contingut promocionat
dterra logo

 

 

La galeria de ceràmica i joieria, dterra, arriba als 20 anys amb ganes de celebrar-ho

L'espai cultural de Sant Cugat repassa al TOT Sant Cugat els seus 20 anys d'història

Roberta Ferreira López, ceramista, i Laura Jener Roca, joiera, van impulsar l'any 2001 l'espai dterra al carrer Josep Anselm Clave (al costat del teatre de La Unió) per ensenyar i vendre les seves creacions i ja treballen a celebrar aquesta efemèride amb diferents activitats si la pandèmia de la COVID-19 ho permet. "Ara estem pendents de la seva evolució, però quan es pugui, volem organitzar algun festival al carrer de cara a primavera i petites activitats de celebració durant l'any", han declarat les seves impulsores.

Els orígens de dterra

dterra va néixer fa 20 anys per vendre i mostrar les obres de les seves impulsores i dos anys després, van veure que els veïns del barri demanaven cursos per fer ceràmica i van decidir engegar les diferents formacions que, actualment, s'han convertit en la principal activitat de l'espai. Fa 15 anys que donen classes de ceràmica i joieria, però també d'altres disciplines com joieria tèxtil, aquarel·la, dibuix, etc.

Taller de l'espai cultural dTerra a Sant Cugat. FOTO: @lenkas_lens

Taller de l'espai cultural dterra a Sant Cugat. FOTO: @lenkas_lens

A més, per promocionar les obres de la botiga van decidir fer exposicions pròpies que s'han combinat amb obres d'altres artistes. Des de fa uns quinze anys també s'han organitzat una mitjana de tres o quatre exposicions anuals de ceràmica i joieria contemporània fins a la pandèmia que va aturar aquesta part.

La crisi del 2008, un punt d'inflexió

Tot i l'aturada de la pandèmia, un altre dels moments crítics per a dterra va ser la crisi del 2008. Tal com explica Laura Jener, "fins aquell moment manteníem bastant equilibrat el tema de botiga, les exposicions, els cursos i els encàrrecs. "Veníem col·leccions de ceràmica amb metall a museus d'aquí i d'arreu de l'estat", ha dit Jener.

En canvi, a partir d'aquella època va començar a créixer l'interès pel Do it yourself i el handmade (fes-t'ho tu mateix i els treballs manuals) i la part de cursos va anar guanyant terreny a la resta d'activitats.

Espai de ceràmica a l'espai cultural dTerra a Sant Cugat. FOTO: Taller de l'espai cultural dTerra a Sant Cugat. FOTO: @lenkas_lens

Espai de ceràmica a l'espai cultural dterra a Sant Cugat. FOTO: @lenkas_lens

"La passió pel que fas t'anima a no rendir-te i a buscar camins per tirar endavant", ha assegurat Roberta Ferreira. "És una de les coses bones que té la nostra activitat. Tens diferents sortides que pots buscar", ha afegit Ferreira.

Tot i aquest punt d'inflexió, dterra va mantenir les exposicions. "Podem dir que és un dels espais del Vallès on s'han fet més exposicions de ceràmica contemporània", ha afirmat Jener".

Presència a la vida cultural de la ciutat

També, a banda de les activitats principals de la galeria, les seves creadores s'han interessat pel món cultural de Sant Cugat i han participat, per exemple, en La Nit de l'Art. A més, el 2016 van organitzar, juntament amb l'Ajuntament de Sant Cugat, algunes activitats del 47è Congrés de l'Acadèmia Internacional de la Ceràmica que es va celebrar aquell any a Barcelona.

A més, des del 2018 estan associades a "La Banda", una entitat que aglutina totes les iniciatives del barri vinculades amb el món de les arts i que va néixer per buscar sinergies i accions conjuntes al barri com un mural a la plaça Dr. Galtés i un altre al Parc Central, un festival per Festa Major amb mercadet i música en directe i música i activitats un dissabte al mes.  "La idea era sortir al carrer i que la gent del barri visqués el tema artístic", han explicat Ferreira i Jener. Activitats que es van aturar per la pandèmia.

Botiga de l'espai cultural dTerra a Sant Cugat. FOTO: @lenkas_lens

Botiga de l'espai cultural dterra a Sant Cugat. FOTO: @lenkas_lens

Canvis inspirats per la pandèmia

Després, l'any 2020 la COVID-19 i el confinament dels primers mesos va tenir un impacte directe en la celebració dels cursos, però, tot i això, van mantenir la programació en format online.

Aquesta aturada va motivar un canvi en la forma d'organitzar les classes. Van flexibilitzar horaris i els grups i van adaptar l'espai a la nova situació. "Et replanteges el funcionament i busques la millor manera per adaptar-te a les circumstàncies", ha detallat Jener.

Sobre aquest fet, Ferreira ha afirmat que "ens va sorprendre perquè aquesta flexibilitat va provocar que gent que no podia venir en els horaris que teníem establerts comencés a venir". "També ha afavorit l'activitat dels cursos que la gent, després d'estar a casa, ha volgut sortir i fer coses amb les mans", ha afegit la creadora d'artesania.

La joieria també és protagonista a l'espai cultural dTerra a Sant Cugat. FOTO: @lenkas_lens

La joieria també és protagonista a l'espai cultural dterra a Sant Cugat. FOTO: @lenkas_lens

dterra dona respostes als que busquen fugir de la mecanització i la producció ràpida

L'espai cultural dona resposta a una evolució natural de la societat de cercar més els treballs manuals. "Ens hem adonat que ara la gent busca la ceràmica com una teràpia", ha matisat Ferreira, que ha afegit també: "la gent que ve aquí s'oblida dels problemes i connecten amb ells mateixos".

Ara també és tendència el handmade (fet a mà) i el DIY (Do iT yourself o fes-t'ho tu mateix), una realitat que a dterra han comprovat que és molt "estimulant" per als alumnes de totes les edats (adults, joves i nens).

Entrada de l'espai cultural dTerra a Sant Cugat. FOTO: @lenkas_lens

Entrada de l'espai cultural dterra a Sant Cugat. FOTO: @lenkas_lens

Per a les creadores, l'èxit dels seus cursos de ceràmica i joieria estaria en el fet que la societat, en general, i les escoles, en particular, estan arraconant els treballs manuals. "Per mi és tan important saber dibuixar com saber matemàtiques i penso que s'ha de tornar a incentivar la creativitat i el treball manual", ha defensat Ferreira.

Façana de l'espai cultural dTerra a Sant Cugat. FOTO: @lenkas_lens

Façana de l'espai cultural dterra a Sant Cugat. FOTO: @lenkas_lens

dterra agraeix la confiança durant els 20 anys d'història

Les impulsores de la galeria, Roberta Ferreira i Laura Jener, agraeixen a totes les persones que han confiat en la seva feina i en els cursos durant aquests 20 anys, siguin clients, col·laboradors o alumnes.

Treballen també per fer públic aquest agraïment en una festa als carrers de Sant Cugat el mes de maig si l'evolució de la pandèmia ho permet.

Amb la confiança de clients, col·laboradors i alumnes la continuïtat de dterra està assegurada. Un espai impulsat per unes creadores amb molta iniciativa que sempre estan buscant novetats i que des d'aquest mateix any ja compta també amb un "fill" a Barcelona, "Born to Clay", al barri del Born.

 
Comentaris

Destaquem