"Inspiradores", l'homenatge a les dones de Marta Ballvé

L'artista santcugatenca fa un singular homenatge a "les dones que ens han obert camí" a través de l'art

La Casa de Cultura de Sant Cugat del Vallès acull, fins al 8 de març, l'homenatge que l'artista santcugatenca Marta Ballvé fa a les dones. Un projecte, en forma d'exposició, que també té la seva part virtual, que porta per nom "Inspiradores" i que, com explica, és "un homenatge a les dones".

I és que, des de l'1 de gener, l'artista publica a les xarxes una frase inspiradora d'una dona, i l'acompanya d'una de les seves obres per il·lustrar-la. Un projecte que finalitzarà, precisament, el 8 de març. "Hi ha representades dones de totes les èpoques i de les més diverses professions", apunta, explicant que "hi ha obres que estan fetes expressament per la frase, perquè va ser llegir-la i servir-me realment d'inspiració per treballar, i altres, va ser curiós, va ser llegir-les i immediatament el meu pensament se n'anava directament a una obra meva que ja tenia".

Unes de les peces d'"Inspiradores". FOTO: C.Caballé

Unes de les peces d'"Inspiradores". FOTO: C.Caballé

El motiu pel qual va escollir aquest tema, explica, va ser seguint amb el projecte amb el qual havia estat immersa abans d'aquest, el de Silenci. "Parlant del silenci, i en la recerca de trobar més coses sobre el silenci, vaig pensar a intentar connectar el silenci amb la natura, i en aquest procés vaig conèixer el tema de l'arbre de Karité, que és un arbre que gràcies a ell les dones del Sahel aconsegueixen certa independència econòmica, i vaig començar a treballar sobre elles. Vaig investigar i va ser un projecte maquíssim. En acabar-lo, vaig pensar que havia de continuar amb les dones, però d'una manera més àmplia", detalla.

"És una descoberta impressionant"

La tria de les dones que hi apareixen la fa de dues maneres complementàries. "Hi ha vegades que trobo la frase sense saber qui és la dona, i després trobo que la dona és molt potent; o al revés, hi ha dones molt potents que penso que darrere d'aquesta dona segur que hi ha frases interessants", explica, afegint que "és una descoberta impressionant". De fet, a les xarxes socials no solament publica la frase amb l'obra, sinó que també presenta a les autores de les frases. "Per a mi és interessant veure qui són, i penso que si algú llegeix les frases, es preguntarà qui era la seva autora, i veus llavors que al darrere hi ha dones molt potents, molt reivindicatives".

En aquest sentit, en posa un exemple, el de Louisa May Alcott, autora de Mujercitas. "Va fer aquesta novel·la, però també, sota pseudònim, va fer una col·lecció de novel·les que parlaven de temes tabú en aquella època, com ara l'incest o l'adulteri, i va ser una dona molt implicada en el moviment abolicionista i en el moviment sufragista", explica.

Les obres són interpretacions de frases de dones inspiradores. FOTO: C.Caballé

Les obres són interpretacions de frases de dones inspiradores. FOTO: C.Caballé

Si hagués de triar-ne una de totes elles, tot i ser complicat, assegura que es queda amb la de Janis Joplin, "Ser un intel·lectual genera un munt de preguntes i cap resposta". El motiu? "Que l'art és el mateix", assegura. "En la nostra feina el que fas és això. Anar a la recerca de no saps què, per trobar allò que és com màgia quan surt. És molt maco", afirma. "A més, Janis Joplin també va ser un personatge molt reivindicatiu. Va ser una dona icona feminista que va celebrar el 8 de març, i la seva carrera com a escriptora va ser molt curta però molt intensa, perquè es va considerar un mite de la contracultura dels anys 60. Ho tenia tot", explica. Aquesta frase és una de les que té una peça pròpia.

"És un projecte que no l'acabaries mai", afirma, admetent que està "aprenent moltíssim" i passant-ho molt bé. "De l'1 de gener al 8 de març són 68 frases, però dona per molt més", assegura. A la Casa de Cultura es poden veure 36 de les obres del projecte, a manera de mostra. Un projecte que segueix viu a les xarxes socials de l'artista fins al 8 de març.

"Inspiradores" es pot visitar a la Casa de Cultura. FOTO: C.Caballé

"Inspiradores" es pot visitar a la Casa de Cultura. FOTO: C.Caballé

Un cop finalitzat "Inspiradores", Ballvé ja té al cap nous projectes. I tot i que encara no en vol desvelar els detalls, assegura que té relació amb el projecte actual. "Penses: perquè lluites per les dones?, perquè tots volem una societat millor, més digna, on el gènere no impliqui desigualtat. I si parles d'una societat, quantes coses s'han de fer? Doncs s'han de renovar moltes coses". Aquí ho deixa.

De moment, convida a gaudir d'"Inspiradores" a la Casa de Cultura. I a fer-ho "en silenci". És a dir, l'artista convida a fer una volta per l'exposició, "aturar-se a llegir les frases, i mirar la relació amb l'obra, perquè potser coincidim o no, però és divertit i interessant provar de fer aquest exercici".

 
Comentaris

Destaquem