contingut promocionat
Amat Cultura

 

Ganyet: "Les empreses tecnològiques no ens escolten, però saben on farem el clic"

Qui fou víctima d'espionatge en l'afer Catalangate ha parlat sobre el poder de les tecnologies i ha donat consells per evitar possibles ciberatacs

Josep Maria Ganyet, enginyer informàtic i víctima d'espionatge en l'afer Catalangate, ha presentat el seu llibre La democràcia mor al núvol, el dimarts 19 de setembre a la Sala El Siglo del Mercantic. Ganyet ha aprofitat l'acte per parlar sobre la democràcia i el poder de les tecnologies, en un acte que ha estat presentat per Elena Busquets, directora de VIA Empresa, i ha estat organitzat pel TOT Sant Cugat, patrocinat per Amat Cultura i ha comptat amb la col·laboració de Mercantic, Òmnium Sant Cugat i la llibreria La Salvatge Llibres.

Presentació del llibre 'La democràcia mor al núvol' de Josep M. Ganyet. FOTO: Bernat Millet.


El llibre alerta sobre els perills de l'espionatge a través de les noves tecnologies i la necessitat d'una regulació per protegir els drets individuals dels ciutadans. L'autor ens introdueix al capitalisme de vigilància de les grans tecnològiques, i ens mostra com ho han aprofitat les agències de seguretat per crear un registre permanent de l'activitat dels ciutadans i les conseqüències que aquests fets tenen per a la democràcia.

L'enginyer informàtic, així, ha explicat que la llibertat individual pot tenir el seu fi quan es pugen metadades en el núvol: "Aquestes aplicacions que utilitzem per intercanviar informació també ens poden anar en contra. Vivim en un panòptic digital, en el qual l'objectiu és que deixem la nostra petjada digital, que deixem el nostre registre d'activitat. Per això hem de ser conscients que qualsevol cosa que digitalitzem, podem perdre el seu control".

Presentació del llibre 'La democràcia mor al núvol' de Josep M. Ganyet. FOTO: Bernat Millet.

Presentació del llibre 'La democràcia mor al núvol' de Josep M. Ganyet. FOTO: Bernat Millet.

 

Ganyet: "Són serveis de franc que sense ells no podríem funcionar. No anem contra la tecnologia, però sí que siguem conscients"

Ganyet, però, ha explicat que hi ha un equilibri entre 3 poders, els quals conformen un triangle equilàter: "Per una banda, hi ha el poder empresarial, d'altra banda, el poder polític, i després, el poder popular. El problema està quan un d'aquests vèrtexs estira més que els altres, perquè llavors perdem tots".

El que fou víctima del cas d'espionatge, a més, ha volgut desmentir el fals mite que les empreses tecnològiques tenen la capacitat d'escoltar les converses: "És molt més barat i eficient fer-ho d'una altra manera. Només cal saber els interessos de la gent del nostre voltant, del nostre país o amb el mateix poder adquisitiu que nosaltres per preveure els nostres interessos". Tot i això, ha insistit que l'objectiu no és anar contra la tecnologia: "Són serveis de franc que sense ells no podríem funcionar. No anem contra la tecnologia, però sí que siguem conscients".

A més, Ganyet ha afegit que qualsevol persona pot ser víctima d'un espionatge: "Per una banda, hi ha els atacs com el pishing, que s'envien a tothom amb la intenció que algú caurà. Després, però, hi ha atacs quirúrgics, en els quals estan interessants en tu i juguen amb la por i la urgència. No ens escolten, però ens coneixen, i quan llancen l'atac, saben on faràs clic".

Presentació del llibre 'La democràcia mor al núvol' de Josep M. Ganyet. FOTO: Bernat Millet.

Jordi Puigneró, en la presentació del llibre 'La democràcia mor al núvol' de Josep M. Ganyet. FOTO: Bernat Millet.

 

Puigneró: "Un estat teòricament democràtic no hauria de poder utilitzar les dades que genera el ciutadà"

L'acte ha comptat amb la presència del tinent alcalde de Relacions Institucionals, Bon Govern i Ciutat Digital, Jordi Puigneró (Junts), el qual també va ser víctima d'espionatge. Puigneró ha aprofitat per afegir que el problema esdevé més gran quan són estats democràtics els que fan ús d'aquestes pràctiques abusives: "Sempre posem com els dolents de la pel·lícula les tecnològiques, però hem de ser més crítics, perquè un estat teòricament democràtic no hauria de poder utilitzar les dades que genera el ciutadà. Europa hauria de vetllar per models que protegeixin contra pràctiques que vulneren drets fonamentals, perquè sinó, haurem de ser els ciutadans els que haurem de tenir la capacitat d'autoprotegir-nos, ja no només de les pràctiques comercials, sinó de les pràctiques d'aquells estats que es posen l'etiqueta de democràtics". Amb tot, el tinent alcalde ha fet referència del model d'Estònia, en el qual el ciutadà pot consultat quin funcionari ha consultat les seves dades.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem