Gastronomia, poesia i música amb accent valencià al primer Sopar Estellés a Sant Cugat

Òmnium Sant Cugat organitza una nit literària a El Siglo en honor a l’autor Vincent Andrés Estellés

Sant Cugat ha acollit per primer cop un Sopar Estellés, una jornada poètica i gastronòmica en honor del poeta del País Valencià, Vincent Andrés Estellés. Aquest esdeveniment organitzat per Òmnium Sant Cugat està inspirat en els Burns Suppers, unes festes on els escocesos recorden el poeta Robert Burns amb texts seus i bon menjar i beure. Des del 2010 els Sopars Estellés recorren els Països Catalans difonent l’obra i ell llegat del rapsoda i periodista nascut a Burjassot el 4 de setembre de 1924.

A El Siglo, en un entorn ple de llibres i lletres al Mercantic, Laura Alegre, docent i membre d’Acció Cultural del País Valencià ha posat en context l’homenatjat titllant-lo de poeta del poble. “El seu encaix a la literatura valenciana va tenir una espècie de rebuig a la cultura del moment. El motiu és que parlava de fam, d’amor, de sexe d’amor i de mort”. Alegre ha recordat com Estellés va estar lligat al moviment de la Nova Cançó i com va fer riure i plorar al poble i també com va riure i plorar amb el poble en un moment ben convuls pel país (i en especial la cultura) com era el Franquisme.

Els versos del fill del forner amb Elies Barberà i el violinista Aleix Puig. FOTO: Laura Grau

Els versos del fill del forner amb Elies Barberà i el violinista Aleix Puig. FOTO: TOT Sant Cugat

El que va ser rector de la Universitat Autònoma de Barcelona, Carles Solà, ha glosat la vessant més activista de l’autor i ha recordat el seu pas pel diari Las Provincias on va escriure des de notícies fins a una secció satírica en valència sota el pseudònim de Roc. Solà ha recordat com Estellés va ser va “donat de baixa per malaltia” al rotatiu sense tenir dret a cap indemnització. “Quan va guanyar el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes l’any 1978, en parlar amb la premsa, va dir que el català era l’idioma dels Països Catalans i aquest fet no va caure gens bé a la directora de llavors, massa propera al règim que acabava de caure”.   

Després de posar en context l’autor, els ponents han llegit un petit tast de la seva obra i els assistents més valents han pujat a l’escenari a recitar versos amanits amb bona vianda i ben regats amb vi i cervesa com marca la tradició escocesa que dona origen a aquests sopars. La vetllada ha estat presentada per la directora del Tot Sant Cugat, Laura Grau, i també hi han intervingut el membre de la Junta Nacional d’Òmnium, Didac Amat, i el president de la secció local de l’entitat, Jaume Angerri, que ha definit Estellés com un renovador de la poesia valenciana. La nit ha acabat amb l'espectacle Els versos del fill del forner amb Elies Barberà i el violinista Aleix Puig.      

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem