca i poder començar a buscar finançament extern. 

Més info: La nova biblioteca central, a l'horitzó pel nou govern

Com serà la biblioteca?

L'edifici, de tres plantes, estarà situat al parc de Ramon Barnils i la façana principal donarà a la rambla del Celler. La part on hi ha la pèrgola i les grades no es tocarà. Tindrà una superfície de 5.155 metres quadrats (l'actual Biblioteca Gabriel Ferrater en té 1.000). L'aforament serà de 700 persones, amb una sala d'actes per 200 persones més. La principal característica és que l'edifici quedarà integrat a l'entorn, de manera que la coberta de la biblioteca estarà al mateix nivell que el parc i serà plenament transitable. És a dir, l'edifici estarà com a sota el parc. 

"És un tema de ciutat i absolutament prioritari per aquest govern", ha explicat el regidor d'Urbanisme, Àngel Pedrós, que ha afegit: "És un projecte central per definir la ciutat en l'àmbit cultural. No és només una biblioteca, és un gran centre cultural". I és que a banda d'una gran sala de lectura, la futura biblioteca també tindrà altres espais més polivalents per tallers, exposicions, xerrades, congressos o activitats d'entitats. La zona dedicada a la lectura i treball sumarà 2.300 metres quadrats.

Escamilla: "Ens mancava aquesta biblioteca"

"Estem molt il·lusionats amb aquest projecte, servirà per vestir la ciutat dels 100.000 habitants. Ens mancava aquesta biblioteca", ha assenyalat la regidora de Cultura, Núria Escamilla. A més, ha emfatitzat que es crearà tota una centralitat cultural, des del Monestir i fins al Teatre-Auditori. 

Captura de Pantalla 2024 04 12 a les 12.55.32

Plànol del projecte de la Biblioteca FOTO: Ajuntament

14 milions d'euros

El cost estimat del projecte és de 13,9 milions d'euros. L'objectiu de l'Ajuntament, un cop aprovat, és començar a buscar finançament d'altres administracions i fins i tot de privats per poder tirar endavant la biblioteca. Per Àngel Pedrós, el nou equipament anirà molt més enllà de Sant Cugat i té el potencial necessari per trobar aquest finançament. De fet, ha recordat que actualment les finances de l'Ajuntament no permeten fer grans inversions. 

Sigui com sigui, la voluntat és poder començar les obres abans d'acabar el mandat el 2027. D'altra banda, l'Ajuntament està parlant amb la propietat d'una caseta que s'haurà de tirar a terra per fer el projecte amb la voluntat d'oferir-li habitatge en un altre indret.

Tala d'arbres

Mediambientalment, l'Ajuntament destaca que l'edifici comptarà amb plaques fotovoltaiques i sistemes d'aerotèrmia. Cal recordar que quan es va plantejar per primera vegada aquest projecte, alguns veïns es van queixar per la pèrdua d'una zona verda al centre de Sant Cugat i la tala d'arbres que comportaria. Pedrós ha assegurat que es trasplantaran tots els arbres que s'hagin de treure. 

Finalment, l'actual Biblioteca Gabriel Ferrater s'hauria de reconvertir en un centre d'exposició i creació artística.

Captura de Pantalla 2024 04 12 a les 12.56.18

Plànol del projecte de la Biblioteca FOTO: Ajuntament

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem