La intriga i l'amor centren l'última novel·la de Xavier Bosch

L'escriptor santcugatenc ha presentat '32 de març' a Casa Fuster amb més d'un centenar de persones

Casa Fuster Masia Sant Cugat ha estat l'escenari de la presentació de la novel·la 32 de març del periodista i escriptor santcugatenc Xavier Bosch, amb més d'un centenar de persones expectants de les paraules de l'autor.

Més info: Xavier Bosch: "La meva filla només ha tingut una àvia i dedico la novel·la a elles dues"

La directora del TOT Sant Cugat, Laura Grau, qui ha presentat l'acte, ha recordat l'entrevista que van fer dos anys enrere per La dona de la seva vida. La primera setmana del llançament ha venut al voltant de 700 exemplars i la clau de l'èxit és "construir històries que agradin", per a ell "l'argument i la literatura" són les peces claus a l'hora d'escriure.

Presentació de la novel·la, '32 de MARÇ', de Xavier Bosch. FOTO: Bernat Millet.

32 de març explica la història de dues dones de generacions diferents, empapades de les dues passions literàries de l'escriptor "el periodisme i la construcció dels mons privats i, per tant, també l’amor".

La presentació ha estat aquest divendres, 24 de febrer, a càrrec de el TOT Sant Cugat, amb la col·laboració de la Llibreria Alexandria i el patrocini d'Amat cultura. També participarà a la taula d'escriptors organitzada pel TOT.

'32 de març' de Xavier Bosch. Foto: Bernat Millet

'32 de març' de Xavier Bosch. Foto: Bernat Millet

Un vincle especial

La idea de la novel·la anava cuinant-se des del 2020, i és que l'escriptor ha explicat que ja feia dos anys "que tenia la idea de parlar d'un vincle estret entre una àvia i una neta". Bosch i la seva dona són pares d'una filla que ha tingut, "per mala sort, només una àvia, però aquesta ha valgut per quatre". El vincle forjat entre totes dues, amb aprenentatges intercanviats, ha estat inspiració per a ell.

La Barbara és la protagonista de '32 de març' i la Margaux, la seva àvia; i la història gira entorn la seva relació. A conseqüència d'una experiència que fa trontollar la vida de la Barbara, decideix anar a París a viure amb la seva àvia, i allà coneixerà a un misteriós fotògraf amb qui descobrirà els secrets de la Margaux, una dona que va sobreviure l'ocupació alemanya de París a la Segona Guerra Mundial.

Bosch ha recordat que una periodista va demanar que definís la seva novel·la en 10 paraules i, tot i que confessa que no ho va aconseguir, va estar-hi a prop: "Una dona s'instal·la a París, a casa la seva àvia, i en descobreix els seus secrets". I és que "no ho sabem tot de les persones que estimem" ha declarat.

Xavier Bosch: "Una dona s'instal·la a París, a casa la seva àvia, i en descobreix els seus secrets"

Un 32 de març

"El 32 de març és el dia que la vida em regala i els protagonistes han de saber aprofitar; a la novel·la la vida es congela per una gran nevada a París" ha explicat Xavier Bosch. Així doncs, el títol vol fer al·lusió a la fugacitat de la vida i convida a aprofitar-la al màxim, valorant tots els moments.

L'escriptor ha confessat que té una llibreta per cada novel·la que escriu i que "no surt mai del despatx per por a perdre-la". La primera anotació que va fer-hi en aquesta llibreta, dedicada a 32 de març, va ser escrita el 21 de desembre de 2020 i deia així "elogi a la conversa llarga". I és que l'autor ha volgut "recuperar els moments que perdem mirant pantalletes, fent coses curtes com una piulada de 140 caràcters, i dedicar-ho a una conversa reflexiva". 

'32 de març' Xavier Bosch. Foto: Bernat Millet

'32 de març' Xavier Bosch. Foto: Bernat Millet

París

La història es divideix en tres parts i un únic escenari: el barri de Montmartre, París. La portada de 32 març està protagonitzada per unes golfes parisenques i un predominant blau. Bosch ha explicat que va fer l'encàrrec a un il·lustrador gallec, i en veure la primera opció "vaig suggerir-li que obris els llums, perquè tothom que veiés la portada volgués ser-hi dins".

Bosch: "Vaig suggerir-li que obris els llums, perquè tothom que veiés la portada volgués ser-hi dins".

La Barbara i la Margaux viuen en un 5è pis sense ascensor, "ja em convé que l'àvia amb 83 anys no pugui pujar", explica Bosch. "Un sofà vermell entapissat, un cactus, una ràdio antiga i un sol llibre, i no us diré quin" ha puntualitzat, és el que ens hi trobaríem si entréssim.

La música

"Què en sé jo de l'oboè? Res" ha declarat entre riures l'escriptor. Del clauer de la protagonista en penja un d'aquests instruments de vent, i no és casualitat, doncs "el paper de la música és rellevant", confessa. Ara, tot i no saber-ne res, va documentar-se amb un oboista professional de l'Orquestra Simfònica del Vallès.

'32 de març' Xavier Bosch. Foto: Bernat Millet

'32 de març' Xavier Bosch. Foto: Bernat Millet

Històries de guerra

Tot i no voler explicar massa de la segona part, Bosch ha avançat que es tracta de les memòries de l'àvia Margaux "perquè encara que no ens ho creiem, els nostres avis també han estat joves". L'àvia, qui va viure la Segona Guerra Mundial a París, serà qui ens transporti a tota aquella època, que Bosch ha volgut compartir també amb els presents a la sala i donar context a les seves paraules.

El fotoperiodisme a la novel·la també pren un paper rellevant, ja que el noi amb qui es topa la Barbara, és fotògraf. "L'enquadrament era un i la realitat era un altre" explica Bosch, "la cua de la gana, les dones jueves assenyalades, els alemanys fent por i saquejant pisos", tot això, no sortia a les fotografies. Per això, és un "repte explicar les coses que passen, no només una veritat a mitges".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem